Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχουν 2.076 μαύρες τρύπες στο βαθύ διάστημα που κρύβονται σε αυτή την φωτογραφία !

Τέντωσε το χέρι σου και σήκωσε το μικρό σου δάκτυλο.

Τώρα φαντάσου μια έκταση περίπου 10% τόσο μεγάλη όσο είναι… η άκρη του δακτύλου σου..

Αυτό είναι το μέγεθος μιας περιοχής του Διαστήματος που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, και οι αστρονόμοι με το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Τσάντρα (Chandra X-ray Space Telescope) την έχουν φωτογραφήσει 102 φορές τα τελευταία 17 χρόνια. Συνολικά, έχουν παρατηρήσει αυτή τη μικροσκοπική γωνιά του Σύμπαντος 81 ημέρες περίπου , και συγχώνευσαν προσεκτικά όλες αυτές τις φωτογραφίες μαζί για να δημιουργήσουν μια σύνθετη εικόνα, η οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη.

Τι βρήκαν;


Μαύρες τρύπες. Εκατοντάδες από εκατοντάδες των εκατοντάδων Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες:


Υπερμεγέθεις μαύρες βρίσκονται οπουδήποτε χιλιάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες σε μάζα από τον Ήλιο και… Κρύβονται στα κέντρα μεγάλων γαλαξιών.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για το πώς φτάσαμε ως εδώ, δεδομένου ότι η εξέλιξή τους είναι σύγχρονη με την εξέλιξη των γαλαξιών, όπως στον Γαλαξία μας, επηρεάζοντας έτσι τις τύχες δισεκατομμυρίων άστρων, αστεροειδών, κομητών, φεγγαριών και πλανητών - καθώς και κάθε ζωή που συμβαίνει να υπάρχει σε αυτά τα αντικείμενα .

«Η κεντρική περιοχή αυτής της εικόνας περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση από Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που έχουμε δει ποτέ, και που ισοδυναμεί με περίπου 5.000 αντικείμενα που θα ταίριαζαν στην περιοχή μιας Πανσελήνου (Σ.τ.μ.: 330 περίπου σε φαινόμενο μέγεθος) και περίπου ένα δισεκατομμύριο επιπλέον στο σύνολο του ουρανού», σύμφωνα με την φωτογραφία η οποία δημοσιεύτηκε από την ομάδα του Τηλεσκοπίου Τσάντρα και η οποία εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στις 5 Ιανουαρίου.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα κομμάτι του ουρανού στον αστερισμό του Κάμινος (Fornax Constellation), που εκτείνεται περίπου στα 16 λεπτά του τόξου της μοίρας. Συγκριτικά, η διάμετρος του μικρού σας δάκτυλου είναι περίπου 60 λεπτά του τόξου, και το φεγγάρι είναι περίπου 31 λεπτά του τόξου σε διάμετρο *.Το τηλεσκόπιο Τσάντρα μας ''λέει'' ότι περίπου 2.076 γαλαξίες (μαζί με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες τους) ''παραμονεύουν'' σε αυτή στη φωτογραφία, η οποία ονομάζεται :''η βαθύτερη εικόνα ακτίνων Χ που έχει ληφθεί ποτέ."


Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας Υπερμεγέθους μαύρης τρύπας η οποία τρέφεται από άστρα στο κέντρο του Γαλαξία ΝΓΚ 1068 (NGC 1068)

 Οι τελείες αποκαλύπτουν τις θέσεις που βρίσκονται οι Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες .

Οι αστρονόμοι μπορούν να «δουν» αυτά τα τέρατα, επειδή γύρω τους στροβιλίζονται αστέρια, αέρια και σκόνη σε μια περιοχή που ονομάζεται : ''Δίσκος προσαύξησης'' η οποία είναι πάρα πολύ καυτή, και εκπέμπει ακτίνες Χ. Οι Χαμηλής ενέργειας ακτίνες Χ οι οποίες φαίνονται με κόκκινο χρώμα, οι μεσαίας ενέργειας με πράσινο, και οι υψηλής ενέργειας με μπλε χρώμα.

Οι γαλαξίες αυτοί βρίσκονται μεταξύ 11,9 και 12,9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη - τόσο μακριά που είναι σαν να κοιτά κάποιος πίσω στο χρόνο!

Συγκεντρώνοντας τα όλα μαζί, και σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες, και στοιχεία, τα πράγματα δείχνουν ότι οι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών μάλλον δεν ξεκίνησαν την ζωή τους με μικρή μάζα (περίπου 100 φορές τη μάζα του Ήλιου) και στη συνέχεια μεγάλωσαν απορροφώντας αέριο, σκόνη, και αστέρια.

Αντίθετα, πρέπει η ζωή τους να άρχισε με αυτές να βρίσκονται με μάζα τεραστίων διαστάσεων, ή "περίπου 10.000 έως 100.000 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου», σύμφωνα με δημοσίευση.

Πώς το έκαναν αυτό; Κανείς δεν είναι πραγματικά βέβαιος, και η έρευνα του Τσάντρα είναι μέρος της προσπάθειας των αστροφυσικών να το κατανοήσουν.

Εν τω μεταξύ, μπορούμε να κοιτάμε πάνω, ψηλά στο νυχτερινό ουρανό, και να φανταστούμε όλα αυτά τα τέρατα που εκπέμπουν ακτίνες-Χ, να μας κοιτάζουν !



*Μιλάμε πάντα για γωνιακές αποστάσεις φαινομένων και όχι πραγματικών μεγεθών

Αρθρογράφος: Dave Mosher
              el.wikipedia.org

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com