Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Σύμπαν: Νεότερες ανακαλύψεις

Τα συμβολόμετρα LIGO και Virgo είναι πιθανόν να έχουν εντοπίσει την πρώτη μαύρη τρύπα η οποία...καταπίνει ένα αστέρι νετρονίων.

Οι αστρονόμοι ίσως να έχουν ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα από ένα νέο είδος συμβάντος

Τα βαρυτικά κύματα δείχνουν να έχουν αποκαλύψει μια μαύρη τρύπα κατά τη διαδικασία "κατάποσης" ενός αστέρα νετρονίων (στην εικόνα). Εάν επιβεβαιωθεί, το συμβάν αυτό θα είναι το πρώτο του είδους του που έχει ποτέ παρατηρηθεί.  Εικόνα: DANA BERRY/NASA

Συμπαντικές δονήσεις αποκάλυψαν πως μοιάζει να είναι το θλιβερό τέλος ενός αστέρα νετρονίων - το οποίο κυριολεκτικά καταβροχθίζεται από μια μαύρη τρύπα.

Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα ήταν η πρώτη αξιόπιστη ανίχνευση αυτής της πηγής βαρυτικών κυμάτων, αποκαλύπτοντας έναν τύπο κοσμικού κατακλυσμού ο οποίος δεν είχε εντοπιστεί ποτέ έως τώρα. Οι ερευνητές από τα παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων LIGO και Virgo ανέφεραν το υποψήφιο προς ανακάλυψη και τεκμηρίωση συμβάν, το οποίο εντοπίστηκε στις 14 Αυγούστου, σε μια δημόσια βάση δεδομένων την οποία χρησιμοποιείται από αστρονόμους.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναλύουν τα δεδομένα για να επαληθεύσουν τι δημιούργησε αυτά τα βαρυτικά κύματα, τα οποία είναι μικροσκοπικές δονήσεις στο χωροχρόνο που προκαλούνται από ογκώδη, επιταχυνόμενα αντικείμενα. Αλλά ένα πράγμα φαίνεται αρκετά σίγουρο: "Κάτι έχει συμβεί εκεί έξω στον ουρανό", λέει ο φυσικός Daniel Holz του Πανεπιστημίου του Σικάγο, μέλος του LIGO. "Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να μοιάζει με κάτι που έχουμε  εντοπίσει στο παρελθόν και μάλιστα με τόση μεγάλη σιγουριά."

Τα συμβολόμετρα-παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων  LIGO και Virgo έχουν λάβει στο παρελθόν κύματα βαρύτητας από ενα ζεύγος μελανών οπών οι οποίες συγχωνεύτηκαν, καθώς και από μια σύγκρουση αστέρων νετρονίων, τα οποία είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια και βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς βαρυτικής κατάρρευσης (SN: 1/19/19, σελ. 10). Τον περασμένο Απρίλιο, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάποια πρώτα στοιχεία από μια "συνάντηση" ανάμεσα σε μια μαύρη τρύπα και ένα αστέρι νετρονίων. Όμως, το σήμα ήταν αδύναμο και κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν ένας ψεύτικος συναγερμός (SN Online: 5/2/19). 

Όμως, η νέα αυτή ανακάλυψη προσφέρει πολύ πιο σταθερά στοιχεία: Η ανίχνευση ήταν τόσο ξεκάθαρη που θεωρείται πολύ απίθανο να είναι ένας ψευδής συναγερμός. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συγχώνευση μεταξύ των δύο αντικειμένων έγινε περίπου 900 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και μέσα σε μια περιοχή περίπου 23 τετραγωνικών μοιρών (γωνιακής απόστασης Γ.Α.) σε όλο τον ουρανό. (Συγκριτικά, το φεγγάρι έχει μέγεθος περίπου μισή μοίρα Γ.Α. σε πλάτος.) Από τότε οι αστρονόμοι έχουν ερευνήσει την περιοχή με τα τηλεσκόπια τους, αναζητώντας οποιοδήποτε φως το οποίο μπορεί να εκπέμπεται από τη συγχώνευση αυτή. Ένα τέτοιο φως θα μπορούσε να απελευθερωθεί εάν ο αστέρας νετρονίων είχε διαλυθεί από τη μαύρη τρύπα προτού να χαθεί μέσα στα απύθμενα βάθη της.

Περαιτέρω μελέτη της κοσμικής αυτής επαφής θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθούν νέα μυστικά για μερικά από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος. Αλλά η πιθανή ανίχνευση είναι συναρπαστική από μόνη της, δηλώνει ο Holz. "Το πρώτο από όλα είναι πάντα πραγματικά συναρπαστικό."

Παραπομπές:

Για περαιτέρω μελέτη:
L. Grossman. LIGO is on the lookout for these 8 sources of gravitational waves. Science News Online, May 6, 2019.
E. Conover. LIGO and Virgo made 5 likely gravitational wave detections in a month. Science News Online, May 2, 2019.
E. Conover. Scientists’ collection of gravitational waves just got a lot biggerScience News. Vol. 195, January 19, 2019, p. 10.

 Από την EMILY CONOVER 

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy