Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Οι Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια νέα Γη

Του Δημήτρη Γκίκα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Kepler  βρήκε πρόσφατα ένα πλανήτη σαν τη Γη να περιστρέφεται γύρω από ένα κοντινό αστέρι εντός της κατοικήσιμης ζώνης (Goldilocks zone ή αλλιώς ''ζώνη της Χρυσομαλλούσας'') στον Γαλαξία μας. Ο Κέπλερ-186f είναι περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου .

     Η κατοικήσιμη ζώνη, είναι η περιοχή γύρω από ένα αστέρι μέσα στο οποίο πλανητικής μάζας αντικείμενα με αρκετή ατμοσφαιρική πίεση μπορούν  να έχουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους. Καθ όσον έχει  προβλεφθεί  ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια πλανήτες σαν την Γη οι οποίοι περιφέρονται σε τροχιά  στο Γαλαξία μας, ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι επισημασμένα το πρώτο σε μέγεθος  Γης πλανήτης που ανακαλύφθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη  ενός  άλλου αστέρα.



 Τι σημαίνει αυτό;
     Εκτός από τον Κέπλερ-186f, υπάρχουν 4 άλλοι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ένα κοντινό αστέρι εντός του συστήματος Κέπλερ-186f. Αυτό σημαίνει ότι αν το γειτονικό άστρο σε αυτόν τον πλανήτη είναι ακριβώς σαν τον Ήλιο μας, τότε η πιθανότητα της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη αυξάνει εκθετικά.
      "Ξέρουμε μόνο έναν πλανήτη όπου η ζωή επιβιώνει . Την Γη. Όταν ‘’κυνηγούμε’’ για ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δίνουμε έμφαση στην ανακάλυψη πλανητών με χαρακτηριστικά που μιμούνται αυτά της Γης,’’ είπε η Ελίζα Quintana, ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στο Moffett Field της Καλιφόρνια,  και επικεφαλής συγγραφέας στην έρευνα  που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science. ''Ανακαλύπτοντας ένα πλανήτη στο μέγεθος της Γης σε κατοικήσιμη ζώνη παρόμοια με της Γης, είναι μια σημαντική ανακάλυψη."


Το γειτονικό αστέρι στον Κέπλερ-186f έχει το μισό βάρος και το μέγεθος του Ήλιου του δικού μας ηλιακού μας συστήματος, και παίρνει μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που παίρνουμε από τον ήλιο μας. Ο Κέπλερ-186f περιφέρεται γύρω από το άστρο του μία φορά κάθε 130 ημέρες.



 ΠΗΓΗ:http://sci-techuniverse.blogspot.gr/2015/02/cosmologists-found-another-earth.html