1.Γουόλφ 1061γ (Wolf 1061c)
Αυτός ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13,8 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οφιούχου, καθιστώντας τον το δεύτερο πιο γνωστό κοντινό στη Γη κατοικήσιμο πλανήτη, μετά τον Πρόξιμα β (Proxima b).
Ο Γουόλφ 1061 γ βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κόκκινου νάνου αστέρα που ονομάζεται Wolf 1061, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο ΄΄The Astrophysical Journal Letters΄΄.
Ο εξωπλανήτης χρειάζεται περίπου 17,9 ημέρες
για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο. Εκτιμάται ότι η μάζα του είναι περίπου 4,3 φορές μεγαλύτερη
από αυτή της Γης. Ο Γουόλφ 1061 γ πιστεύεται ότι είναι ένας βραχώδης πλανήτης,
το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή όπως την
ξέρουμε.
Αυτός ο εξωγήινος κόσμος είναι λίγο μακρύτερα από τη Γη, αλλά εμφανίζει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του πλανήτη μας, που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι αρκετά σε θέση να υποστηρίξει ζωή.
Ο Γκλίσιε 832 γ βρίσκεται μόλις 16 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κόκκινου νάνου αστέρα που ονομάζεται Γκλίσιε 832 (Gliese 832). Αυτός ο εξωπλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από το άστρο του σε 36 ημέρες.
Ο Γκλίσιε 832 γ (Gliese 832c) είναι αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν "σούπερ-Γη», επειδή είναι τουλάχιστον πέντε φορές τη μάζα της Γης. Στην πραγματικότητα είναι ο δεύτερος πλανήτης που βρίσκεται γύρω από το άστρο Γκλίσιε 832 . Ωστόσο, ο άλλος πλανήτης του συστήματος ο Γκλίσιε 832 β, είναι ένας αέριος γίγαντας που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή.
3. Γκλίσιε 667Γγ (Gliese 667Cc)
Αυτός ο εξωπλανήτης θεωρείται επίσης σαν «σούπερ-Γη», επειδή η μάζα του είναι τουλάχιστον 3,9 φορές μεγαλύτερη από της Γης.
Είναι σε τροχιά γύρω από ενα κόκκινο
νάνο αστέρα τον Γκλίσιε 667Γ (Gliese 667C), ο οποίος αποτελεί μέρος ενός
συστήματος τριών αστέρων που βρίσκεται 22 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του
Σκορπιού.
Ο Γκλίσιε 667Γγ βρίσκεται επίσης μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, και χρειάζεται περίπου 28 ημέρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά. Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη αυτού του άγνωστου κόσμου το 2011.
Ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας το 3,6
μέτρων τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή (ESO).
Αυτός ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα υπέρψυχρο νάνο αστέρα γνωστό ως Τράπιστ-1, ο οποίος βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Υδροχόου. Ο Τράπιστ-1δ βρίσκεται επίσης μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του.
Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του συστήματος Τράπιστ-1 στις 2 Μαΐου, 2016. Αυτό το εξωηλιακό σύστημα έχει τρεις δυνητικά πλανήτες σαν τη Γη που περιστρέφονται γύρω από το νάνο αστέρα.
Οι επιστήμονες βρήκαν το σύστημα των αστέρων Τράπιστ-1 και των πλανητών, χρησιμοποιώντας το όργανο Trappist (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope ) στο Αστεροσκοπείο La Silla στη Χιλή, το οποίο λειτουργεί από το ESO.
.
Αυτός ο εξωπλανήτης φαίνεται επίσης δυνητικά στην κατοικήσιμη ζώνη και βρίσκεται 49 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Δοράδος (Dorado). Ο Γκλίσιε 163γ έχει περίπου επτά φορές τη μάζα της Γης, κερδίζοντας τον τίτλο της «υπερ-Γης».
Βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από έναν κόκκινο νάνο αστέρα που είναι γνωστός ως Γκλίσιε 163 και χρειάζεται 26 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το άστρο του. Ο Γκλίσιε 163γ είναι ένας από τους δύο εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Γκλίσιε 163 .
Οι αστρονόμοι βρήκαν αυτόν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας το όργανο Υψηλής Ακρίβειας Πλανητικό Ανιχνευτή Ακτινικής Ταχύτητας (( High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS)), το οποίος είναι τοποθετημένο στο τηλεσκόπιο του ESO που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο La Silla.
ΠΗΓΕΣ : Big Bang To Dynamic Earth
el.wikipedia.org
eugenfound.edu.gr
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας