Σελίδες
▼
Μπορείτε να μας δείτε και εδώ
▼
▼
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019
Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν ;
Η ερώτηση πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν,
φαίνεται αρχικά...ανόητη.
Το κείμενο είναι από το βίντεο του Δρ. Don Lincoln ο οποίος μας αφηγείται...
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
Η πρώτη άμεση παρατήρηση μεταφοράς ενέργειας μεταξύ της επιφάνειας και του στέμματος του Ήλιου
Αν και ο Ήλιος έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να έχει ορισμένα μυστήρια. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της θερμοκρασιακής διαφοράς που παρατηρείται μεταξύ του ηλιακού στέμματος και της ηλιακής επιφάνειας. Το πρώτο είναι πολύ θερμότερο από τη δεύτερο. Έχουν προταθεί διάφορα θεωρητικά μοντέλα για να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, ειδικότερα το μοντέλο των Ακίδων πλάσματος. Για πρώτη φορά, οι αστροφυσικοί ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν άμεσα αυτή τη διαδικασία.
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
Το Παράδοξο Oumuamua
"Έχουμε μια μικρή πιθανότητα να ξεχωρίζουμε εξωγήινες κατασκευές από τα φυσικά Ουράνια Αντικείμενα"
Ο Βρετανός φυσικός Stephen Wolfram πιστεύει ότι η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής είναι
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
"Τρία υπερμεγέθη τέρατα" - Ανακαλύφθηκαν στον πυρήνα ενός παράξενου γαλαξία
Σαν πανάρχαια μυθολογικά θηρία...
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Göttingen και στο Potsdam της Γερμανίας απέδειξε για πρώτη φορά ότι ο ακανόνιστος γαλαξίας NGC 6240 περιέχει τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας πλανήτης;
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα. Όσον αφορά τη μάζα, ο Δίας ξεπερνά σε όγκο τους άλλους πλανήτες. Αν θα συγκεντρώναμε όλους τους υπόλοιπους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος σε μια ενιαία μάζα, ο Δίας θα είχε 2,5 φορές περισσότερη μάζα από όλους. Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε πόσο τεράστιος είναι ο Δίας.
Αλλά καθώς ανακαλύψαμε χιλιάδες εξωπλανήτες τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα ερώτηση για το πώς συγκρίνεται ο Δίας με άλλους πλανήτες. Με άλλα λόγια, πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας πλανήτης; Η απάντηση είναι πιο ευφυής από όσο νομίζετε...
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019
Οι επιστήμονες της NASA επιβεβαιώνουν την ύπαρξη υδρατμών στο φυσικό δορυφόρο Ευρώπη
Πριν από σαράντα χρόνια, το διαστημικό σκάφος Voyager έλαβε τις πρώτες κοντινές εικόνες της Ευρώπης, έναν από τούς 79 φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία.
Οι εικόνες αυτές αποκάλυψαν ρωγμές χρώματος καφέ οι οποίες κόβουν την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου, δίνοντάς στην Ευρώπη την όψη μίας μπάλας με πολλές φλέβες σαν αυτές ενός ανθρώπινου σώματος. Οι αποστολές στο εξώτερο Ηλιακό μας σύστημα στις δεκαετίες που ακολούθησαν από τότε, έχουν συγκεντρώσει αρκετές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την Ευρώπη καθιστώντας την ένα στόχο έρευνας υψηλής προτεραιότητας της NASA για αναζήτηση ζωής όπως την ξέρουμε .
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019
Αστρογένεση: To μοριακό νέφος του Ωρίωνα...
...όπως φαίνεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία
"Μία απέραντη περιοχή δημιουργίας τεράστιων αστεριών"
"Μία απέραντη περιοχή δημιουργίας τεράστιων αστεριών"
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019
Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;
Νέα τρισδιάστατα μοντέλα εξωπλανητών μας φέρνουν πιο κοντά στην απάντηση...
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Πώς οι επιστήμονες καθορίζουν τη θερμοκρασία ενός αστέρα;
Πώς μετράτε τη θερμοκρασία του σώματος σας; Η απλούστερη απάντηση είναι "χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο". Αλλά, ισχύει και στην περίπτωση των αστεριών; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όπως γνωρίζουμε, η Θερμοκρασία ενός Αστεριού μπορεί να κυμαίνεται μέχρι αρκετές χιλιάδες βαθμούς Kelvin. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τέτοιο θερμόμετρο που να μπορεί να αντέξει τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019
Αντικατοπτρισμοί στο Σύμπαν
Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε 12 "σωσίες" μιας...ηλιαχτίδας σε σχήμα τόξου
Η εικόνα αυτή, την οποία έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA, δείχνει ένα τεράστιο σύμπλεγμα γαλαξιών, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Στα όριά του είναι ορατά τέσσερα φωτεινά τόξα. Πρόκειται για αντίγραφα του ίδιου απομακρυσμένου γαλαξία, με το παρατσούκλι Sunburst Arc (ηλιαχτίδα σε σχήμα τόξου). Ο γαλαξίας Sunburst Arc είναι σχεδόν 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, και το φως από αυτόν είναι διασκορπισμένο οπτικά σε πολλαπλές εικόνες εξαιτίας του φαινομένου του βαρυτικού φακού.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019
Η ακτίνα του πρωτονίου βρέθηκε να είναι...
...μικρότερη βάσει μιας νέας μελέτης
Χρησιμοποιώντας μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο στα τελευταία πενήντα χρόνια για τη μέτρηση του μεγέθους του πρωτονίου μέσω διασκορπισμού ηλεκτρονίων, η συνεργασία PRad παρήγαγε μια νέα τιμή για την ακτίνα του πρωτονίου σε ένα πείραμα που διεξήχθη στα εργαστήρια του National Accelerator Emergency Facility του Thomas Jefferson του Υπουργείου Ενέργειας.
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019
Οι αστρονόμοι εντόπισαν ενα κοσμικό άνεμο να πνέει με ορμή έξω από ένα Γαλαξία.
Εξερευνώντας την επίδραση των γαλαξιακών ανέμων από έναν μακρινό γαλαξία που ονομάζεται Makani, η Alison Coil του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego), ο David Rupke του Κολεγίου της Ρόδου (Rhodes College) στο Μέμφις του Τενεσί και μια ομάδα συνεργατών από όλο τον κόσμο έκαναν μια νέα ανακάλυψη.
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019
Σκουληκότρυπα και Μαύρη τρύπα - Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά μυστηριώδη αντικείμενα
Ομοιότητες υπάρχουν ;
Για τους αρχάριους, που αγαπούν την αστρονομία ή τη φυσική, το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ συχνά το μυαλό τους .
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019
Μαύρες τρύπες: Νέα οικογένεια ;
Οι επιστήμονες ίσως να έχουν ανακαλύψει μια ολόκληρη νέα κατηγορία μελανών οπών...