Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Εξωπλανητών συνέχεια...

Δύο ακόμα γεώμορφοι πλανήτες βρέθηκαν στη γαλαξιακή μας γειτονιά


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εξωπλανήτη ο οποίος περιστρέφεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο αστέρα- τον πιο κοινό τύπο αστεριών στον γαλαξία μας. Δικαιώματα εικόνας: NASA / ESA / G. Bacon.

"Παρατηρούμε αυτό το αστέρι για τρία χρόνια αναζητώντας περιοδικές μεταβολές στην ταχύτητά του", εξηγεί ο Mathias Zechmeister, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω του, και οι δύο παρόμοιοι με τους πλανήτες οι οποίοι υπάρχουν στο εσωτερικό μέρος του μας Ηλιακού μας Συστήματος. Είναι λίγο μεγαλύτεροι από τη Γη, και βρίσκονται στην λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη" όπου το νερό μπορεί να υπάρχει σε υγρή μορφή.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Göttingen στη Γερμανία, με τη συμμετοχή ερευνητών του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στα Κανάρια νησιά [Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC)], ανακάλυψε χρησιμοποιώντας το φασματόμετρο υψηλής ανάλυσης CARMENES  στο Αστεροσκοπείο Calar Alto (Almería) δύο νέους, γεώμορφους πλανήτες (Earth-like planets) γύρω από ένα από τα πιο κοντινά στη Γη αστέρια μέσα στη γαλαξιακή γειτονιά μας.

Το αστέρι Teegarden απέχει μόλις 12,5 έτη φωτός. Είναι ένας ερυθρός νάνος αστέρας προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κριού. Η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι 2.700 βαθμοί C, και η μάζα του είναι μόνο το ένα δέκατο της μάζας του Ήλιου. Παρόλο που είναι τόσο κοντά, το αμυδρό του φως εμπόδιζε την ανακάλυψή του μέχρι το 2003.

"Είναι πιθανό οι δύο αυτοί πλανήτες να αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος", λέει ο Stefan Dreizler, ένας άλλος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Göttingen και συν-συγγραφέας του paper.

Οι φωτομετρικές εκστρατείες μελέτης σε αυτό το αστέρι πραγματοποιήθηκαν με όργανα όπως το Muscat2 στο τηλεσκόπιο Carlos Sánchez στο Αστεροσκοπείο Teide στην Τενερίφη (Κανάρια νησιά), και το δίκτυο τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου Las Cumbres, μεταξύ άλλων.

"Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι τα σήματα τα οποία προέρχονται από τους δύο αυτούς πλανήτες δεν μπορούν να οφείλονται στη δραστηριότητα του αστέρα, αν και δεν μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τις (πλανητικές) διαβάσεις των δύο νέων αυτών πλανητών", λέει ο Victor Sánchez Béjar, ερευνητής του IAC και ένας ακόμη συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύεται στο ιστότοπο Astronomy and Astrophysics.

Για να είναι εφικτή η μέθοδος της πλανητικής διάβασης, οι πλανήτες πρέπει να περνούν κατά μήκος της επιφάνειας του αστρικού δίσκου, και να μπλοκάρουν μερικά από το φως από το αστέρι σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι το παρατηρούμενο άστρο, και ο πλανήτης πρέπει να βρίσκονται σε μια ευθεία γραμμή με τον παρατηρητή. Αυτή η τυχερή ευθυγράμμιση συμβαίνει μόνο για ένα μικρό κλάσμα πλανητικών συστημάτων.

Ο τύπος αστέρα στον οποίο ανήκει το αστέρι Teegarden (Φασματικού τύπου Μ) ανήκει στο μικρότερο αστρικό είδος για το οποίο οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν τις μάζες των πλανητών τους με την τρέχουσα τεχνολογία. "Η ανακάλυψη αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για το έργο CARMENES, το οποίο σχεδιάστηκε για να αναζητήσει πλανήτες γύρω από αστέρια μικρής μάζας", λέει ο Ignasi Ribas, ερευνητής στο Ινστιτούτο Estudis Espacials (IEEC) της Καταλονίας και συν-συγγραφέας στο άρθρο.

Από το 2016, Γερμανοί και Ισπανοί επιστήμονες αναζητούν πλανήτες γύρω από κοντινά αστέρια χρησιμοποιώντας το όργανο CARMENES, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο τηλεσκόπιο των 3,5 μέτρων του παρατηρητηρίου Calar Alto στην Αλμέρια της Ισπανίας. Αυτοί οι νέοι πλανήτες είναι ο 10ος και ο 11ος οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από το πρόγραμμα αυτό με όργανα όπως το Muscat2 το οποίο είναι εγκατεστημένο στο τηλεσκόπιο Carlos Sánchez στο Αστεροσκοπείο Teide στην Τενερίφη, και το δίκτυο των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου Las Cumbres, μεταξύ άλλων.

……………….*………………..


Διαβάστε άρθρα μας για την πλανητική διάβαση:

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy