Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τα πρώτα αστέρια ίσως να σχηματίστηκαν νωρίτερα από οτι νομίζαμε

Θα δούμε συνοπτικά την ανάλυση ενός νέφους αερίου ηλικίας 13-δισεκατομμυρίων ετών το οποίο φωτίζεται από ένα αρχαίο κβάζαρ που βρίσκεται πίσω του, και το οποίο παρουσιάζει μια εκπληκτική πληθώρα από στοιχεία τα οποία είναι βαρύτερα από το Υδρογόνο και το Ήλιο, στοιχεία που δημιουργήθηκαν μέσα σε τεράστια αστέρια πρώτης γενιάς τα οποία γεννήθηκαν, έζησαν σύντομες ζωές και πέθαναν μέσα σε εκρήξεις Υπερκαινοφανών (σουπερνόβα) νωρίτερα από ότι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Το φως από ένα κβάζαρ το οποίο λάμπει μέσα από ένα νέφος αερίου το οποίο σχηματίστηκε σε διάστημα λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αποτελείται από στοιχεία τα οποία πιθανώς να προήλθαν από αστέρια πρώτης γενιάς που άρχισαν να λάμπουν νωρίτερα από ότι νομίζαμε. Εικόνα: The Max Planck Society

Χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια Magellan στο Αστεροσκοπείο Las Campanas στη Χιλή, οι ερευνητές που μελέτησαν τη χημική σύσταση του νέφους διαπίστωσαν ότι δεν ήταν και τόσο πρωτόγονο όσο θα περίμενε κανείς αν ήταν κατασκευασμένο από τις ίδιες πρώτες ύλες που ήταν παρούσες όταν τα πρώτα αστέρια άρχισαν να φωτίζονται από την επίδραση της Μεγάλης Έκρηξης.

Παρόλο που σχηματίστηκε μόλις 850 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος, η σύσταση του νέφους αυτού είναι παρόμοια με αυτή των νεφών τα οποία σχηματίστηκαν αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα.

"Προφανώς, η πρώτη γενιά αστέρων είχε ήδη λήξει από τη στιγμή που σχηματίστηκε το νέφος", δήλωσε ο Michael Rauch του Carnegie, συν-συγγραφέας ενός paper το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Astrophysical Journal. "Αυτό δείχνει ότι το σύμπαν κατακλύστηκε πολύ γρήγορα από τα χημικά παράγωγα τα οποία προήλθαν από αστέρες επόμενης γενιάς, ακόμη και πριν δημιουργηθούν οι περισσότεροι από τους σημερινούς γαλαξίες".

Τα αστέρια της πρώτης γενιάς ήταν κατά πάσα πιθανότητα πολύ πιο μαζικά από τον Ήλιο, και έζησαν πολύ μικρότερες ζωές πριν τελειώσει η ζωή τους με εκρήξεις υπερκαινοφανών, οι οποίες τροφοδοτούσαν τον περιβάλλοντα χώρο με βαριά στοιχεία τα οποία με τη σειρά τους έγιναν μέρος της πρώτης ύλης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των επόμενων αστρικών γενεών. 

Το συγκεκριμένο νέφος αερίου χρονολογείται 850 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος μέσα από την Μεγάλη Έκρηξη. Οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να μελετήσουν τη σύνθεσή του νέφους αυτού με φασματοσκοπική εξέταση του φωτός ενός ακόμη πιο απομακρυσμένου κβάζαρ καθώς εκείνο περνούσε μέσα από το νέφος στο δρόμο του προς τη Γη.

"Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο αρκετά μακριά, μπορεί κανείς να αναμένει από τα κοσμικά νέφη αερίου να εμφανίσουν την ενδεικτική υπογραφή των ιδιαιτέρων αναλογιών των στοιχείων εκείνων τα οποία δημιουργήθηκαν από τα πρώτα αστέρια", δήλωσε ο Rauch. "Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, μπορεί τελικά να είμαστε μάρτυρες της εξαφάνισης των περισσότερων στοιχείων και της εμφάνισης παρθενικών αερίων".

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη ακόμη πιο αρχαίων νεφών θα ρίξει περισσότερο φως, όπως λέμε, στην πρώτη γενιά των αστεριών τα οποία "'άναψαν" στο πρώιμο σύμπαν.

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


 Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση κειμένου και εικόνας στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy