Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Δέκα από τους πιο μαζικούς γαλαξίες στο γνωστό μας σύμπαν

Ο Γαλαξίας μας, η κοσμική μας πατρίδα. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι ο Γαλαξίας μας είναι ο μόνος γαλαξίας σε ολόκληρο το γνωστό μας σύμπαν, τότε θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη. 


Καλλιτεχνική απεικόνιση του Γαλαξία μας. Εικόνα: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Milky_Way_Arms_ssc2008-10.svg

Ο Γαλαξίας μας ο οποίος φιλοξενεί το Ηλιακό μας σύστημα, είναι εξαιρετικά ασήμαντος σε σύγκριση με εκατομμύρια άλλους γαλαξίες στο γνωστό μας Σύμπαν όσον αφορά τη διάμετρο, τη μάζα, την απόσταση από τη Γη, τον αριθμό των αστρονομικών σωμάτων και ούτω καθεξής. Διαβάστε παρακάτω  συνοπτικά ποιοι είναι οι δέκα (κατά το πρότυπο άρθρο) πιο μαζικοί γαλαξίες στο Σύμπαν εκτός από τον Γαλαξία μας.


Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδα

andromeda.jpg

Μπορείτε να το ονομάσετε M31, Messier 31, NGC 224 ή απλά γαλαξία της Ανδρομέδα. Αυτός ο τεράστιος σπειροειδής γαλαξίας πήρε το όνομά του από τη μυθολογική πριγκίπισσα Ανδρομέδα. Αν και δεν είναι ο κοντινότερος γαλαξίας στη Γη, είναι όμως ο πιο μαζικός, σπειροειδής γαλαξίας κοντά στον Γαλαξία μας. Επίσης, είναι 1,76 φορές πιο ογκώδης από τον μητρικό μας Γαλαξία, με διάμετρο 220 Κιλό-έτη φωτός (kly). Αυτό λοιπόν ο γαλαξίας ο οποίος απέχει από τη Γη 2,537 εκατομμύρια έτη φωτός ανακαλύφθηκε (χωρίς να είναι αντιληπτός ως γαλαξίας) το 1765, και είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο Σύμπαν που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδα θα συγκρουστούν σχηματίζοντας έναν νέο γαλαξία.


Ο Γαλαξίας γυρίνος (Tadpole Galaxy

tadpole.jpg

Στο βόρειο αστερισμό του Δράκοντα βρίσκεται ένας "διαταραγμένος σπειροειδής γαλαξίας" (disrupted spiral galaxy) με ένα διακριτό σχήμα που μοιάζει με γυρίνο   - ο Γαλαξίας γυρίνος, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1781. Βρίσκεται 420 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, μας και διαθέτει την πιο δραματική αστρική ουρά, με μήκος 280.000 ετών φωτός. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτός ο τεράστιος γαλαξίας πήρε το σχήμα του γυρίνου αφού συγκρούστηκε με έναν γειτονικό του γαλαξία. Προβλέπουν επίσης ότι καθώς η διάσημη ουρά του γαλαξία μεγαλώνει, θα απορροφηθεί κάποτε στην κύρια σπείρα.


Ο γαλαξίας ESO 444-46 

ESO.jpg

Ο επόμενος γαλαξίας σε αυτήν τη λίστα με τους δέκα πιο μαζικούς γαλαξίες στο γνωστό μας Σύμπαν είναι τόσο μεγάλος όσο 10.000 γαλαξίες σαν τον δικό μας Γαλαξία, με διάμετρο 1 εκατομμύριο έτη φωτός ο ESO 444-46 αξίζει σίγουρα τη προσοχή μας. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ύλης που είναι γνωστή στην ανθρώπινη γνώση μέχρι σήμερα. Ο γαλαξίας αυτός είναι ένας από τους πιο όμορφους γαλαξίες εκεί έξω, καθώς είναι το πιο φωτεινό μέλος του σμήνους γαλαξιών Abell 3558 το οποίο βρίσκεται στο υπερσμήνος γαλαξιών Shapley. Ο ESO 444-46 είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας, ο οποίος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το έτος 1834 και απέχει 640 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.


Ο γαλαξίας Κόνδορας (Condor Galaxy)

condor.jpg

Ανακαλύφθηκε από τον John Herschel, έναν Βρετανό αστρονόμο, στις 27 Ιουνίου του 1835, και ο γαλαξίας Κόνδορας είναι η επόμενη επιλογή μας με μάζα 522 Κιλό-έτη φωτός (kly). Επίσης γνωστός ως NGC 6872, ο γαλαξίας Κόνδορας είναι ο μεγαλύτερος σπειροειδής γαλαξίας στο γνωστό μας Σύμπαν. Αυτό που κάνει αυτόν τον γαλαξία ακόμα πιο μοναδικό είναι οι επιμήκεις σπείρες του, κάτι το οποίο είναι ένα μεγάλο χαρακτηριστικό γνώρισμα στο γαλαξία Κόνδορα ο οποίος είναι  είναι και ο μεγαλύτερος γνωστός σπειροειδής γαλαξίας. Ο NGC 6872 απέχει 212 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με έναν άλλο γαλαξία τον IC 4970.



Ο γαλαξίας Κομήτης 

comet.jpg

Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται περίπου 3,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και ανακαλύφθηκε χάρις στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.  "Ορμάει" θα λέγαμε μέσα από το σύμπλεγμα γαλαξιών Abell 2667 με ταχύτητα 3,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα όπως ένας κομήτης, επιδεικνύοντας μια ουρά μήκους 600.000 ετών φωτός. Ο γαλαξίας Κομήτης είναι μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, μιας και ανακαλύφθηκε το 2007. Ο γαλαξίας αυτός είναι πολύ σημαντικός για τους αστρονόμους, καθώς είναι πολύτιμος για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το τι προκαλεί αυτούς τους ισχυρούς και δυνατούς γαλαξίες να συρρικνωθούν και να γίνουν "φτωχοί σε αέρια".


Ο γαλαξίας UGC 2885

ugc 2285.jpg

Ο...κοσμικός αντίπαλος του γαλαξία Κομήτη είναι ο UGC 2885, ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό του Περσέα, με μάζα 2 τρισεκατομμύρια ηλιακές μάζες και μέγεθος 463 Κιλό-έτη φωτός (kly ή 142 Κιλοπαρσέκ kpc Εξ.Πηγή), ο οποίος εκτιμάται ότι έχει περίπου 8 φορές τη διάμετρο του Γαλαξία μας. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να είναι μέλος του Υπερσμήνους γαλαξιών Ιχθύων-Περσέα (supercluster Pisces-Perseus). Μπορείτε να παρατηρήσετε τον γαλαξία μόνο στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτόν τον γαλαξία το 2002, 313 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, και πιστεύουν ότι αντί για συγκρούσεις πολλών μικρών γαλαξιών, σχηματίστηκε από αέριο, κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Λέγεται επίσης και "γαλαξίας της Rubin" προς τιμήν της Αμερικανίδας αστρονόμου Vera Florence Cooper Rubin 


Ο γαλαξίας ESO 306-17

eso 306.jpg

Ο τέταρτος και πιο μαζικός γαλαξίας στο παρατηρήσιμο ή ορατό Σύμπαν ο οποίος είναι γνωστός στους αστρονόμους είναι ο ESO 306-17 με διάμετρο ενός εκατομμυρίου ετών φωτός. Η τοποθεσία του είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για αυτόν τον γαλαξία. Βρίσκεται στον αστερισμό της Περιστεράς, και ο ελλειπτικός αυτός γαλαξίας βρίσκεται σε ένα αρκετά "εγκαταλελειμμένο" τμήμα του διαστήματος, το οποίο περιβάλλεται από καυτό αέριο και σκοτεινή ύλη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο γαλαξίας ESO 306-17 απορρόφησε όλους τους γειτονικούς του γαλαξίες, και τώρα απέμεινε σχεδόν μόνος του 0,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.


Ο γαλαξίας Abell 2261 - BCG

abell.jpg

3 δισεκατομμύρια έτη φωτός (3 Gly) μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Ηρακλή, βρίσκεται ο τρίτος και πιο μαζικός γαλαξίας στο γνωστό μας Σύμπαν. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος και λαμπρότερος γαλαξίας στο σμήνος γαλαξιών Abell 2261. Έχει, μέχρι σήμερα. "τον πιο μαζικό γαλαξιακό πυρήνα", ο οποίος είναι αρκετά διακριτός σε εμφάνισή σε σύγκριση με το κέντρο των περισσότερων άλλων γαλαξιών. Αυτός ο τεράστιος γαλαξίας με διάμετρο 1.000.000 έτη φωτός στερείται του φωτεινού δακτυλίου ο οποίος περιβάλλει τις περισσότερες μαύρες τρύπες. Ανακαλύφθηκε το 2011, και οι αστρονόμοι εξηγούν ότι το τεράστιο μέγεθός του μπορεί να οφείλεται στη συγχώνευση δύο διαφορετικών μελανών οπών.


Ο γαλαξίας Ηρακλής Α

hercules a.jpg

Ο δεύτερος μεγαλύτερος γαλαξίας που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα. Ο Ηρακλής Α είναι ένας υπεργίγαντας ελλειπτικός γαλαξίας κοντά στον αστερισμό του Ηρακλή 2,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας με διάμετρο 1.500.000 έτη φωτός, και ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1714. Ο γαλαξίας αυτός εκπέμπει περισσότερη ισχύ στα ραδιοκύματα, δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τον Ήλιο. Οι 2 κοσμικοί πίδακες που εκτείνονται από το κέντρο του γαλαξία μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με ραδιοσήματα, καθιστώντας τον αόρατο στα ανθρώπινα μάτια.



Ο γαλαξίας IC1101

ic_1101.jpg

Τελευταίος αλλά σίγουρα ο πιο σημαντικός από όλους, είναι ο μεγαλύτερος γαλαξίας που ανακαλύφθηκε στο γνωστό μας Σύμπαν μας μέχρι τώρα. Πρόκειται για τον γαλαξία IC 1101, ο οποίος είναι ένας υπεργίγαντας ελλειπτικός γαλαξίας με διάμετρο 6.000.000 έτη φωτός και εκτιμάται ότι είναι περίπου 2000 φορές μεγαλύτερος από τον Γαλαξία μας. Όχι μόνο ο IC 1101 είναι ο πιο μαζικός γαλαξίας που γνωρίζουμε έως τώρα, αλλά φιλοξενεί επίσης μια από τις πιο τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν, με μάζα 40 έως 100 δισεκατομμύρια μεγαλύτερες από τον Ήλιο. Τα δισεκατομμύρια αστέρια σε αυτόν τον γαλαξία είναι υπεύθυνα για το χρυσοκίτρινο του χρώμα, γεγονός που το καθιστά έναν από τους πιο λαμπερούς γαλαξίες. Ο γαλαξίας IC 1101 ανακαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου του 1790 από τον Βρετανό αστρονόμο  Frederick William Herschel, και απέχει 1,07 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.




Στμ. Το πρότυπο άρθρο από  τον ιστότοπο steamdaily.com ελέγχθηκε και διορθώθηκε σε μερικά σημεία με συγκριτικές αναφορές από άλλες αξιόπιστες πηγές



Πηγή: steamdaily.com