Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αστρονόμοι ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Δύο ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη και πιο μακρινή δεξαμενή νερού που εντοπίστηκε ποτέ στο Σύμπαν. Το νερό, που ισοδυναμεί με 140 τρισεκατομμύρια φορές όλης της υδάτινης ποσότητας των ωκεανών του πλανήτη, περιβάλλει μια τεράστια, και αδήφαγη μαύρη τρύπα, τύπου Κβάζαρ, και βρίσκεται σε μια απόσταση πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Η καλλιτεχνική αυτή απεικόνιση παρουσιάζει ένα Κβάζαρ ή μια αδήφαγα τρεφόμενη μαύρη τρύπα, παρόμοια με την APM 08279 + 5255, όπου οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες υδρατμών. Εικόνα: NASA / ESA

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Εκπληκτική ανακάλυψη! Η Ατμόσφαιρα της Γης επεκτείνεται πολύ πέρα από τη Σελήνη.

Τι είναι η Γεωκορώνα ;

Υπάρχει ένα νέφος ατόμων υδρογόνου το οποίο ονομάζεται Γεωκορώνα (geocorona), το οποίο βρίσκεται εκεί όπου η ατμόσφαιρα της Γης διαρρέει στον εξώτερο διάστημα. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό το νέφος αυτό εκτείνεται πολύ πέρα από την τροχιά της Σελήνης, φθάνοντας μέχρι και 390.000 μίλια (630.000 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης. (Εικόνα: © ESA)

Νέος χάρτης του ουρανού

Αστρονόμοι δημοσίευσαν ενα χάρτη του ουρανού από χιλιάδες γαλαξίες οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα


Η εικόνα αυτή δείχνει πως το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR ανοίγει ενα νέο παράθυρο, μια άλλη όψη του Σύμπαντος. Η εικόνα δείχνει το γαλαξιακό σμήνος Abell 1314. Σε αποχρώσεις του γκρι, στο ορατό φως, μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα κομμάτι του ουρανού, όπως το γνωρίζουμε. Οι πορτοκαλί αποχρώσεις πάλι δείχνουν τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από την ακτινοβολία που υπάρχει στο ίδιο κομμάτι του ουρανού.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πλανήτης Ποσειδώνας: Γνωρίστε τον Ιππόκαμπο

Ανακαλύφθηκε ένας νέος φυσικός δορυφόρος στο Ηλιακό μας σύστημα,
τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν  "Hippocamp"  Ιππόκαμπος στα Ελληνικά, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα.

Ο Πλανήτης Ποσειδώνας
Ο Πλανήτης Ποσειδώνας. Εικόνα: NASA/JPL - http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA00046

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ενα εντελώς νέο φυσικό δορυφόρο στο Ηλιακό μας σύστημα ο οποίος ήταν...κρυμμένος από την...κοινή θέα

Διάστημα: Hayabusa 2 και αστεροειδής Ryugu

Η Ιαπωνική αποστολή Hayabusa 2 αυτή την εβδομάδα θα εξορύξει έναν αστεροειδή... 

Μετά τη ρίψη ενός μικρού βλήματος στην επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu, το διαστημικό σκάφος θα συλλέξει το υλικό το οποίο θα αποβληθεί πριν τελικά επιστρέψει τα δείγματα στη Γη.


Η διαστημοσυσκευή Hayabusa 2 θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu αυτή την εβδομάδα

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Η νέα αποστολή SPHEREx της NASA επιλέχθηκε για να διερευνήσει την προέλευση του Σύμπαντος

Υπάρχουν πολλές αποστολές που έχουν επιλεγεί και ολοκληρωθεί από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη φορά η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) επέλεξε μια νέα αποστολή η οποία θα βοηθήσει τους αστρονόμους και τους επιστήμονες να κατανοήσουν την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν σχετικά με το Σύμπαν. Η αποστολή αυτή θα τους βοηθήσει επίσης να κατανοήσουν τη διαθεσιμότητα των συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή σε διάφορους πλανήτες άλλων γαλαξιών.

spherex


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Γνωρίστε τα αντικείμενα Herbig–Haro

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble καταθέτει τις αποδείξεις για την γέννηση ενός αστέρα



Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η προέλευση του νερού στη Γη από:

..."Δισεκατομμύρια τόνων αστεροειδών γεμάτους από νερό"


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

R.I.P. Opportunity

"Mars Rover Opportunity" το θρυλικό ρόβερ του πλανήτη Άρη είναι πλέον εκτός λειτουργίας μετά από 15 χρόνια παρουσίας στον κόκκινο πλανήτη😢

Η Εικόνα της εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO)

Η "Εικόνα της Εβδομάδας" αυτής υπογραμμίζει μια από τις 20 εικόνες που θα δημοσιευτούν από το πρώτο, μεγάλο πρόγραμμα της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων ALMA, το οποίο ονομάζεται: Disk Substructures at High Angular Resolution Project ή εν συντομία DSHARP. Το DSHARP ερεύνησε έναν αριθμό από κοντινούς στη Γη πρωτοπλανητικών δίσκων, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να μάθει περισσότερα για τα αρχικά στάδια του πλανητικού σχηματισμού, μιας και μόλις κυκλοφόρησε μια εκπληκτική ποσότητα δεδομένων από το πρόγραμμα αυτό.


Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Νέα δεδομένα για την Έσχατη θούλη

Η αστρονομική εικόνα της ημέρας από την ΝΑΣΑ

APOD: Νέα δεδομένα: Το αντικείμενο Έσχατη Θούλη τελικά είναι...επίπεδο
Εικονογράφηση: NASA, APL της JHU, SwRI
https://apod.nasa.gov/apod/ap190211.html




Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα της πρόσφατης δραστηριότητας του Νότιου μαγνητικού πόλου της Γης;

Η "αξιοποίηση" του φυσιολογικού ως μη φυσιολογικού από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης πυροδότησε τη συγγραφή του άρθρου αυτού. Είναι υποθετικό και έχει σχεδιαστεί για να σώσει ερεθίσματα σε μια ευρύτερη συζήτηση που δεν συμβαίνει εξαιτίας της συνήθους "εξειδίκευσης". Το συμβάν του Μαγνητικού Πόλου μου επιτρέπει να εντοπίσω τα γεγονότα και τις συσχετίσεις που είναι γνωστό ότι διαφέρουν στους επιμέρους τομείς της επιστήμης. Λόγω του οράματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), είναι καιρός να αφιερώσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι δημοκράτες θα κατευθύνουν προς «αποδεικτικούς» ισχυρισμούς της IPCC, και θα προσδιορίσουν άλλους σημαντικούς μηχανισμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανή επίδραση του ανθρώπινου CO2 στην κλιματική αλλαγή.


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Γη: Οι κοντινοί μας κίνδυνοι

Ένας τεράστιος κρυμμένος πληθυσμός Αστεροειδών βρίσκεται κοντά στον Ήλιο...


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι η Ηλιακή δραστηριότητα και πώς μας επηρεάζει;

Για περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, το φως και η θερμότητα του Ήλιου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών στη Γη. Ωστόσο, η ενέργεια που εκπέμπεται από τον Ήλιο δεν είναι σταθερή. Αυξάνεται και μειώνεται περιοδικά. Αυτή η περιοδική διακύμανση - η οποία συμβαίνει μέσα σε μία 11ετή περίοδο (δραστηριότητα ή  Ηλιακό κύκλο) - έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μεγάλα καιρικά συστήματα και μοτίβα στη Γη, όπως οι πολικοί άνεμοι, οι πολικές δίνες, και το φαινόμενο El Niño.


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ουράνιοι σχηματισμοί


Η θέαση του έναστρου ουρανού προκαλεί στον άνθρωπο δέος με την ομορφιά και την αλήθεια που κρύβει.


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τυχαία έναν γαλαξία, κρυμμένο σε μια από τις κοσμικές γειτονιές του Σύμπαντος

Το Σύμπαν είναι γεμάτο από θαύματα. Μυριάδες αστρικές πολιτείες σαν συμπαντικά νησιά στο πέλαγος του χωροχρόνου, οι γαλαξίες εν προκειμένω, σχηματίζουν μία κοσμική ταπετσαρία στο φόντο του αχανούς διαστήματος. Κοντύτερα, στη γαλαξιακή μας γειτονιά βρίσκονται τα νεφελώματα, τα αστρικά σμήνη, καθώς και τα διάφορα άλλα ουράνια αντικείμενα τα οποία συναντάμε στο προσκήνιο και τα οποία είναι κυρίως μέσα στον Γαλαξία μας. Παρά την απεραντοσύνη του διαστήματος, τα αντικείμενα αυτά τείνουν να μπαίνουν μπροστά το ένα στο άλλο.