Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Γνωρίστε τα αντικείμενα Herbig–Haro

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble καταθέτει τις αποδείξεις για την γέννηση ενός αστέρα



Στην εικόνα αυτή, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA έχει καταγράψει τη στιγμές στις οποίες ενα νεογέννητο άστρο ήλθε στο Συμπαντικό μας κόσμο. Τα αντικείμενα Herbig-Haro αριθμημένα από το 7 έως το 11 (HH 7-11). Αυτά τα πέντε αντικείμενα, ορατά με μπλε χρώμα στο επάνω μέρος πάνω από το κέντρο της εικόνας, βρίσκονται στο αντικείμενο NGC 1333, ένα νεφέλωμα ανάκλασης γεμάτο από αέριο και σκόνη, το οποίο βρίσκεται περίπου χίλια έτη φωτός μακριά από τη Γη.


Φωτεινά κομμάτια νέφωσης κοντά στα νεογέννητα αστέρια, τα οποία είναι αντικείμενα Herbig-Haro όπως τα HH 7-11 είναι παροδικά φαινόμενα. Ταξιδεύοντας μακριά από το αστέρι που τα δημιούργησε με ταχύτητα μέχρι περίπου 150.000 μίλια την ώρα (241.402 χιλιόμετρα την ώρα), εξαφανίζονται τελείως μέσα σε λίγες δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Το νεαρό αστέρι που είναι η πηγή του HH 7-11 ονομάζεται SVS 13, και τα πέντε αντικείμενα απομακρύνονται από το SVS 13 προς τα επάνω αριστερά. Η τρέχουσα απόσταση μεταξύ HH 7 και SVS 13 είναι περίπου 20.000 φορές η απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου (20.000 ΑΜ).

Τα αντικείμενα Herbig-Haro σχηματίζονται όταν πίδακες ιονισμένου αερίου που εκτοξεύονται από ένα νεαρό αστέρι συγκρούονται με κοντινά νέφη αερίου και σκόνης σε υψηλές ταχύτητες. Τα αντικείμενα Herbig-Haro που φαίνονται σε αυτή την εικόνα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, και σχηματίστηκαν όταν οι πίδακες από το νεογέννητο αστέρι SVS 13 συγκρούστηκαν με τα γύρω νέφη. Αυτές οι συγκρούσεις δημιούργησαν τις πέντε φωτεινές δέσμες φωτός μέσα στο νεφέλωμα ανάκλασης.


Κείμενό: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)

Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019
Συντάκτης: Karl Hille

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy