Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Το πρώτο δείγμα από τον αστεροειδή Ryugu έφθασε στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA

    Η NASA παρέλαβε πρόσφατα το πρώτο της δείγμα από τον αστεροειδή Ryugu, το οποίο επέστρεψε στη Γη τον περασμένο Δεκέμβριο από το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 της Ιαπωνικής Αεροναυτικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης (Japan Aerospace Exploration Agency-JAXA). Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα που έφυγαν από την Ιαπωνία για προκαταρκτική έρευνα.


Εικόνα: NASA


Ως αναπληρωτής επικεφαλής της υποομάδας ορυκτολογίας-πετρολογίας για την προσπάθεια προκαταρκτικής ανάλυσης, ο Mike Zolensky ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που εξέτασαν το δείγμα για να προσδιορίσει τη βασική του φύση. Μαζί με τον Zolensky, ο Jangmi Han από το Επιστημονικό Τμήμα Έρευνας και Εξερεύνησης Αστρουλικών (Astromaterials Research and Exploration Science Division) και ο James Martinez του τμήματος Δομικής Μηχανικής στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν μια έρευνα για το δείγμα αυτό.

Έγιναν αναλύσεις δειγμάτων στο εργαστήριο Scanning Electron Microscopy στο τμήμα Δομικής Μηχανικής του Johnson. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός πέντε ημερών.

Ο Zolensky είναι ένας από τους εκατό ερευνητές παγκοσμίως που έλαβε δείγμα από την JAXA. Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δειγμάτων συνεχίζονται στο Johnson. Η μελέτη ανθρακούχων αστεροειδών (carbonaceous asteroids) όπως ο αστεροειδής Ryugu θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.


Από τη NASA 


Πηγή: scitechdaily.com