Διαβάστε το ενδιαφέρον αυτό άρθρο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που ξεκινούν τη φωτογράφηση βαθέος ουρανού με φωτογραφική μηχανή DSLR, έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!
Σελίδες
Μπορείτε να μας δείτε και εδώ
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020
GN-z11 o πιο μακρινός γαλαξίας που παρατηρήθηκε ποτέ
Ο γαλαξίας GN-z11 επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας που παρατηρήθηκε ποτέ
Πρόκειται για ένα νεαρό αλλά μέτρια ογκώδη γαλαξία ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης άρκτου. Εκτιμάται ότι υπάρχει από όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις 420 εκατομμύρια χρόνια, ή το 3% της τρέχουσας ηλικίας του.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020
Επιστήμονες χαρτογράφησαν πρόσφατα 1 εκατομμύριο νέους γαλαξίες, σε μόλις 300 ώρες
Αστρονόμοι στην Αυστραλία χαρτογράφησαν το 83% του ορατού σύμπαντος, σε μόλις 300 ώρες.
Οι έρευνες ολόκληρου του ουρανού είναι συνήθως πολυετείς. Αυτή χρειάστηκε μερικές εβδομάδες.
Από τον Brandon Specktor
Η νέα αυτή έρευνα του ουρανού, στην οποία η εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας (Australia's national science agency - CSIRO) αναφέρεται σε μια δήλωση ως "χάρτης του σύμπαντος της Google", σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης δοκιμής για τη συστοιχία ραδιοτηλεσκόπιων Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) η οποία απαρτίζεται από 36 κεραίες τοποθετημένες στην απομακρυσμένη ενδοχώρα της Δυτικής Αυστραλίας. Ενώ οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP για να σαρώσουν τον ουρανό αναζητώντας ραδιουπογραφές (συμπεριλαμβάνονται εδώ και οι μυστηριώδεις Ταχείες Εκρήξεις Ραδιοκυμάτων αγγλ.fast radio bursts) από το 2012, η πλήρης σειρά κεραιών του τηλεσκοπίου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μια έρευνα για ολόκληρο τον ουρανό - μέχρι τώρα.
Αξιοποιώντας το πλήρες δυναμικό του τηλεσκοπίου, οι ερευνητές χαρτογράφησαν περίπου 3 εκατομμύρια γαλαξίες στο νότιο ουρανό, σύμφωνα με paper το οποίο δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο περιοδικό Εκδόσεις της Αστρονομικής Εταιρείας της Αυστραλίας (Astronomical Society of Australia). Το 1 εκατομμύριο από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες μπορεί να είναι άγνωστοι στο παρελθόν για την αστρονομία, έγραψαν οι ερευνητές και αυτό είναι πιθανότατα η αρχή. Με την επιτυχία αυτής της πρώτης έρευνας, οι επιστήμονες του CSIRO σχεδιάζουν ήδη ακόμη πιο εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις τα επόμενα χρόνια.
"Για πρώτη φορά, η συστοιχία ASKAP ¨τεντώνει¨ πλήρως τους μυς της, χτίζοντας έναν χάρτη του σύμπαντος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ, και με ταχύτητα ρεκόρ", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David McConnell, αστρονόμος του CSIRO. "Αναμένουμε να βρούμε δεκάδες εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μελλοντικές έρευνες".
Πολλές έρευνες ολόκληρου του ουρανού (all-sky surveys) μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθούν. Η νέα προσπάθεια του CSIRO, η οποία εδραιώνει την ετικέτα του Rapid ASKAP Continuum Survey, διήρκεσε μόνο λίγες εβδομάδες παρατήρησης του ουρανού. Ενώ καθένας από τους 36 δέκτες του τηλεσκοπίου έλαβε τεράστιες, πανοραμικές φωτογραφίες του ουρανού, ένα αποκλειστικό δίκτυο υπερυπολογιστών εργάστηκε...υπερωρίες για να τις συνδυάσει. Ο χάρτης που προέκυψε, ο οποίος καλύπτει το 83% του ουρανού, είναι ένας συνδυασμός 903 μεμονωμένων εικόνων, καθεμία από τις οποίες περιέχει 70 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία (pixel). (Συγκριτικά, οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας οι οποίες πωλούνται στο εμπόριο λαμβάνουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια pixel ανά εικόνα).
Κάθε μία από αυτές τις εικόνες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω της πύλης πρόσβασης δεδομένων του CSIRO, καθώς οι επιστήμονες αναλύουν τα αποτελέσματα και σχεδιάζουν τις επόμενες χαρτογραφικές τους περιπέτειες.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020
Η πιθανή προέλευση του περίφημου σήματος " Wow"
Ένα άστρο σαν τον δικό μας Ήλιο λέγεται ότι είναι η πιθανή πηγή του πιο διάσημου σήματος του προγράμματος SETI. Το σήμα Wow! του οποίου η πηγή δεν είχε μέχρι τώρα εντοπιστεί...
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα έχει αλμυρό νερό και εμφανίζεται γεωλογικά ενεργός
Εικόνες υψηλής ανάλυσης από την τροχιακή διαστημοσυσκευή Dawn Orbiter της NASA δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να έχει έναν αρχαίο υπόγειο ωκεανό, αλλά πάνω σε αυτό ορισμένοι επιστήμονες είναι δύσπιστοι...
Η πρώιμη Γη είχε μια πυκνή, τοξική ατμόσφαιρα όπως η Αφροδίτη - έως ότου ψύχθηκε και έγινε βιώσιμη
Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή. Είναι ο πλανήτης μας ξεχωριστός; Οι επιστήμονες με την πάροδο των ετών έχουν προβληματιστεί σχετικά με τους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για τη ζωή ή έστω είναι ευεργετικοί για τη ζωή. Οι απαντήσεις που θα προκύψουν θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άλλους δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες στον Γαλαξία.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Γιατί σχηματίζονται σύννεφα κοντά σε μαύρες τρύπες;
Μόλις εγκαταλείψετε τους μαγευτικούς ουρανούς της Γης, η λέξη "σύννεφο" δεν σημαίνει πλέον μια λευκή, χνουδωτή δομή που παράγει βροχή. Αντ 'αυτού, τα σύννεφα στο ευρύτερο Σύμπαν είναι χονδροειδείς περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα από το περιβάλλον τους.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Η τελική μοίρα του Ηλιακού μας συστήματος
Ποιες σκέψεις σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα; Εάν πρόκειται για ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα τελειώσει το Ηλιακό μας σύστημα … ουάου !!!, εστιάζετε πραγματικά στη μεγάλη εικόνα! Ορισμένοι επιστήμονες αναρωτήθηκαν το ίδιο πράγμα, και έχουν μια απάντηση για εσάς: ένα μέρος του κυριολεκτικά θα καταβροχθιστεί, ενώ το υπόλοιπο πιθανότατα θα αποσυντεθεί.
Καλλιτεχνική άποψη για το εξωτερικό του Ηλιακού μας συστήματος. [ASA, ESA, G. Bacon (STSci)]
Από την Susanna Kohler
Αφού ο Ήλιος αρχίσει να γερνάει
Η μελέτη της πιθανής μοίρας του Ηλιακού μας συστήματος είναι "μια από τις παλαιότερες αναζητήσεις της αστροφυσικής, η οποία χρονολογείται από την εποχή των επιστημονικών αναζητήσεων του Νεύτωνα", σύμφωνα με το άνοιγμα μιας πρόσφατης έκδοσης με επικεφαλής τον Jon Zink (UC Λος Άντζελες). Αν και η παράδοση είναι μεγάλη, το πεδίο αυτό είναι περίπλοκο: η επίλυση των δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ πολλών σωμάτων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο η δυναμική των αμετάβλητων αντικειμένων. Ο Ήλιος θα εξελιχθεί δραματικά καθώς μεγαλώνει περνώντας από το στάδιο της Κύριας ακολουθίας, σε μια διόγκωση σε μέγεθος που θα φθάσει τις τροχιές των πλανητών Ερμή και Αφροδίτης και στη συνέχεια της Γης χάνοντας σχεδόν το ήμισυ της μάζας του τα επόμενα 5 με 7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Καθώς ο Ήλιος εξελίσσεται, θα μετατραπεί σε ενα ερυθρό γίγαντα αστέρα, με το μέγεθος του να αυξάνεται σε έως ότου κατακλύσει τους εσωτερικούς πλανήτες. [Roen Kelly]
Οι εξωτερικοί πλανήτες θα επιβιώσουν από αυτήν την εξέλιξη, αλλά δεν θα ξεφύγουν χωρίς τραύματα: δεδομένου ότι η βαρυτική έλξη της μάζας του Ήλιου είναι αυτή που διέπει τις τροχιές των πλανητών, η απώλεια βάρους του Ήλιου μας θα κάνει τους εξωτερικούς πλανήτες να παρασύρονται ακόμη πιο μακριά, εξασθενίζοντας τον πρόσδεσή τους με το Ηλιακό μας σύστημα.
Τι θα συμβεί μετά; Ο Zink και οι συνεργάτες του εξετάζουν το σενάριο αυτό χρησιμοποιώντας μια σειρά αριθμητικών προσομοιώσεων τύπου N-body.
Ένα Ηλιακό σύστημα που δεν θα υφίσταται
Οι προσομοιώσεις των συγγραφέων της μελέτης διερευνούν τι συμβαίνει στους εξωτερικούς μας πλανήτες αφού ο Ήλιος καταναλώσει τους εσωτερικούς πλανήτες, χάσει τη μισή του μάζα, και ξεκινήσει τη νέα του ζωή ως Λευκός νάνος. Ο Zink και οι συνεργάτες δείχνουν πώς οι γιγαντιαίοι πλανήτες θα μεταναστεύσουν προς τα έξω σε απάντηση της απώλειας μάζας του Ήλιου, σχηματίζοντας μια σταθερή διαμόρφωση στην οποία οι πλανήτες Δίας και Κρόνος εγκαθίστανται πλέον σε ένα μέσο συντονισμό κίνησης 5: 2 - Ο Δίας θα περιστρέφεται πέντε φορές σε κάθε δύο τροχιές του Κρόνου.
Το διάγραμμα αυτό δείχνει το πότε κάθε εξωτερικός πλανήτης θα "εκτοξευτεί" από το Ηλιακό σύστημα στις 10 προσομοιώσεις που έγιναν από τους συγγραφείς της μελέτης (αντιπροσωπεύονται από διαφορετικά χρώματα). [Zink et al. 2020] -1Gyr =1 Δισεκατομμύριο χρόνια
Αλλά το Ηλιακό μας σύστημα δεν είναι απομονωμένο. Υπάρχουν άλλα αστέρια στον γαλαξία, και ένα περνάει κοντά μας περίπου κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο Zink και οι συνεργάτες περιλαμβάνουν τα εφέ αυτών των άλλων αστεριών στις προσομοιώσεις τους. Δείχνουν ότι μέσα σε περίπου 30 δισεκατομμύρια χρόνια, "αστρικοί διαβάτες" θα έχουν διαταράξει τους εξωτερικούς μας πλανήτες αρκετά ώστε η σταθερή διαμόρφωση να γίνει χαοτική, εκτοξεύοντας γρήγορα την πλειονότητα των γιγαντιαίων πλανητών έξω από το Ηλιακό μας σύστημα.
Ο τελευταίος πλανήτης θα παραμείνει για λίγο περισσότερο Αλλά εντός 100 δισεκατομμυρίων ετών, ακόμη και αυτός ο μόνος πλανήτης που θα απομένει θα αποσταθεροποιηθεί επίσης από τους αστρικούς διαβάτες και θα αποβληθεί από το Ηλιακό μας σύστημα. Μετά την...έξωση τους, οι γιγαντιαίοι πλανήτες θα περιπλανηθούν ανεξάρτητα στον γαλαξία, και θα ενωθούν με τον πληθυσμό των ελεύθερων περιπλανώμενων πλανητών χωρίς μητρικά άστρα.
Η μοίρα μας, λοιπόν, είναι ζοφερή: ο συνδυασμός απώλειας ηλιακής μάζας και το κοσμικό πέρασμα που θα γίνει από τους αστρικούς διαβάτες θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση του Ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με αυτές τις προσομοιώσεις. Τα καλά νέα; Η τραγική αυτή μοίρα είναι πολλά δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον - επομένως δεν χρειάζεται να χάσετε τον ύπνο σας από αυτήν.
Παραπομπή:
“The Great Inequality and the Dynamical Disintegration of the Outer Solar System,” Jon K. Zink et al 2020 AJ 160 232. doi:10.3847/1538-3881/abb8de
Πηγή: aasnova.org
Ανακάλυψη: Η Γη κινείται γρηγορότερα, πλησιάζοντας τη Μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία σύμφωνα με...
…έναν νέο χάρτη του Γαλαξία
Η Γη κινείται γρηγορότερα μόλις 7 χλμ / δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από πριν, και βρίσκεται περίπου 2000 έτη φωτός πιο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020
Οι αποστάσεις των αστεριών: Μια επίλυση μακροχρόνιων μυστηρίων για τις πρώτες παραλλάξεις στην αστρονομία
Το 1838, ο Friedrich Wilhelm Bessel κέρδισε την κούρσα για τη μέτρηση της πρώτης απόστασης σε ένα αστέρι διαφορετικό από τον Ήλιο μας μέσω της τριγωνομετρικής παράλλαξης - θέτοντας έτσι την πρώτη κλίμακα του Σύμπαντος.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020
Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο "απολιθωμένο γαλαξία" θαμμένο βαθιά στα σπλάχνα του Γαλαξία μας...
Επιστήμονες οι οποίοι επεξεργάζονται δεδομένα από το πείραμα: Galactic Evolution του Apache Point Observatory του Sloan Digital Sky Surveys (APOGEE) ανακάλυψαν έναν "απολιθωμένο γαλαξία" κρυμμένο στα βάθη του δικού μας Γαλαξία.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Τεράστιες ενεργειακές εκρήξεις έτη φωτός από τη Γη μπορεί να χάραξαν την υπογραφή τους στη βιολογία και τη γεωλογία του πλανήτη μας
Οι κολοσσιαίες εκρήξεις ενέργειας οι οποίες σημειώθηκαν χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη μπορεί να έχουν αφήσει ίχνη στη βιολογία και τη γεωλογία του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder από τον γεωεπιστήμονα, Robert Brakenridge.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020
Τελικά οι μαύρες τρύπες είναι...trendy
Ένα βραβείο Νόμπελ είναι η τελευταία απόδειξη ότι μια ιδέα που απορρίφθηκε από τον Αϊνστάιν το 1939 έχει γίνει ένα από τα πιο καυτά θέματα στη φυσική
Το Σύμπαν γίνεται ολοένα και πιο καυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη
Η μέση θερμοκρασία του αερίου σε όλο το Σύμπαν έχει αυξηθεί πάνω από 10 φορές τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια φθάνοντας σήμερα περίπου τα 2 εκατομμύρια Kelvin, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020
Λύθηκε το μυστήριο: Τι προκαλεί τις ισχυρές εκρήξεις Ραδιοκυμάτων (FRB fast radio burst)
Οι Ταχείες Εκρήξεις Ραδιοκυμάτων (fast radio burst ή FRB), είναι έντονοι παλμοί ραδιοκυμάτων οι οποίοι μπορούν να εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια μέσα σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Δεδομένου ότι οι Ταχείες Εκρήξεις Ραδιοκυμάτων (ΤΕΡ) είναι σπάνιες και φωτεινές είναι ορατές από εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια έτη φωτός στο διάστημα.
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
16 Phyche : Ένας ζάμπλουτος αστεροειδής
Μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία βρίσκεται ένας πολύ σπάνιος μεταλλικός αστεροειδής ο οποίος είναι πιο πολύτιμος από ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
Ο λαμπρότερος γνωστός γαλαξίας
Γνωρίστε τον W2246-0526 ένα γαλαξία ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό του Υδροχόου.
Θα μπορούσε να υπάρχει μια παράξενη μορφή ζωής μέσα στα αστέρια;
Πολλές φορές οι επιστήμονες στο πέρασμα των αιώνων του παγκόσμιου επιστημονικού βίου έχουν αναρωτηθεί και συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν...
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020
Το μυστήριο του Άλως του Γαλαξία μας
"Η αόρατη μέχρι τώρα ύλη που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή της βρίσκεται εκεί από τη γέννηση του σύμπαντος"
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020
Ο Μπετελγκέζ και το επικείμενο τέλος του
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πότε ο ερυθρός υπεργίγαντας αστέρας θα μετατραπεί σε υπερκαινοφανή
Η αστρική έκρηξη (σουπερνόβα) θα είναι τόσο φωτεινή που θα είναι ορατή στη Γη κατά τη διάρκεια της ημέρας για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, λένε οι ερευνητές.
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020
Δόθηκε λύση στο αίνιγμα του παράξενου γαλαξία ο οποίος αποτελείται 99,99% από Σκοτεινή ύλη
Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Kapteyn του Πανεπιστημίου του Groningen (στην Ολλανδία), με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου de Astrofísica de Canarias (IAC) και του Πανεπιστημίου της La Laguna (ULL), διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός από τα σφαιρωτά σμήνη γύρω από το αντικείμενο Dragonfly 44 και, επομένως, το περιεχόμενο της σκοτεινής ύλης, είναι πολύ λιγότερο από ό, τι είχαν προτείνει τα προηγούμενα ευρήματα, κάτι που δείχνει ότι ο γαλαξίας αυτός δεν είναι ούτε μοναδικός ούτε ανώμαλος. Το αποτέλεσμα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020
Πλανητική φωτογράφιση
Η φωτογράφηση των πέντε ορατών πλανητών με την φωτογραφική σας μηχανή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Πλανήτες όπως ο Δίας και ο Άρης είναι αρκετά φωτεινοί, απλά πρέπει να ξέρετε πού και πότε να τους αναζητήσετε.
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020
Ζωή από τα άστρα...
Τα τεράστια και μαζικά αστέρια ως εργοστάσια παραγωγής συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής όπως την ξέρουμε
Ένα τηλεσκόπιο της NASA εγκατεστημένο πάνω σε ένα αεροπλάνο, το οποίο καλείται Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την Υπέρυθρη Αστρονομία (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), παρέχει νέα δεδομένα στη χημεία που υπάρχει στην εσωτερική περιοχή που περιβάλλει τεράστια μαζικά νεαρά αστέρια όπου θα μπορούσαν να αρχίσουν να σχηματίζονται μελλοντικοί πλανήτες. Το τηλεσκόπιο αυτό ανακάλυψε τεράστιες ποσότητες νερού και οργανικών μορίων σε αυτά τα στροβιλιζόμενα νέφη τα οποία συναντώνται σε σχήμα δίσκου, προσφέροντας νέες πληροφορίες για το πώς ορισμένα από τα βασικά συστατικά της ζωής ενσωματώνονται στους πλανήτες κατά τα πρώιμα στάδια του σχηματισμού τους.
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020
Τιτάνας
Ο Τιτάνας, ο φυσικός δορυφόρος του Κρόνου διαθέτει συστατικά για Ζωή όπως την ξέρουμε
Από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020
Τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής για το 2020
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 κατά το ήμισυ στους Roger Penrose "για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός μαύρων οπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας" και το άλλο μισό από κοινού στους Reinhard Genzel και Andrea Ghez "για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας".
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
Τι θα συμβεί στους πλανήτες όταν ο Ήλιος μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα;
Η κατοικήσιμη ζώνη ενός αστεριού ή η περιοχή γύρω από το αστέρι όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά θερμές ώστε η επιφάνεια ενός πλανήτη να διατηρεί υγρό νερό, εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα του αστεριού αυτού. Ως ερυθρός γίγαντας, ο Ήλιος μας θα διασταλεί και θα θερμανθεί περαιτέρω, εξωθώντας την τρέχουσα κατοικήσιμη ζώνη του, η οποία τώρα περιλαμβάνει και τη Γη, προς τα έξω.
Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Παρατηρώντας τον Ήλιο
Όταν κοιτάζουμε τον νυχτερινό ουρανό, βλέπουμε τα ουράνια αντικείμενα να κινούνται και να αλλάζουν συνεχώς. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η επιφάνεια του Ήλιου είναι εξίσου δυναμική. Το πιο κοντινό μας αστέρι "καίγεται" στους 5.778 βαθμούς Κέλβιν και η επιφάνειά του είναι γεμάτη με ηλιακές καταιγίδες, ηλιακές κηλίδες, στεμματικές εκπομπές μάζας [ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη (αγγλ. Coronal Mass Ejection)] και άλλα συναρπαστικά φαινόμενα.