Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Το νέο Πορτρέτο του Δία

Μια πρόσφατη εικόνα από το Διαστημικό τηλεσκόπιο  Hubble 
 

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αποκαλύπτει την περίπλοκη, και λεπτομερή ομορφιά των νεφών του πλανήτη Δία σε αυτή τη νέα εικόνα η οποία λήφθηκε στις 27 Ιουνίου του 2019 από την φωτογραφική μηχανή ευρέως πεδίου 3 του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble (Hubble’s Wide Field Camera 3), όταν ο πλανήτης ήταν 644 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Απεικονίζοντας το σήμα κατατεθέν του αέριου γίγαντα πλανήτη, την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, και μια πιο έντονη χρωματική παλέτα στα στροβιλιζόμενα νέφη στη ταραχώδη ατμόσφαιρα του πλανήτη καταθέτοντας μια θέαση διαφορετική από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών χαρακτηριστικών της εικόνας είναι τα πλούσια χρώματα των νεφών τα οποία κινούνται προς τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Αυτή η τεράστια αντικυκλωνική καταιγίδα έχει κατά προσέγγιση τη διάμετρο της Γης κινούμενη κυκλικά και αριστερόστροφα ανάμεσα σε δύο ζώνες νεφών τα οποία κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις προς αυτήν.

Όπως και με τις προηγούμενες εικόνες του Δία οι οποίες λήφθηκαν από το ΔΤ Hubble, καθώς και άλλες παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια, η νέα αυτή εικόνα επιβεβαιώνει ότι η τεράστια θύελλα που έπληξε την επιφάνεια του Δία για τουλάχιστον 150 χρόνια συνεχίζει να συρρικνώνεται. Ο λόγος γι 'αυτό είναι ακόμα άγνωστος, οπότε το ΔΤ Hubble θα συνεχίσει να παρατηρεί τον πλανήτη Δία με την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να λύσουν αυτό το θυελλώδες αίνιγμα. Πολύ μικρότερες καταιγίδες εμφανίζονται στον πλανήτη ως λευκές ή καφέ οβάλ οι οποίες μπορεί να διαρκούν λίγες μόνο ώρες ή να εκτείνονται για αιώνες.

Ένα χαρακτηριστικό σε σχήμα σκουληκιού το οποίο βρίσκεται νότια της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας είναι ένας κυκλώνας, ένας στρόβιλος ο οποίος περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη στην οποία περιστρέφεται η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει κυκλώνες με μεγάλη ποικιλία και διαφορετικές εμφανίσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δύο λευκά ωοειδή χαρακτηριστικά είναι αντικυκλώνες, παρόμοιοι με τις μικρές εκδοχές της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

Η εικόνα αυτή από το ΔΤ Hubble υπογραμμίζει επίσης τις ξεχωριστές παράλληλες ζώνες νεφών του πλανήτη Δία. Οι ζώνες αυτές αποτελούνται από αέρα ο οποίος ρέει σε αντίθετες κατευθύνσεις σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη. Δημιουργούνται από διαφορές στο πάχος και το ύψος των νεφών πάγου από αμμωνία. Οι ελαφρύτερες ζώνες ανεβαίνουν ψηλότερα και έχουν παχύτερα σύννεφα από τις πιο σκούρες ζώνες. Οι διαφορετικές συγκεντρώσεις διατηρούνται ξεχωριστά με ταχείς ανέμους, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν ταχύτητες μέχρι 650 χιλιόμετρα την ώρα (15 στη κλίμακα Beaufort).

Οι παρατηρήσεις αυτές του πλανήτη Δία αποτελούν μέρος του προγράμματος OPAL (Outer Planet Atmospheres Legacy), το οποίο ξεκίνησε το 2014. Η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει στο ΔΤ Hubble να αφιερώνει κάθε έτος κάποιο μέρος από τον πολύτιμο χρόνο του στην παρατήρηση των εξωτερικών πλανητών, (οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πέρα από τη Γη), παρέχοντας στους επιστήμονες πρόσβαση σε μια συλλογή χαρτών οι οποίοι παρέχουν σημαντική βοήθεια στη κατανόηση τους όχι μόνο για τις ατμόσφαιρες των γιγάντιων πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος αλλά και την ατμόσφαιρα του δικού μας πλανήτη, καθώς και πλανητών σε άλλα πλανητικά συστήματα.


Από την BETHANY DOWNER, ESA / HUBBLE

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγή

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy