Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Οι αστρονόμοι βαρυτικών κυμάτων ανακαλύπτουν μυστηριώδες αντικείμενο στο "Mass Gap"

"Είναι μια πρόκληση για τα τρέχοντα θεωρητικά μοντέλα να σχηματίσουν συγχωνευμένα ζεύγη συμπαγών αντικειμένων με τόσο μεγάλη αναλογία μάζας στην οποία ο συνοδός χαμηλής μάζας "κατοικεί" στο mass gap. Η ανακάλυψη αυτή υπονοεί ότι τα συμβάντα αυτά συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από ό, τι προβλέπαμε, καθιστώντας το ένα πραγματικά ενδιαφέρον αντικείμενο χαμηλής μάζας".

Vicky Kalogera, καθηγήτρια στο Northwestern University των Ηνωμένων Πολιτειών


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Η προτεινόμενη αποστολή της NASA η οποία θα επισκεφθεί το παράξενο φεγγάρι του Ποσειδώνα Τρίτωνα

Ένα από τα τέσσερα πιθανά σενάρια που εξετάζονται για μια Προγραμματισμένη εξερευνητική αποστολή, με την ονομασία Trident θα ερευνήσει έναν από τους πιο ασυνήθιστους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος. Όταν η διαστημοσυσκευή Voyager 2 της NASA πέρασε από το παράξενο φεγγάρι του Ποσειδώνα Tρίτων πριν από τρεις δεκαετίες, "έγραψε" ένα πλανητικό αγωνιώδες φινάλε.

This global color mosaic of Triton, taken in 1989 by NASA's Voyager 2 shows Triton, the largest satellite of Neptune. Triton has the coldest surface known anywhere in the solar system; it is so cold that most of Triton's nitrogen is condensed as frost.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Δέκα από τους πιο μαζικούς γαλαξίες στο γνωστό μας σύμπαν

Ο Γαλαξίας μας, η κοσμική μας πατρίδα. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι ο Γαλαξίας μας είναι ο μόνος γαλαξίας σε ολόκληρο το γνωστό μας σύμπαν, τότε θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη. 


Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Αστροφυσική

Οι 10 κορυφαίοι αστροφυσικοί (κατά τον αρθρογράφο) και η συνεισφορά τους που άλλαξε την πορεία της αστροφυσικής.

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Μια εκπληκτική ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο πρώιμο σύμπαν

Η εξερεύνηση των πρώτων γαλαξιών παραμένει μια σημαντική πρόκληση στη σύγχρονη αστρονομία. Δεν ξέρουμε πότε ή πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες στο Σύμπαν. Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν πλέον να απαντηθούν χάρις στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble μέσω παρατηρήσεων βαθιάς απεικόνισης (deep imaging observations). Το ΔΤ Hubble επιτρέπει στους αστρονόμους να βλέπουν το Σύμπαν όπως ήταν 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σημαντική ανακάλυψη: Καυτά αστέρια που μαστίζονται από τεράστιες μαγνητικές κηλίδες, σύμφωνα με στοιχεία του ESO

Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) ανακάλυψαν τεράστια σημεία στην επιφάνεια εξαιρετικά καυτών αστεριών τα οποία είναι κρυμμένα σε αστρικά σμήνη. Όχι μόνο αυτά τα αστέρια μαστίζονται από μαγνητικές κηλίδες, αλλά μερικά από αυτά βιώνουν επίσης συμβάντα Υπερεκλάμψεων (superflare events), εκρήξεις ενέργειας αρκετά εκατομμύρια φορές πιο ενεργητικές από ό,τι παρόμοιες εκρήξεις στον Ήλιο. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Nature Astronomy, βοηθούν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα αινιγματικά αστέρια καθώς και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την επίλυση άλλων μυστηρίων της αστρονομίας τα οποία για την ώρα τους διαφεύγουν.