Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το Παράδοξο Oumuamua

"Έχουμε μια μικρή πιθανότητα να ξεχωρίζουμε εξωγήινες κατασκευές από τα φυσικά Ουράνια Αντικείμενα"


Ο Βρετανός φυσικός Stephen Wolfram πιστεύει ότι η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής είναι
αναπόφευκτη, αλλά με περιορισμούς. Αν και η ύπαρξη νοήμονος ζωής είναι όπως είπαμε αναπόφευκτη, δεν θα την ανακαλύψουμε ποτέ - τουλάχιστον όχι με την αναζήτηση της στον Γαλαξία μας. Ο Wolfram επισημαίνει ότι για να συμπιέζουμε ολοένα και περισσότερες πληροφορίες στα επικοινωνιακά μας μηνύματα - είτε πρόκειται για συνομιλίες μέσω κινητού τηλεφώνου είτε για υπολογιστές - καταργούμε κάθε πλεονάζον στοιχείο το οποίο θεωρούμε περιττό, ή οποιοδήποτε μοτίβο. Εάν επαναληφθεί κάτι από ένα σήμα, τότε μπορεί να διαγραφεί. Αλλά αυτή η διαδικασία απομάκρυνσης οποιουδήποτε μοτίβου από ένα σήμα κάνει το σήμα να φαίνεται όλο και πιο τυχαίο - στην πραγματικότητα, μοιάζει σχεδόν με το τυχαίο ραδιοφωνικό "θόρυβο" ο οποίος έρχεται στη Γη και προέρχεται από αστέρια και διαστρικά νέφη.

Σύμφωνα με τον Wolfram, αν κάποιος έστελνε στη Γη τα δικά μας επικοινωνιακά σήματα του 21ου αιώνα από το διάστημα, θα ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε αν ήταν τεχνητά ή φυσικά. Ποια είναι η πιθανότητα να ξεχωρίσουμε μια εξωγήινη επικοινωνία από τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα ραδιοφωνικά παράσιτα (radio static) στο κοσμικό μας υπόβαθρο.

Ο Wolfram υποστηρίζει στο γνωστό του βιβλίο του με τίτλο "A New Kind of Science στα Ελλ. Ένα Νέο είδος Επιστήμης¨ (πρόκειται για ένα magnum opus του Wolfram) οτι η εξωγήινη νοημοσύνη είναι αναπόφευκτα δύσκολο να προσδιοριστεί και να αναγνωριστεί. "Θεωρούμε συνήθως ότι η ανίχνευση εξωγήινων σημάτων από έναν εξεζητημένο μαθηματικό υπολογισμό θα παρείχε στοιχεία για την εξωγήινη νοημοσύνη", γράφει στο βιβλίο του. "Αλλά οι ανακαλύψεις σε ένα Νέο Είδος Επιστήμης δείχνουν ότι ένας τέτοιος υπολογισμός μπορεί στην πραγματικότητα να παραχθεί με πολύ απλούς υποκείμενους κανόνες - σχετικά με τα είδη τα οποία μπορούν να εμφανιστούν σε απλά φυσικά συστήματα χωρίς να έχουν τίποτα σαν αυτό που φυσιολογικά θεωρούμε νοημοσύνη. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια νέα άποψη του χαρακτήρα της νοημοσύνης, καθώς και μια συλλογή από ιδέες σχετικά με τη φύση του σκοπού και την αναγνώρισή της στις τελικές παρεκτάσεις της τεχνολογίας ".


Το παράδοξο Oumuamua

Όπως πρότεινε ο Avi Loeb του Χάρβαρντ για το αντικείμενο Oumuamua, που στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει "Αγγελιοφόρος από μακριά" Αγγλ. "Messenger from Afar", είναι το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο το οποίο ανιχνεύθηκε να διασχίζει το Ηλιακό μας σύστημα στις 19 Οκτωβρίου 2017, αφήνοντας να εννοηθεί οτι οι εξωγήινες κατασκευές θα μπορούσαν να μοιάζουν πολύ περισσότερο με ένα φυσικό αντικείμενο. Ο Loeb έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο το 2018, όταν πρότεινε ότι το Oumuamua, το οποίο έχει ενα εξαιρετικά μακρόστενο σχήμα έως και 10 φορές από το πλάτος του (100 μ–1,000 μ × 35 μ–167 μ × 35 μ–167 μ), θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Μια ανάλυση της τροχιάς του δείχνει ότι το αντικείμενο αυτό ήρθε από ένα μέρος πολύ πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα, κάπου στον αστερισμό της Λύρας, και κατευθύνεται προς τον αστερισμό του Πήγασου.

Οι αστρονόμοι από όλο τον κόσμο προσπάθησαν να ανιχνεύσουν ραδιοσήματα για να δουν αν μπορούσαν να προσδιορίσουν τι ήταν. Ήταν ένα θραύσμα από έναν αρχαίο αστεροειδή, από έναν περίεργο κομήτη; Ή ήταν κάτι άλλο; Μια πιθανότητα, λέει ο Loeb, δεν είναι περισσότερο υποθετική από την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας ή της σκοτεινής ύλης.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε ένα τεχνολογικά κατασκευασμένο αντικείμενο όπως ένα αυτοκίνητο από ένα φυσικό αντικείμενο όπως ένα δέντρο. Το δέντρο είναι πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά, λέει ο Wolfram, "αυτό συμβαίνει απλά επειδή τα τεχνολογικά αντικείμενα είναι πρωτόγονα. Καθώς γίνονται όλο και πιο περίπλοκα - με επεξεργασίες από υπολογιστές που επιτρέπουν στα αντικείμενα αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις κάθε στιγμή - θα αρχίσουν να φαίνονται εξίσου πολύπλοκα με τα δέντρα, τους ανθρώπους, και τα αστέρια. Έχουμε πλέον μια μικρή πιθανότητα να ξεχωρίζουμε Εξωγήινες κατασκευές από τα φυσικά Ουράνια Αντικείμενα".

Αν ο Wolfram έχει δίκιο και οι εξωγήινοι βρίσκονται κάπου εκεί έξω, αλλά δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε - είτε τις επικοινωνίες τους είτε τα τεχνητά τους αντικείμενα - τότε φυσικά θα μπορούσαν να βρίσκονται εδώ στο Ηλιακό μας Σύστημα και δεν θα το είχαμε πάρει είδηση...


Το Υπολογιστικό Σύμπαν

Ο Wolfram θεωρεί ότι οι εξωγήινοι δεν θα ήθελαν να ταξιδέψουν προς στη Γη - ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το θέμα. Κατά την άποψη του Wolfram, τα πάντα στο Σύμπαν είναι το προϊόν ενός προγράμματος υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, φαντάζεται ένα θεωρητικό κυβερνο-σύμπαν το οποίο δομείται από όλα τα εφικτά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, από το απλούστερο μέχρι το πιο περίπλοκο. Αυτό το "υπολογιστικό σύμπαν" περιέχει τα πάντα, από το λειτουργικό σύστημα Apple Macintosh μέχρι ένα λειτουργικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός διαστημοπλοίου με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη ταχύτητα του φωτός.

Ο Wolfram πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει το μεγάλο μυστικό της φύσης - πώς δημιουργεί την πολυπλοκότητα του κόσμου, όλα από ένα απλό δέντρο έως ένα ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία, εφαρμόζοντας απλούς κανόνες ξανά και ξανά σαν απλά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Wolfram κατέληξε σε αυτό το αξιοσημείωτο συμπέρασμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν ανακάλυψε ότι το απλούστερο είδος προγράμματος υπολογιστή - γνωστό ως Κυτταρικό αυτόματο (ή κυψελικό) Αγγλ.cellular automaton - μπορεί να δημιουργήσει άπειρη πολυπλοκότητα αν η έξοδος του επανειλημμένως ανατροφοδοτείται όπως η είσοδός του. (2ος σύνδεσμος για το Κυτταρικό αυτόματο εδώ.)


Το μεγάλο μυστικό της φύσης

Ο Wolfram έχει ανακαλύψει στοιχεία ότι εκείνο το είδος του προγράμματος υπολογιστή το οποίο παράγει ατελείωτη πολυπλοκότητα μπορεί να εφαρμοστεί "όχι μόνο σε συστήματα βιολογικών μορίων αλλά σε όλα τα είδη φυσικών συστημάτων - χαοτικά νέφη αερίων, συστήματα υποατομικών σωματιδίων κ.ο.κ. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "όλη η ζωή του Σύμπαντος - αν και σίγουρα δεν είναι η ζωή όπως τη ξέρουμε - θα αναδυθεί αυθόρμητα. Είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ύλης. "

Η ύπαρξη αυτού του υπολογιστικού σύμπαντος είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι θα ήταν ευκολότερο και αποτελεσματικότερο για έναν εξωγήινο πολιτισμό να παραμείνει στο...σπίτι του, και χρησιμοποιώντας ενα υπολογιστή να αναζητήσει στο υπολογιστικό σύμπαν χρήσιμα προγράμματα παρά να προσπαθήσει να πάρει τις ίδιες πληροφορίες με το κυνήγι κάποιου εξωγήινου πολιτισμού προσπαθώντας να ανιχνεύσει κάποια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στα 200 περίπου δισεκατομμύρια - ή και περισσότερο - άστρα στον Γαλαξία. "Είναι ένα απλό παιχνίδι αριθμών", δηλώνει ο Wolfram.

Τα πάντα παράγονται από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, "και αυτό περιλαμβάνει εσάς και εμένα", δηλώνει ο Wolfram. "Κάποιος που βρίσκεται στο μέσο του Γαλαξία θα μπορούσε να βρει το κατάλληλο πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών για εσάς και να συνομιλήσει μαζί σας αυτή τη στιγμή"...


Εικόνα: Αστεροσκοπεία του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), στη Χιλή

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


 Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy