Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η ζωή προήλθε από τα άστρα ;

Σύνθετα οργανικά μόρια είχαν ανακαλυφθεί στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο από την ''Ροζέτα''.

Εν συντομία
Το τροχιακό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο εξερεύνησης  Ροζέτα του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος –ESA) είχε βρει σύνθετα, και στερεά οργανικά μόρια σε σωματίδια σκόνης που προέρχονταν από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (67Ρ / Churyumov-Gerasimenko), προσδίδοντας αξιοπιστία στη θεωρία ότι οι οργανικές ενώσεις, ή ακόμα και η ίδια η ζωή προήλθε από τα άστρα.



ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών , το τροχιακό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο εξερεύνησης κομήτη, Ροζέτα του ΕΟΔ, μας παρείχε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τους κομήτες: από πού προέρχονται, από τι είναι φτιαγμένοι, πώς συμπεριφέρονται, και ούτω καθεξής. Αλλά ο χρόνος του τελείωσε, με μια βουτιά ''καμικάζι'' προς την επιφάνεια του κομήτη  67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Αλλά λίγο πριν πεθάνει, είχε για μας μια ακόμη κρυμμένη έκπληξη.

Οι επιστήμονες συνέταξαν μια έκθεση για την  Ροζέτα που αναφέρει ότι ο ανιχνευτής είχε βρει σύνθετη, και στερεή οργανική ύλη σε σωματίδια σκόνης του κομήτη, το είδος της οποίας δεν περιμέναμε ποτέ να βρούμε. Προηγούμενες αποστολές δεν μπόρεσαν να συλλέξουν αυτά τα στερεά οργανικά μόρια, δεδομένου ότι οι αποστολές αυτές ήταν απλά ''περαστικές''. Και αυτό γιατί οι διαστημοσυσκευές αυτές, πέρασαν πολύ γρήγορα, διαταράσσοντας τα σωματίδια πάρα πολύ, και έτσι δεν μπορούσαμε να έχουμε μια σωστή μελέτη με σαφή χαρακτηρισμό των ευρημάτων.



 ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αλλά η Ροζέτα είχε την ικανότητα να μειώνει την ταχύτητά της, έτσι ώστε μπόρεσε και συγκέντρωσε 27.000 σωματίδια σκόνης, ποσότητα αρκετή για το όργανο ''Cosima'' - φασματόμετρο μάζας - έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες πληροφορίες.

Αυτό που βρήκε η Ροζέτα ήταν σχεδόν 200 αξιοσημείωτα σωματίδια , τα οποία μελετώνται για να καθοριστεί η οργανική δομή τους. Σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ''Nature'', οι επιστήμονες παρουσίασαν επτά αντιπροσωπευτικά σωματίδια, δύο από τα οποία ονόμασαν Κένεθ και Τζούλιετ.


"Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει άνθρακα σε μια πολύ πιο σύνθετη μορφή από ότι αναμενόταν," παρατήρησε ο Hervé Cottin, ένας από τους συντάκτες της εργασίας, σε μια του δήλωση. ''Είναι τόσο περίπλοκο, που δεν μπορούμε να το τυποποιήσουμε η να του δώσουμε κάποια ονομασία !"

Αυτά τα αποτελέσματα που πήραμε είναι πιο εκπληκτικά από τα προηγούμενα αποτελέσματα που λάβαμε από την διαστημοσυσκευή  προσεδαφίσεως ''Philae Lander'', και από την ίδια την Ροζέτα που είχε ''δει'' μόνο ορατό φως, αέρια και οργανικά μόρια, πολύ διαφορετικά από αυτά που ανιχνεύτηκαν από αυτή τη μελέτη.

"Αυτά τα σωματίδια έχουν παραμείνει παρθένα και ανέγγιχτα για δισεκατομμύρια χρόνια ..'', δηλώνει ο έμπειρος συγγραφέας Martin Hilchenbach, στην ίδια δήλωση. "Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στοιχεία στην ''αυξανόμενη εικόνα'' που σχηματίζεται για τον κομήτη 67P / C-G, ο οποίος περιέχει μερικά από τα πιο πρωτόγονα υλικά της πρώιμης ιστορίας του Ηλιακού μας συστήματος."


Και μιας και αφήνουμε το Περιήλιο παραθέτουμε ένα επίκαιρο βίντεο από τον διάσημο Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου από το άλμπουμ του με τίτλο ''Rosseta''

Rosetta - Vangelis: - Perihelion -- Infinitude 

                                                                 
ΠΗΓΕΣ:
futurism.com
en.wikipedia
el.wikipedia
skai.gr/news
youtube.com
esa 


Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com