Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Πέρα από τον Ήλιο

Η σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα των επίγειων τηλεσκοπίων είναι σε θέση να μας χαρίσει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες για οποιοδήποτε άστρο πέρα ​​από τον Ήλιο.


Ο Αντάρης, είναι ένας ερυθρός Υπεργίγαντας αστέρας που διανύει τα τελευταία στάδια της αστρικής του ζωής, η οποία θα τελειώσει με μια κολοσσιαία έκρηξη Yπερκαινοφανούς.

Εικόνα του ερυθρού Υπεργίγαντα αστέρα Αντάρη.
(ESO / K. Ohnaka)

Ο Αντάρης είναι ένα αστέρι που βρίσκεται 550 έτη φωτός από τον πλανήτη Γη. Πρόσφατα, το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) συνέλαβε την πιο λεπτομερή εικόνα που έχει ληφθεί ποτέ από ένα αστέρι εκτός από τον ήλιο μας. Τα ευρήματα από την έρευνα της εικόνας αυτής δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Σύγκριση μεγέθους πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος και των μεγαλύτερων γνωστών αστέρων στο Σύμπαν. Εικόνα: Wikipedia

Ο Αντάρης είναι περίπου 700 φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο και βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού, που συνήθως κυριαρχεί στον νυχτερινό ουρανό τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως ερυθρός Υπεργίγαντας, το αστέρι αυτό βρίσκεται στις μεταγενέστερες φάσεις του κύκλου ζωής του, και σήμερα αστρικό υλικό από αυτό απορρίπτεται προς το διάστημα. Η τελική κατάληξη του Υπεργίγαντα Αντάρη θα είναι μια έκρηξη Υπερκαινοφανούς (Σουπερνόβα). Οι ερυθροί Υπεργίγαντες μπορεί να είναι έχουν έως και 10 φορές την Ηλιακή μάζα, και ανήκουν στα μεγαλύτερα είδη αστέρων στο γνωστό μας Σύμπαν.

Η εικόνα αυτή παρήχθη από το Ιντερφερόμετρο του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO’s Very Large TelescopeInterferometer VLTI) που βρίσκεται στο παρατηρητήριο του Παρανάλ στη Χιλή. Εκεί λοιπόν οι ερευνητές χαρτογράφησαν την επιφάνεια του αστέρα και τις κινήσεις του.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής εργασίας, Keiichi Ohnaka, δήλωσε στο CBC ότι "ο Αντάρης χάνει υλικό όχι με ομαλό ή με συντεταγμένο τρόπο. Αλλά όπως δείχνουν οι σχετικοί χάρτες ταχύτητας, η απώλεια αυτή του αστρικού υλικού του αστέρα είναι πολύ ακατάστατη, διαταραγμένη και γίνεται με τυχαίο τρόπο. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από αυτή την ταραχώδη κίνηση. "

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον χάρτη της εικόνας για την οποία μιλάει ο Keiichi Ohnaka.

Ο χάρτης αυτός δείχνει τις κινήσεις των υλικών στην επιφάνεια του Αντάρη.
(ESO / K. Ohnaka)

Η χαρτογράφηση αυτή δείχνει πού οι συσσωρεύσεις αστρικής ενέργειας εξέρχονται από το αστέρι, αλλά δεν μας δίνουν την αιτιότητα. "Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι πραγματικά ωθεί το υλικό, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πώς το χάνει", δήλωσε ο Ohnaka.

Καλλιτεχνική απεικόνιση  του ερυθρού Υπεργίγαντα Αντάρη.
 (ESO / Μ. Kornmesser)

Η δυνατότητα να συλλαμβάνουμε εικόνες από αστέρες πέρα από τον Ήλιο μας επεκτείνει τους ορίζοντες της τηλεσκοπικής απεικόνισης. Η ομάδα έχει ήδη θέσει τους επόμενους στόχους.

Στο μέλλον οι ερευνητές θα βλέπουν τον αστέρα R Doradus, το οποίο είναι ένα αστέρι που βρίσκεται στον αστερισμό της Δοράδος (στο νότιο ημισφαίριο). - Ο R Doradus  είναι μεταβλητός αστέρας (φαιν .μέγεθος 5,73), και  ανακαλύφθηκε ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη φαινόμενη διάμετρο από όλα τα αστέρια εκτός του Ήλιου πηγή: Βικιπαίδεια .

Από τον: JAMIE STEVENS

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.