Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η Απέραντοσύνη του Σύμπαντος



Δείτε την πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος που έχει ποτέ ληφθεί από τον άνθρωπο.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή (Very Large Telescope) κατάφερε να επιτύχει την μακρινότερη φασματοσκοπική έρευνα του Διαστήματος, με τους αστρονόμους να επικεντρώνονται στο Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ (Hubble Ultra Deep Field).



H έγχρωμη αυτή εικόνα δείχνει την περιοχή του Προγράμματος Βαθέως Πεδίου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, μια μικρή αλλά πολύ μελετημένη περιοχή στον αστερισμό της Καμίνου, όπως αυτή παρατηρήθηκε με το όργανο MUSE στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO). Η εικόνα όμως αυτή δίνει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των πλούτου των δεδομένων του οργάνου MUSE, τα οποία παρέχουν επίσης φασματοσκοπικές πληροφορίες για κάθε εικονοστοιχείο (pixel) στην εικόνα αυτή. Το σύνολο αυτό των δεδομένων επέτρεψε στους αστρονόμους όχι μόνο να μετρήσουν τις αποστάσεις για τους περισσότερους από αυτούς τους γαλαξίες από ότι είχε ποτέ γίνει παλαιότερα - συνολικά 1600 γαλαξίες - αλλά και να μάθουν πολλά περισσότερα για καθέναν από αυτούς. Παραδόξως βρέθηκαν 72 νέοι γαλαξίες που είχαν ¨διαφύγει¨ από τη βαθιά απεικόνιση του ΔΤ Χάμπλ της ΝΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΠ.

Εικόνα:  Συνεργασία ESO / MUSE HUDF


Η εικόνα από το Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο του Διαστημικού ΤηλεσκοπίουΧάμπλ  - Hubble Ultra Deep Field  HUD - μπορεί να είναι μια από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του βαθέως διαστήματος στην Αστρονομία. Οι βαθύτερες μέχρι τώρα παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης από το πραγματικά αξιοθαύμαστο ΔΤ Χάμπλ δημοσιεύθηκαν το 2004, παρμένες από ένα φαινομενικά ¨άδειο¨ κομμάτι του ουρανού. Το ΔΤ Χάμπλ αποκάλυψε σχεδόν 10.000 γαλαξίες, με μερικούς από αυτούς να απέχουν περισσότερο από 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη!



Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή ¨έριξαν¨ μια νέα ματιά στην περιοχή του Εξαιρετικά Βαθέως Πεδίου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ [Hubble Ultra Deep Field (HUDF)], παρατηρώντας ακόμα βαθύτερα από το εκπληκτικό αυτό επιστημονικό όργανο, για να αποκαλύψουν 72 νέους γαλαξίες, καθώς και να μετρήσουν τις αποστάσεις και τις ιδιότητες 1600 πολύ αμυδρών (φαινομενικά) γαλαξιών



Μια ομάδα με πάνω από 50 αστρονόμους δηλώνει ότι οι νέες παρατηρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τον Φασματοσκοπικό εξερευνητή Πολλαπλών μονάδων MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) έδωσαν νέες ιδέες για το σχηματισμό των αστεριών στο πρώιμο Σύμπαν επιτρέποντάς τους να μελετήσουν τις κινήσεις και τις ιδιότητες των πρώιμων γαλαξιών. Οι νέες αυτές μελέτες δείχνουν επίσης πως οι επίγειες παρατηρήσεις μπορούν να συμβάλουν πλήρως στην κατανόηση του Σύμπαντος.



"Το όργανο MUSE έχει τη μοναδική δυνατότητα να εξάγει πληροφορίες σχετικά με μερικούς από τους πιό πρώιμους γαλαξίες στο Σύμπαν - ακόμα και σε ένα μέρος του ουρανού που έχει ήδη μελετηθεί πολύ καλά", δήλωσε ο Jarle Brinchmann σε μια του δήλωση.


Ο Jarle Brinchmann, είναι ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Διαστημικών Επιστημών στο CAUP στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Είναι ο επικεφαλής συντάκτης μιας από τις 10 εργασίες (papers) που περιγράφουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.



«Μαθαίνουμε πράγματα για αυτούς τους γαλαξίες που είναι δυνατόν να γίνουν μόνο με τη φασματοσκοπία», δήλωσε, «όπως το χημικό περιεχόμενο και οι εσωτερικές κινήσεις - όχι  μεμονωμένα για κάθε γαλαξία αλλά ταυτόχρονα για όλους τους γαλαξίες!»



Αυτά τα νέα δεδομένα περιέχουν τις βαθύτερες φασματοσκοπικές παρατηρήσεις που έγιναν ποτέ. Η φασματοσκοπία αναλύει το φως ενός αντικειμένου και επιτρέπει στους αστρονόμους να συμπεράνουν τις φυσικές ιδιότητες αυτού του αντικειμένου, όπως η θερμοκρασία, η μάζα, η φωτεινότητα, η σύνθεση, ακόμη και τη ταχύτητά του.



Η φασματοσκοπική πληροφορία του MUSE μετρήθηκε για 1600 γαλαξίες, και η οποία είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό, τι έχει αποκτηθεί "επιμελώς σε αυτόν τον τομέα την τελευταία δεκαετία από επίγεια τηλεσκόπια", όπως το έθεσε η ομάδα σε μία από τις εργασίες της.



"Το MUSE μπορεί να κάνει κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΔΤ Χάμπλ", δήλωσε ο κύριος ερευνητής της ομάδας, Roland Bacon, από το Ερευνητικό Κέντρο Αστροφυσικής Έρευνας (Lyon Astrophysical Research Center) στη Λυών της Γαλλίας, σε μια του δήλωση. "Διαχωρίζει το φως από κάθε σημείο της εικόνας στα επιμέρους συστατικά του χρώματα, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο φάσμα. Αυτό μας επιτρέπει να μετρήσουμε την απόσταση, τα χρώματα και άλλες ιδιότητες όλων των γαλαξιών, τους οποίους μπορούμε να παρατηρήσουμε - συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν είναι ορατοί ακόμα και από το ίδιο το ΔΤ Χάμπλ ".

 


Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχνει την περιοχή Εξαιρετικά Βαθέως Πεδίου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ και αναδεικνύει με μπλε χρώμα τα λαμπερά Άλως αέριου γύρω από πολλούς μακρινούς γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας το όργανο MUSE στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ΕΝΠ (ESO) στη Χιλή. Η ανακάλυψη τόσων τεράστιων Άλως, που ακτινοβολούν Lyman-alpha υπεριώδη ακτινοβολία, γύρω από πολλούς μακρινούς γαλαξίες, είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτήν την πολύ βαθιά φασματοσκοπική έρευνα. |
Εικόνα: Ομάδα ESO / MUSE HUDF


Η περιοχή του Εξαιρετικά Βαθέως Πεδίου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ (HUDF) βρίσκεται στον αστερισμό της Κάμινου, και είναι μόνο το ένα δέκατο του μεγέθους της πανσελήνου*. Οι αστρονόμοι επέλεξαν ειδικά αυτό το οπτικό πεδίο για να κάνουν τη μελέτη τους, δήλωσε ο Jarle Brinchmann στον ιστότοπο Seeker.



«Αυτό είναι το καλύτερα μελετημένο σημείο στον ουρανό», υπογράμμισε, «έτσι, γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλά υποστηρικτικά δεδομένα που θα μας βοηθούσαν να ερμηνεύσουμε τις πολύ ¨βαθιές¨ παρατηρήσεις μας».



Ο Brinchmann δήλωσε ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Hubble μαζί με τα νέα δεδομένα που απέκτησε η ομάδα, τα οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση των παρατηρήσεών τους.


Για τα δεδομένα του ΔΤ Χάμπλ:  "ήταν πολύ σημαντικά για ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης, καθώς μας βοήθησε να αποκαλύψουμε αντικείμενα που φαίνονταν θολά εξαιτίας της Γήινης ατμόσφαιρας", δήλωσε ο αστρονόμος Jarle Brinchmann μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις ήταν μια πολύ αμοιβαία επωφελής διαδικασία - η αξία των δεδομένων του ΔΤ Χάμπλ (HST) ενισχύονται σημαντικά από τις πληροφορίες που παρέχονται από το MUSE, και χωρίς τα δεδομένα από το HST τα αποτελέσματα του MUSE θα ήταν πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν".



Η αρχική εικόνα από το Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ (HUDF) απαιτούσε 800 φωτογραφικές εκθέσεις, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια 400 τροχιών του ΔΤ Χάμπλ γύρω από τη Γη, με συνολικό χρόνο έκθεσης 11,3 ημερών, στο διάστημα μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου του 2003 και 16 Ιανουαρίου του 2004. Οι νέες παρατηρήσεις του MUSE λήφθηκαν κατά τη διάρκεια δύο ετών σε χρόνο τηλεσκοπίου συνολικά 137 ωρών .



Το MUSE κατάφερε να ανιχνεύσει γαλαξίες 100 φορές αμυδρότερους από ό, τι σε προηγούμενες έρευνες, παρατηρώντας γαλαξίες διαφόρων ηλικιών, μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων. Οι μικρότεροι, και πιο ερυθροί γαλαξίες μπορεί να είναι μεταξύ των πιο μακρινών καταγεγραμμένων γαλαξιών, που υπήρχαν όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια. Οι μεγαλύτεροι, και φωτεινότεροι, επίσημα χαρακτηρισμένοι ως σπειροειδείς και ως ελλειπτικοί γαλαξίες ήταν ενεργοί πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Οι νέες παρατηρήσεις παρέχουν διαχρονικά πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών.



Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε φωτεινές Άλω από Υδρογόνο γύρω από γαλαξίες στον πρώιμο Σύμπαν, οι οποίες παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς ροές ύλης εισέρχονται και εξέρχονται από τους πρώιμους γαλαξίες.



Οι 72 νεοανακαλυφθέντες γαλαξίες φωτοβολούν μόνο στην ακτινοβολία Lyman-alpha, μια μορφή υπεριώδους φωτός, ή οποία συνήθως μας υποδηλώνει την παρουσία εξαιρετικά μακρινών αντικείμενων. Κάτι τέτοιο προκαλεί σύγχυση επειδή οι γαλαξίες που ακτινοβολούν μόνο σε μια μορφή φωτός δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτοί οι γαλαξίες λοιπόν είναι κατάλληλοι για περαιτέρω μελέτη.



Ο Brinchmann και οι συνεργάτες του δεν περίμεναν ποτέ να ανακαλύψουν νέους γαλαξίες στις παρατηρήσεις τους.



"Ήμασταν έκπληκτοι", δήλωσε. "Η ανακάλυψη νέων γαλαξιών δεν είναι από μόνη της τόσο συναρπαστική - παντού ανακαλύπτουμε αντικείμενα οπού και εάν κοιτάζουμε, ιδιαίτερα εκεί όπου κανείς δεν έχει κοιτάξει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά αυτό, ήταν το καλύτερα μελετημένο μέρος του ουρανού, με εικόνες από τα πιο απόμακρα μέρη του Σύμπαντος που έχουν ποτέ ληφθεί, και ήταν μια πραγματική έκπληξη ότι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε νέους γαλαξίες που δεν ήταν ορατοί σε αυτές τις εικόνες του εξαιρετικά βαθέως διαστήματος από το ΔΤ Χάμπλ. Δεν περιμέναμε ακριβώς να πάμε βαθύτερα από το ΔΤ Χάμπλ, αναγκάζοντάς μας να δούμε μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης ".



Άλλες μελέτες προστιθέμενες στη σειρά των σχετικών εργασιών (papers), περιλαμβάνουν την ανάλυση των ποσοστών συγχώνευσης γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν, τη χαρτογράφηση των κινήσεων των αστεριών και την εξέταση του ρόλου των αμυδρών γαλαξιών κατά τη διάρκεια του κοσμικού Επανιονισμού, ο οποίος έλαβε χώρα μεταξύ 150 και 650 εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες.




*Φαινόμενη διάμετρος γωνιακής απόστασης. Η Σελήνη έχει φαινόμενη διάμετρο 31 δευτερόλεπτα της 10  . Δηλαδή κοιτώντας στον ουρανό αν ¨βάλετε¨ την Σελήνη πίσω από το μικρό σας δάκτυλο, εκείνη θα χωρέσει και θα αφήσει και χώρο!



Από την NANCY ATKINSON




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)



Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:




 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.


Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.


 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 



Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy