Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η Εικόνα της εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO)

Η "Εικόνα της Εβδομάδας" αυτής υπογραμμίζει μια από τις 20 εικόνες που θα δημοσιευτούν από το πρώτο, μεγάλο πρόγραμμα της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων ALMA, το οποίο ονομάζεται: Disk Substructures at High Angular Resolution Project ή εν συντομία DSHARP. Το DSHARP ερεύνησε έναν αριθμό από κοντινούς στη Γη πρωτοπλανητικών δίσκων, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να μάθει περισσότερα για τα αρχικά στάδια του πλανητικού σχηματισμού, μιας και μόλις κυκλοφόρησε μια εκπληκτική ποσότητα δεδομένων από το πρόγραμμα αυτό.


Εικόνα 1


Εικόνα 2

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από τη συστοιχία ALMA των κοντινών στη Γη προτοπλανητικών δίσκων, τα οποία είναι αποτελέσματα ερευνών του προγράμματος Disk Substructures at High Angular Resolution Project (DSHARP).

Είναι αξιοσημείωτο ότι το αντικείμενο αυτό, το οποίο ονομάζεται AS 205, είναι ένα σύστημα πολλαπλών αστέρων, και ένα από τα δύο αυτά συστήματα απεικονίζονται από το DSHARP (το άλλο είναι το HT Lup- Εικόνα 2). Ενώ οι δυο δίσκοι φαίνονται πολύ καθαρά εδώ (Εικόνα 2), ο κάτω δεξιός δίσκος  στην πραγματικότητα μοιράζεται το χώρο από δύο αστέρια ενός δυαδικού αστρικού συστήματος, οπότε βλέπουμε στη πραγματικότητα ένα σύστημα τριών νεαρών αστεριών.

Εικόνα 3: Καλλιτεχνική  αναπαράσταση ενός κόσμου που βρίσκεται μέσα σε ενα πολλαπλό αστρικό σύστημα. 
Πηγή: https://www.universetoday.com/100621/kepler-team-identifies-planet-impostors-that-are-binary-stars-in-disguise/

Παρόλο που μέχρι στιγμής οι περισσότερες μελέτες υψηλής ανάλυσης έχουν επικεντρωθεί σε "μοναχικά" αστέρια, τα πολλαπλά αστρικά συστήματα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα στο Σύμπαν. Πιστεύεται ότι πάνω από το ήμισυ όλων των αστεριών μπορεί να υπάρχουν σε πολλαπλά συστήματα αστέρων, μια εκτίμηση που μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη για τα νεαρά αστέρια. Η παρουσία συνοδών αστέρων είναι πιθανό να έχει σύνθετες επιπτώσεις για έναν πρωτοπλανητικό δίσκο και τις δομές του. Αυτό οφείλεται στην βαρυτική επίδραση ενός αστρικού γείτονα, ο οποίος μπορεί να παραμορφώσει και να αναδιανείμει την ύλη μέσα στον δίσκο. Τα δεδομένα από το AS 205 και το HT Lup δείχνουν ότι τα αστέρια και οι γειτονικοί τους δίσκοι αλληλεπιδρούν έντονα.

Παρά τα ασταθή περιβάλλοντα γέννησής τους, έχουν ανιχνευθεί πλανήτες σε πολλά αστρικά συστήματα - κάποιοι σε τροχιά γύρω από ένα από τα αστέρια, και άλλοι σε τροχιά γύρω από ολόκληρο το αστρικό σύστημα. Οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να έχουν σταθερές τροχιές από τους πρώτους, οι οποίοι χάνουν τη λεγόμενη πτητική* τους (volatile) διαστρική δυναμική.


……………….Επεξηγήσεις………………..

*Στην πλανητική επιστήμη, τα πτητικά είναι η ομάδα των χημικών στοιχείων και των χημικών ενώσεων με χαμηλά σημεία βρασμού τα οποία συνδέονται με τον φλοιό ή την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη ή του φυσικού του δορυφόρου. Παραδείγματα είναι το άζωτο, το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία, το υδρογόνο, το μεθάνιο και το διοξείδιο του θείου. Στην αστρογεωλογία, αυτές οι ενώσεις, σε στερεή κατάσταση, συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες αναλογίες των φλοιών των φυσικών δορυφόρων και των νάνων πλανητών νάνων. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Volatiles


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy