Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ανακάλυψη: Η Γη κινείται γρηγορότερα, πλησιάζοντας τη Μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία σύμφωνα με...

…έναν νέο χάρτη του Γαλαξία

Η Γη κινείται γρηγορότερα μόλις 7 χλμ / δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από πριν, και βρίσκεται περίπου 2000 έτη φωτός πιο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. 

© 2020- NAOJ.
Χάρτης θέσης και ταχύτητας του Γαλαξία μας.
Τα βέλη δείχνουν δεδομένα θέσης και ταχύτητας για τα 224 αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση του Γαλαξία μας. Οι συμπαγείς μαύρες γραμμές δείχνουν τις θέσεις που έχουν οι γαλαξιακές σπείρες. Τα χρώματα δείχνουν ομάδες αντικειμένων που ανήκουν στην ίδια σπείρα. Το φόντο είναι μια εικόνα προσομοίωσης.
Εικόνα: NAOJ

Αλλά μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης μας βυθίζεται προς την υπερμεγέθη Μαύρη τρύπα που ελλοχεύει στο κέντρο του Γαλαξία μας. Αντίθετα, οι αλλαγές αυτές είναι αποτελέσματα ενός καλύτερου μοντέλου του Γαλαξία το οποίο βασίζεται σε νέα παρατηρησιακά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου αντικειμένων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια 15 ετών και πάνω από το ιαπωνικό πρόγραμμα ραδιοαστρονομίας VERA.

Το πρόγραμμα VERA (VLBI Εξερεύνηση Ραδιοαστρομετρίας - Exploration of Radio Astrometry, παρεμπιπτόντως "VLBI" σημαίνει Πολύ Μεγάλη Βασική γραμμή Συμβολομετρίας Very Long Baseline Interferometry) ξεκίνησε το 2000 για να χαρτογραφήσει τρισδιάστατες ταχύτητες και χωρικές δομές στον Γαλαξία μας. Το VERA χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως Συμβολομετρία για να συνδυάσει δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο το ιαπωνικό αρχιπέλαγος προκειμένου να επιτύχει την ίδια ανάλυση με το τηλεσκόπιο διαμέτρου 2300 χλμ. Η ακρίβεια των μετρήσεων που επιτυγχάνεται με αυτήν την ανάλυση, 10 μικρο-τόξα δευτερολέπτου της μοίρας (micro-arcseconds), είναι θεωρητικά αρκετά ευκρινής για να παρατηρηθεί και να μελετηθεί νόμισμα μιας πένας του δολαρίου των ΗΠΑ (με Διάμετρο: 19,05 χλστ. -0.75 ίν.) πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης.

Επειδή η Γη βρίσκεται μέσα στον Γαλαξία μας, δεν μπορούμε να δούμε πώς φαίνεται ο Γαλαξίας από το εξω διάστημα. Η Αστρομετρία, η ακριβής μέτρηση των θέσεων και των κινήσεων των ουράνιων αντικειμένων, είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την κατανόηση της συνολικής δομής του Γαλαξία και της θέσης μας σε αυτόν. Φέτος, δημοσιεύτηκε ο Πρώτος Κατάλογος Αστρομετρίας της VERA (VERA Astrometry Catalog) με δεδομένα για 99 αντικείμενα.

Με βάση τον κατάλογο Αστρομετρίας VERA και τις πρόσφατες παρατηρήσεις άλλων ομάδων, οι αστρονόμοι δημιούργησαν έναν χάρτη θέσης και ταχύτητας. Από αυτόν τον χάρτη υπολόγισαν το κέντρο του Γαλαξία, το σημείο εκείνο που όλα περιστρέφονται γύρω του. Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι το κέντρο του Γαλαξία, και η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται εκεί, βρίσκεται 25.800 έτη φωτός από τη Γη. Αυτό είναι πιο κοντά από την επίσημη τιμή των 27.700 ετών φωτός που υιοθέτησε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση το 1985. Το στοιχείο ταχύτητας του χάρτη δείχνει ότι η Γη ταξιδεύει στα 227 χλμ / δευτερόλεπτο καθώς περιστρέφεται γύρω από το Γαλαξιακό Κέντρο. Αυτό είναι ταχύτερο από την επίσημη τιμή των 220 χλμ / δευτερόλεπτο.

Πλέον το πρόγραμμα VERA ελπίζει να παρατηρήσει περισσότερα αντικείμενα, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κοντά στην κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα (Τοξότης Α*), για να χαρακτηρίσει καλύτερα τη δομή και την κίνηση του Γαλαξία. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το VERA θα συμμετάσχει στο EAVN (Ανατολικό Ασιατικό Δίκτυο του VLBI - East Asian VLBI Network) το οποίο αποτελείται από ενα ραδιοτηλεσκόπιο που βρίσκεται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Αυξάνοντας τον αριθμό των τηλεσκοπίων και το μέγιστο διαχωρισμό μεταξύ των τηλεσκοπίων, το EAVN μπορεί να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

"Ο πρώτος κατάλογος Αστρομετρίας του VERA" από τη συνεργασία VERA et al. εμφανίστηκε στις Εκδόσεις της Αστρονομικής Εταιρείας της Ιαπωνίας (Astronomical Society of Japan) τον Αύγουστο του 2020.


Πηγή:miz.nao.ac.jp

https://www.miz.nao.ac.jp/veraserver/hilight/20201125_catalog/index-e.html?fbclid=IwAR2YlS02VYt7E8nF647b_HF0p5NmMD4Z1zU4l2Qpo_qCUr4nUg0gattROHA