Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του στοιχείου εκείνου που βοήθησε το σχηματισμό της ζωής στη Γη

Η διαδικασία του πώς η ζωή ξεκίνησε στη Γη ήταν άγνωστη σε όλους μέχρι πρόσφατα όταν οι αστρονόμοι έλυσαν το μυστήριο της προέλευσης του Φωσφόρου το οποίο είναι ένα βασικό στοιχείο για τη ζωή. Βρίσκεται σε όλα από τον άνθρωπο μέχρι τις πιο μικρές μορφές ζωής και είναι απαραίτητο στη δημιουργία μορφών ζωής. Το μυστήριο του πώς το στοιχείο αυτό έφθασε στον πλανήτη Γη παρέμεινε άλυτο για πολλά χρόνια.


Οι αστρονόμοι έχουν πλέον εντοπίσει το ταξίδι του Φωσφόρου από περιοχές σχηματισμού άστρων έως κομήτες χρησιμοποιώντας τις συνδυασμένες δυνάμεις της συστοιχίας ALMA και της διαστημοσυσκευής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). Η έρευνά τους δείχνει την τοποθεσία στην οποία σχηματίζονται τα μόρια που περιέχουν Φωσφόρο, πώς αυτό το στοιχείο αυτό μεταφέρεται σε κομήτες, και πώς ένα συγκεκριμένο μόριο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία ζωής στη Γη.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο Φωσφόρος, ο οποίος υπάρχει στο DNA και στις κυτταρικές μεμβράνες όλων των ζωντανών οργανισμών, μπορεί να έχει μεταφερθεί στη Γη από τους "παγωμένους περιπλανητές" δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για το μονοξείδιο του Φωσφόρου στον 67P / Churyumov-Gerasimenko, ένα κομήτη ο οποίος ανήκει στην οικογένεια του πλανήτη Δία.

Ο Victor Rivilla, από το Αστεροσκοπείο Αστροφυσικής Arcetri του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αστροφυσική (INAF) στην Ιταλία και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Η ζωή εμφανίστηκε στη Γη πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τις διαδικασίες που κατέστησαν εφικτό κάτι τέτοιο".

Για να μάθουν περισσότερα, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε μια ομάδα τηλεσκοπίων στη Χιλή η οποία ονομάζεται Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Διάταξη της Ατακάμα, γνωστή ως ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) για να μελετήσει μια περιοχή σχηματισμού αστέρων στον αστερισμό του Ηνιόχου γνωστή ως AFGL 5142.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι όταν σχηματίζονται μαζικοί αστέρες, ανοίγουν κοιλότητες στα περιβάλλοντα διαστρικά νέφη αερίου και σκόνης όπου δημιουργούνται ενώσεις με βάση το Φωσφόρο, όπως το μονοξείδιο του Φωσφόρου.

Οι αστρονόμοι εξέτασαν έπειτα δεδομένα από την διαστημοσυσκευή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η οποία εκτοξεύτηκε το 2004 για να μελετήσει τον κομήτη 67P, όπου ανακαλύφθηκαν στοιχεία μονοξειδίου του Φωσφόρου. 

Δηλώνουν ότι τα ευρήματα τους αυτά, τους έδωσαν την δυνατότητα να εντοπίσουν το ταξίδι του Φωσφόρου από τις περιοχές σχηματισμού αστέρων στους κομήτες.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι όταν τα τοιχώματα από τις κοιλότητες που προαναφέραμε στα διαστρικά νέφη καταρρέουν για να σχηματίσουν ένα αστέρι, το μονοξείδιο του Φωσφόρου μπορεί να παγιδευτεί στους παγωμένους κόκκους σκόνης οι οποίοι παραμένουν γύρω από το νέο αυτό αστέρι. Αυτοί οι κόκκοι σκόνης συσσωματώνονται σταδιακά για να σχηματίσουν βότσαλα, βράχους και τελικά κομήτες, οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονται σε μεταφορείς μονοξειδίου του Φωσφόρου.

"Καθώς οι κομήτες κατά πάσα πιθανότητα εναπόθεσαν μεγάλες ποσότητες οργανικών ενώσεων στη Γη, το μονοξείδιο του Φωσφόρου που βρέθηκε στον κομήτη 67P μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ κομητών και της ζωής στη Γη".

Η Εξέλιξη της ζωής. Εικόνα: zsite59.blogspot.com