Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Ανακοινώθηκε ο νέος «στόχος» του New Horizons

Μετά τον Πλούτωνα το σκάφος θα εξερευνήσει ένα γιγάντιο παγωμένο βράχο στη Ζώνη Κάιπερ
Ανακοινώθηκε ο νέος «στόχος» του New Horizons
Μετά τον Πλούτωνα το New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του για να συναντήσει ένα ακόμη μεγάλο παγωμένο βράχο
 

 
Λίγες εβδομάδες μετά το πέρασμα του από το σύστημα του Πλούτωνα το οποίο και εξερεύνησε το σκάφος New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του στον σκοτεινό και παγωμένο κόσμο της Ζώνης Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Η NASA ανακοίνωσε τον επόμενο σταθμό του σκάφους. Θα είναι ένα διαστημικό αντικείμενο, ένας παγωμένος βράχος, η διάμετρος του οποίου εκτιμάται ότι είναι 25-45 χλμ.

 
Ο νέος στόχος
Το 2014 MU69 όπως ονομάστηκε το αντικείμενο δεν αντανακλά σχεδόν καθόλου το ηλιακό φως και η φωτεινότητα του είναι 200 εκ. φορές μικρότερη από αυτή που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι! Για αυτό χρειάστηκαν δύο εβδομάδες επισταμένης παρατήρησης του από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ώστε οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνταν για να αποφασίσουν αν είναι ένας καλός «στόχος» εξερεύνησης.

Το New Horizons αναμένεται να φτάσει στο 2014 MU69 την 1η Ιανουαρίου του 2019 και τα μέλη της αποστολής του New Horizons ευελπιστούν ότι η μελέτη της επιφάνειας του θα αποκαλύψει άγνωστα και πολύτιμα δεδομένα για τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ. Οι πηγές ενέργειας του New Horizons υπολογίζεται ότι θα το κρατήσουν ζωντανό μέχρι το 2030 οπότε αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο θα αναλάβει και άλλες αποστολές εξερεύνησης.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκοτεινού παγωμένου διαστημικού αντικειμένου που θα εξερευνήσει το New Horizons στη Ζώνη Κάιπερ. Credit: (NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker)

ΤΟ ΒΗΜΑ SCIENCE