Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Αστροφωτογραφία

 

Το Νεφέλωμα του Πέπλου

eastern veil nebula (NGC 6992)

Πέτρος Μαγουλάς


 

Από τον: 

Petros Magoulas <petros.magoulas@gmail.com>

 

Πριν από περίπου 5.000 έως 8.000 χιλιάδες χρόνια, ένα άστρο, είκοσι φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, σηματοδότησε το τέλος της ζωής του μ' έναν εντυπωσιακό τρόπο: μια έκρηξη υπερκαινοφανούς (supernova). Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη, ώστε για αρκετούς μήνες θα πρέπει να ήταν ορατή στον άνθρωπο της μεσολιθικής εποχής, ακόμη και την ημέρα. Ποιος ξέρει αν, και πόσοι μύθοι ή δοξασίες έχουν υπάρξει στην ανθρώπινη ιστορία από αυτό και μόνο το φαινόμενο. Θα ήταν ενδιαφέρον να το μελετήσει κανείς. Με το πέρασμα των αιώνων το υλικό εκείνης της έκρηξης συνέχισε να εξαπλώνεται στο γύρω διάστημα, κάτι που συνεχίζεται αμείωτα ακόμη και σήμερα. Τα απομεινάρια της, σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα που το βλέπουμε στην περιοχή του βόρειου αστερισμού του Κύκνου.

Το Νεφέλωμα του Πέπλου, όπως ονομάστηκε, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον William Herschel στις 5 Σεπτεμβρίου του 1784. Απέχει 2.400 έτη φωτός και, στο γήινο ουρανό, καταλαμβάνει ένα εμβαδόν όσο έξι φορές η πανσέληνος. Τα φωτεινότερα μέρη του φαίνονται ως ξεχωριστά διακριτά νεφελώματα γι αυτό και τους έχουν δοθεί και διαφορετικές ονομασίες. Στη φωτογραφία μας βλέπουμε ένα μέρος από το ανατολικό μέρος του νεφελώματος, το οποίο βρίσκεται 3.5 μοίρες νοτιοανατολικά του άστρου Έψιλον του Κύκνου (Epsilon Cygni).

Αν βρεθείτε σε μέρος με σκοτεινό ουρανό, με κιάλια 15Χ70 θα χωρέσει ολόκληρο το νεφέλωμα, όμως το πιθανότερο είναι να καταφέρετε να δείτε μόνο την ανατολική του πλευρά που είναι και η φωτεινότερη. Με κάποιο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές λεπτομέρειες ακόμη και στη δυτική του πλευρά, εκεί όπου φαίνεται να συνυπάρχει μαζί με το άστρο 52 Cygni. Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί όταν είχα πρωτοδεί από το τηλεσκόπιο 15" ενός φίλου αυτή την εικόνα του Western Veil!

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η φωτογραφία πάρθηκε από την ταράτσα μου στην Αθήνα με πολλαπλές επιμέρους λήψεις σε δύο φίλτρα στενού εύρους (Υδρογόνου άλφα και Οξυγόνου III), συνολικής διάρκειας 7.5 ωρών, με μετέπειτα συνένωση και επεξεργασία τους στον υπολογιστή. Οι κόκκινες περιοχές του νεφελώματος όπως καταγράφηκαν από την κάμερα αντιστοιχούν στο υδρογόνο και οι γαλάζιες στο οξυγόνο.

 

 

Στοιχεία λήψης και επεξεργασίας / Technical data:

 

Capture Location: Athens, Greece.
Capture Dates: 4 & 9 August, 2021.
Subframes: Ha 14*600s & 24*240s, Oiii 12*600s & 25*240s (Gain 139, -15°C).
Total integration time: 7h:36m (456 min).
Calibration frames: flats, darks, flat-darks.
Imaging Camera: ZWO ASI1600MM Pro.
Guide Camera: ZWO ASI224.
Guide Scope: Celestron Off Axis Guider.
Filter Wheel: ZWO Electronic 8-position Filter Wheel.
Filters: ZWO New (2018) Narrowband 1.25″, 7nm filters.
Reducer: Celestron Reducer / Corrector f/6.3.
Scope: Celestron SCT 9,25”.
Mount: Skywatcher EQ6-R PRO (German Equatorial).
Capture Software: N.I.N.A.
Auto-guiding Software: PHD2.
Planetarium: Stellarium.Pre-processing: Pixinsight.
Post-processing: Pixinsight & Photoshop.
More Info: Photo processed with the HOΟ
technique (RGB channel-mapping: R=Ha, G=50%Ha + 50%Oiii, B=Oiii).