Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Τεράστιες ενεργειακές εκρήξεις έτη φωτός από τη Γη μπορεί να χάραξαν την υπογραφή τους στη βιολογία και τη γεωλογία του πλανήτη μας

Οι κολοσσιαίες εκρήξεις ενέργειας οι οποίες σημειώθηκαν χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη μπορεί να έχουν αφήσει ίχνη στη βιολογία και τη γεωλογία του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder από τον γεωεπιστήμονα, Robert Brakenridge.

Exploding Star

Από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στον ιστότοπο International Journal of Astrobiology, διερευνά τις επιπτώσεις των υπερκαινοφανών (σουπερνόβα), μερικά από τα πιο βίαια γεγονότα στο γνωστό μας Σύμπαν. Μέσα σε λίγους μήνες, μία από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να απελευθερώσει τόση ενέργεια όση θα έχει ο Ήλιος μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι επίσης εξαιρετικά φωτεινά φαινόμενα.

"Βλέπουμε συνεχώς υπερκαινοφανείς και σε άλλους γαλαξίες", δήλωσε ο Brakenridge, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας (Institute of Arctic and Alpine Research INSTAAR) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder (CU Boulder). "Μέσω ενός τηλεσκοπίου, ένας γαλαξίας είναι ενα κάπως ομιχλώδες σημείο. Στη συνέχεια, εντελώς ξαφνικά, ένα αστέρι εμφανίζεται και μπορεί να είναι τόσο φωτεινό όσο ο υπόλοιπος γαλαξίας. "

'Ενας πολύ κοντινός υπερκαινοφανής θα μπορούσε να είναι ικανός να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό από προσώπου Γης. Αλλά ακόμη και από εκεί μακριά, οι εκρήξεις αυτές ενδέχεται να αφήνουν το σημάδι τους, δήλωσε ο Brakenridge, λούζοντας τον πλανήτη μας με επικίνδυνη ακτινοβολία προκαλώντας σημαντικές βλάβες στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος.

Το υπόλειμμά υπερκαινοφανούς LMC N63A στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ένας νάνος γαλαξίας ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Γαλαξία μας. Εικόνα: NASA

Για να μελετήσει αυτές τις πιθανές επιπτώσεις, ο Brakenridge ερεύνησε μέσω της Δενδρολογίας του πλανήτη για τα δακτυλικά αποτυπώματα αυτών των μακρινών, κοσμικών εκρήξεων. Τα ευρήματά του υποδηλώνουν ότι οι σχετικά κοντινοί στη Γη υπερκαινοφανείς θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν προκαλέσει τουλάχιστον τέσσερις διαταραχές στο κλίμα της Γης τα τελευταία 40.000 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου πειστικά, αλλά προσφέρουν δελεαστικές ενδείξεις ότι, όταν πρόκειται για τη σταθερότητα της ζωής στη Γη, αυτό που συμβαίνει στο διάστημα δεν παραμένει πάντα στο διάστημα.

"Πρόκειται για ακραία γεγονότα, και δυνητικά οι επιδράσεις τους φαίνεται να ταιριάζουν με τους δακτύλιους των δένδρων", δήλωσε ο Brakenridge.


Ακίδες Ραδιοάνθρακα

Η έρευνά του βασίζεται από την περίπτωση ενός περίεργου ατόμου. Ο Brakenridge εξήγησε ότι ο άνθρακας-14, επίσης γνωστός ως Ραδιοάνθρακας (Radiocarbon), είναι ένα ισότοπο άνθρακα που εμφανίζεται μόνο σε μικρές ποσότητες στη Γη. Δεν είναι επίσης ούτε από εδώ κοντά. Ο Ραδιοάνθρακας σχηματίζεται όταν κοσμικές ακτίνες από το διάστημα βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας σε σχεδόν σταθερή βάση.

"Υπάρχει γενικά μια σταθερή ποσότητα κάθε χρόνο", δήλωσε ο Brakenridge. "Τα δέντρα συλλέγουν διοξείδιο του άνθρακα και μέρος αυτού του άνθρακα θα είναι Ραδιοάνθρακας".

Μια φυσαλίδα αερίου η οποία διαστέλλεται με ταχύτητα περίπου 11 εκατομμύρια μίλια την ώρα, δημιουργείται από το κρουστικό κύμα από ενα υπερκαινοφανή. Εικόνα: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Acknowledgement: J. Hughes (Rutgers University

Μερικές φορές, ωστόσο, η ποσότητα του Ραδιοάνθρακα την οποία εισπράττουν τα δέντρα δεν είναι σταθερή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια χούφτα περιπτώσεων στις οποίες η συγκέντρωση αυτού του ισότοπου στο εσωτερικό του δέντρου παρουσιάζει αιχμές - ξαφνικά και χωρίς προφανή επίγειο λόγο. Πολλοί επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτές οι αιχμές οι οποίες σημειώνονται σε μια βάση αρκετών ετών, θα μπορούσαν να οφείλονται σε ηλιακές εκλάμψεις ή τεράστιες εκτοξεύσεις ενέργειας από την επιφάνεια του Ήλιου.

Ο Brakenridge και ορισμένοι άλλοι ερευνητές παρακολουθούν τα γεγονότα αυτά τα οποία λαμβάνουν χώρα πολύ πιο μακριά από το σπίτι μας.

"Βλέπουμε επίγεια γεγονότα τα οποία ζητούν μια εξήγηση", δήλωσε ο Brakenridge. "Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες: μια Ηλιακή έκλαμψη ή ένας υπερκαινοφανής. Νομίζω ότι η υπόθεση του υπερκαινοφανούς απορρίφθηκε πολύ γρήγορα. "


Προσοχή στον Μπετελγκέζ

Σημείωσε ότι οι επιστήμονες έχουν καταγράψει υπερκαινοφανείς σε άλλους γαλαξίες οι οποίοι έχουν παράγουν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας Γάμμα - το ίδιο είδος ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ατόμων Ραδιοάνθρακα στη Γη. Ενώ αυτά τα ισότοπα δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, μια αύξηση στα επίπεδά τους όμως θα μπορούσε να δείξει ότι η ενέργεια από έναν μακρινό υπερκαινοφανή έχει ταξιδέψει εκατοντάδες έως χιλιάδες έτη φωτός προς τον πλανήτη μας.

Για να "τεστάρει" την υπόθεση αυτή, ο Brakenridge στράφηκε στο παρελθόν. Συγκέντρωσε μια λίστα με υπερκαινοφανείς οι οποίοι εμφανίστηκαν σχετικά κοντά στη Γη τα τελευταία 40.000 χρόνια. Οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τα γεγονότα αυτά παρατηρώντας τα νεφελώματα που άφησαν πίσω τους. Στη συνέχεια συνέκρινε τις εκτιμώμενες ηλικίες αυτών των "γαλαξιακών πυροτεχνημάτων" 

Διαπίστωσε ότι από τους οκτώ πιο κοντινούς υπερκαινοφανείς, -σε ελεύθερα Ελληνικά  σουπερνόβα-, που μελετήθηκαν, όλοι φαινόταν να σχετίζονται με ανεξήγητες αιχμές στις καταγραφές Ραδιοάνθρακα στη Γη. Θεωρεί ότι τέσσερεις από αυτούς είναι ιδιαίτερα υποσχόμενοι υποψήφιοι. Πάρτε την περίπτωση ενός πρώην αστεριού στον αστερισμό Ιστία. Το ουράνιο αυτό σώμα, το οποίο κάποτε βρισκόταν περίπου 815 έτη φωτός από τη Γη, μετατράπηκε σε υπερκαινοφανή περίπου 13.000 χρόνια πριν. Λίγο αργότερα, τα επίπεδα του Ραδιοάνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3% στη Γη - μια εκπληκτική αύξηση.

Τα ευρήματα μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου κοντά σε μία ατράνταχτη απόδειξη. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να χρονολογήσουν υπερκαινοφανείς, καθιστώντας αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της έκρηξης στον αστερισμό Ιστία με πιθανό σφάλμα έως και 1.500 χρόνια. Επίσης, δεν είναι σαφές ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας διαταραχής για τα φυτά και τα ζώα στη Γη εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο Brakenridge πιστεύει ότι η ερώτηση και μόνο αξίζει πολύ περισσότερη έρευνα. 

"Αυτό που με κάνει να συνεχίζω είναι όταν κοιτάζω τις επίγειες καταγραφές και λέω, Θεέ μου, τα προβλεπόμενα και μοντελοποιημένα φαινόμενα φαίνεται να βρίσκονται εκεί ".

Ελπίζει ότι η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να δει αυτά τις επιρροές αυτές από μόνη της σύντομα. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν ενδείξεις ότι ο αστέρας Μπετελγκέζ - αγγλ. Betelgeuse - , ένα ερυθρός γίγαντας αστέρας στον αστερισμό του Ωρίωνα, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της μετάβασης του σε υπερκαινοφανή. Και, σημειώστε, απέχει μόλις 642,5 έτη φωτός από τη Γη, πολύ πιο κοντά από αστερισμό Ιστία.

"Μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο μιας και ο Μπετελγκέζ βρίσκεται πολύ κοντά" , δήλωσε*.

Αναφορά: “Solar system exposure to supernova γ radiation” by G. Robert Brakenridge, 4 November 2020, International Journal of Astrobiology.

DOI: 10.1017/S1473550420000348

----------------------------------------------*----------------------------------------------

*Αν και υπάρχουν μελέτες στις οποίες η απόσταση που ένας υπερκαινοφανής μπορεί να είναι βλαβερός για τη Γη είναι κάτω από τα 30 έτη Φωτός...Είδομεν

----------------------------------------------*----------------------------------------------


Πηγή: scitechdaily.com

https://scitechdaily.com/massive-explosions-of-energy-far-from-earth-may-have-left-traces-in-our-planets-biology-and-geology/