Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σκουληκότρυπα και Μαύρη τρύπα - Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά μυστηριώδη αντικείμενα

Ομοιότητες υπάρχουν ;

Για τους αρχάριους, που αγαπούν την αστρονομία ή τη φυσική, το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ συχνά το μυαλό τους . 

Wormhole and Black Hole - The distinction of Two Mysterious Thing - App Atlantis

Η σκουληκότρυπα και η μαύρη τρύπα δεν είναι οι ίδιες, αν και οι αυτές δύο έννοιες σχετίζονται. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν λίγα απτά στοιχεία σε όλο τον κόσμο του διαδικτύου. Όμως, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιγράψουμε το θέμα αυτό με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Μαύρη τρύπα

Μια μαύρη τρύπα μπορεί να θεωρηθεί ως ενα βαρυτικό πηγάδι ή μια διαστημική πύλη. Ένα εξαιρετικά στρεβλωμένο διαστημικό υφαντό, η βαρύτητα, περιστρέφεται με τη ταχύτητα του φωτός , αναγκάζοντας την κοντινή ενέργεια να πέφτει μέσα της. Οδηγούν σε άλλες διαστάσεις του χώρου όπου τα σωματίδια ενέργειας ανακυκλώνονται ταξιδεύοντας μέσα από όλες τις διαστάσεις του χώρου όπου ανανεώνονται, συμπεριλαμβανομένου και του υφαντού του διαστήματος.

Αν και δεν έχουμε καθορίσει άμεσα ένα τομέα γι αυτά τα "τέρατα" του σύμπαντος, είμαστε αρκετά σίγουροι για την ύπαρξή τους. Υπάρχουν συστήματα δυαδικών αστεριών όπου ένα από τα δύο αστέρια είναι αόρατο, αλλά η παρουσία του υποδηλώνεται σαφώς από τη βαρύτητα και την επιρροή του στο άλλο αστέρι. Εικάζεται επίσης οτι υπάρχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Γαλαξία, όπου οι βαρυτικές ιδιότητές της καθιστούν σχεδόν αδύνατο να είναι κάτι άλλο εκτός από μια μαύρη τρύπα. Επιπλέον, έχουμε μια αρκετά καλή κατανόηση της φυσικής η οποία διέπει την αστρική κατάρρευση η οποία μας οδηγεί στην κατανόηση της δημιουργίας μελανών οπών.   


Σκουληκότρυπα

Η σκουληκότρυπα, από την άλλη πλευρά, είναι μια θεωρητική έννοια. Έχουμε μηδενικά στοιχεία για την ύπαρξή τους. Μια τέτοια τρύπα ή γέφυρα Einstein Rosen θα απεικονισθεί ως σήραγγα με 2 άκρα, κάθε ενα από αυτά σε ξεχωριστά σημεία στο χωροχρόνο σε εντελώς διαφορετικές θέσεις και / ή διαφορετικά χρονικά σημεία. Εάν σκέφτεστε μια μαύρη τρύπα ως μια διάτρηση μέσα στο υφαντό του χωροχρόνου, μια σκουληκότρυπα είναι δύο τέτοιες διατρήσεις "ραμμένες" μεταξύ τους. Έτσι, αν μπείτε από την μία άκρη, αντί να καταλήξετε κατακερματισμένοι σε κομμάτια προς την μοναδικότητα (singularity), θα βγείτε από την άλλη και αντίστροφα. Η άλλη διάτρηση μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη απόσταση (επιτρέποντας το ταξίδι μέσα στο χώρο πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός), ή μπορεί ακόμη και να είναι σε ένα άλλο σύμπαν. Η ιδέα μιας σκουληκότρυπας προέρχεται από το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι απολύτως επίπεδο ή στερεό. Εάν κοιτάξετε αρκετά καλά σε ένα πράγμα θα συνειδητοποιήσετε οτι υπάρχουν τρύπες και ρυτιδώσεις σε αυτό.

Έτσι, ήδη έχετε κατανοήσει (η έστω έχετε προσπαθήσει) τη διάκριση μεταξύ της σκουληκότρυπας και της μαύρης τρύπας.


Σκουληκότρυπα και μαύρη τρύπα - η διάκριση

Σε αντίθεση με τις μαύρες τρύπες, οι σκουληκότρυπες δεν είναι ουσιαστικά μαθηματικά σταθερές δομές του χωροχρόνου. Πρέπει να συμβαίνουν όλα εκείνα τα παράξενα πράγματα για να υπάρξουν έστω και σε στιγμιαίο χρόνο, και να είναι διαπερατές (traversable). Επιπλέον, η έννοια του ταξιδιού μέσα από μια σκουληκότρυπα είναι γεμάτη με σημαντικές δυσκολίες, οι ελάχιστες από τις οποίες θα είναι οι ακραίες παλιρροϊκές δυνάμεις ή η πιθανότητα ότι η προσπάθεια να περάσει κάποιος μέσα από αυτές θα προκαλέσει την κατάρρευση της σκουληκότρυπας. Για να μην αναφέρουμε ότι μια διαπερατή σκουληκότρυπα θα μπορούσε κατ 'αρχήν να χρησιμοποιηθεί ως χρονομηχανή, οδηγώντας σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν φυσικά με την Αιτιότητα.

Συμπερασματικά

Εν πάση περιπτώσει, η περιληπτική άποψη είναι οτι: Οι μαύρες τρύπες είναι γενικά αποδεκτές, και έχουν να κάνουν με τη συμβατική φυσική, οι σκουληκότρυπες είναι περισσότερο υποθετική φυσική, αλλά και οι δύο σχετίζονται με την έννοια ότι είναι ακραία παραδείγματα πιθανών γεωμετρικών στοιχείων στο χωροχρόνο υπό τη γενική σχετικότητα.


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy