Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Το πρώτο Γνωστό Διαστρικό Αντικείμενο με την ονομασία "Ομούαμούα" έχει αποκτήσει μια απροσδόκητη αύξηση στη ταχύτητά του

Παγκόσμια ημέρα αστεροειδών η αυριανή και ένα ακόμα άρθρο μας για τα ουράνια αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος.

Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, καθώς και από επίγεια παρατηρητήρια, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων επιβεβαίωσε ότι το "Ομούαμούα" (προφέρεται oh-MOO-ah-MOO-ah), το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που περνάει από το ηλιακό μας σύστημα, έχει αποκτήσει μια απροσδόκητη αύξηση στη ταχύτητα και τη μετατόπιση της τροχιάς καθώς περνούσε πέρυσι από το εσωτερικό ηλιακό μας σύστημα.

 Σε αυτή την εικόνα ο γραφίστας μας δείχνει ότι το αντικείμενο με την ονομασία " Ομούαμούα" (oh-MOO-ah-MOO-ah Oumuamua) βρίσκεται σε μια κούρσα ταχύτητας προς τα "περίχωρα" του ηλιακού μας συστήματος. Καθώς η πολύπλοκη περιστροφή του αντικειμένου αυτού καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του ακριβούς σχήματός του, υπάρχουν πολλά θεωρητικά μοντέλα για το πως μπορεί να μοιάζει ο κοσμικός αυτός δρομέας. Εικόνα: NASA / ESA / STScI
Πηγή εικόνας: http://hubblesite.org/news_release/news/2018-25

"Οι  υψηλής ακρίβειας μετρήσεις μας για τη θέση του Ομούαμούα αποκάλυψαν ότι υπήρχε κάτι που επηρέαζε την κίνηση του εκτός από τις βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και των πλανητών", δήλωσε ο Marco Micheli του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) του Κέντρου Space Situational Awareness Near-Earth Object Coordination στη πόλη Φρασκάτι της Ιταλίας, και επικεφαλής μίας εργασίας η οποία περιγράφει τα ευρήματα της ομάδας.

Το βίντεο αυτό εξηγεί πως οι επίγειες παρατηρήσεις, καθώς και αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ανακάλυψαν ότι το αντικείμενο Ομούαμούα  εχει αποκτήσει μια επιπλέον ώθηση στη ταχύτητά του, πιθανότατα από εκτοξεύσεις αερίων όπως οι κομήτες, Εικόνα NASA 

Αναλύοντας την τροχιά του διαστρικού αυτού επισκέπτη, ο συν-συγγραφέας της εργασίας Davide Farnocchia του Κέντρου μελετών για γεωπλήσια αντικείμενα [Center for Near Earth Object Studies (CNEOS)], στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (JPL) διαπίστωσε ότι η αύξηση της ταχύτητας του Ομούαμούα ήταν σύμφωνη με τη συμπεριφορά ενός κομήτη.


"Αυτή η επιπρόσθετη 'λεπτή" δύναμη πάνω στον Ομούαμούα πιθανόν προκαλείται από πίδακες αεριώδους υλικού που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του", δήλωσε ο Farnocchia. "Το ίδιο είδος εξώθησης επηρεάζει την κίνηση πολλών κομητών στο ηλιακό μας σύστημα."

Αυτό το κινούμενο σχέδιο δείχνει την πορεία του Ομούαμούα καθώς διήλθε από το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και την θέση στην οποία βρισκόταν στις 2 Ιανουαρίου του 2018, όταν παρατηρήθηκε για τελευταία φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Μέχρι τότε, ο Ομούαμούα είχε αυξήσει την ταχύτητά του κατά 25.000 μίλια (40.000 χιλιόμετρα) σε σύγκριση με το υποτιθέμενο σημείο στο οποίο θα βρισκόταν εάν επηρέαζαν την κίνηση του μόνο οι βαρυτικές δυνάμεις . Εικόνα: NASA / JPL-Caltech

Οι κομήτες συνήθως εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες σκόνης και αερίου όταν θερμαίνονται από τον Ήλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επιστήμονα της ομάδας Olivier Hainaut του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου, "δεν υπήρχαν ορατά σημάδια εκτοξεύσεων υλικού από τον Ομούαμούα, επομένως αυτές οι δυνάμεις δεν αναμένονταν".


Η ομάδα εκτιμά ότι οι εκτοξεύσεις αερίων του Ομούαμούα μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια πολύ μικρή ποσότητα σωματιδίων σκόνης - αρκετή για να δώσει στο αντικείμενο μια μικρή επιπρόσθεση στην ταχύτητά του, αλλά όχι αρκετή για να ανιχνευθεί.

Η Karen Meech, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξέφρασε την εικασία ότι τα μικρά σωματίδια σκόνης όπως εκείνα που υπάρχουν στην επιφάνεια των περισσότερων κομητών, έχουν διαβρωθεί κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του μέσω του διαστρικού χώρου, του διαστήματος αν προτιμάτε.


"Όσο περισσότερο μελετάμε τον Ομούαμούα, τόσο πιο συναρπαστική γίνεται η μελέτη αυτή ", δήλωσε η Meech. "Είμαι έκπληκτη για το πόσα έχουμε μάθει από μια σύντομη, αλλά έντονη εκστρατεία παρακολούθησης. Δεν βλέπω την ώρα να μελετήσω το επόμενο διαστρικό αντικείμενο! "



Το βίντεο αυτό είναι μια από τις πολλές απόψεις από γραφίστες για το πως μπορεί να μοιάζει ο Ομούαμούα.
Το αντικείμενο Ομούαμούα, το οποίο έχει μήκος μικρότερο από 800 μέτρα (μισό μίλι), είναι πλέον μακρύτερα από τον Ήλιο μας από ότι ο πλανήτης Δίας, και ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 70.000 μίλια / ώρα καθώς κατευθύνεται προς τα "περίχωρα του ηλιακού ¨μας συστήματος. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα περάσει από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα στο δρόμο της επιστροφής του στο διαστρικό χώρο.
Επειδή ο Ομούαμούα είναι το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που παρατηρήθηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για αυτή την νεοανακαλυφθείσα αυτή κατηγορία ουράνιων σωμάτων. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις επισημαίνουν επίσης την πιθανότητα ότι περιοδικά και άλλα αστρικά συστήματα εκτοξεύουν μικρά αντικείμενα που μοιάζουν με κομήτες, και ότι  πρέπει να υπάρχουν πολλά από αυτά τα οποία περιπλανιούνται ανάμεσα στα αστέρια. Οι μελλοντικές επίγειες και διαστημικές έρευνες θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν περισσότερους από αυτούς τους " διαστημικούς περιπλανητές", προσφέροντας έτσι στους επιστήμονες ένα μεγαλύτερο όγκο αντικειμένων για ανάλυση και μελέτη.
Oumuamua
Ο Ομούαμούα ήταν πολύ μικρός για να εμφανιστεί ως κάτι περισσότερο από ένα σημείο φωτός, ακόμα και στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να είναι ένα πολύ επίμηκες αντικείμενο, επειδή η φωτεινότητά του ποικίλει δραματικά σε μια περίοδο επτά έως οκτώ ωρών. Εικόνα: NASA / JPL-Caltech

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων που ασχολείται με τον Ομουαμούα, χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης στη Χαβάη, καθώς και το Νότιο Τηλεσκόπιο Gemini και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή.
Η σχετική εργασία με τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του περιοδικού Nature στις 27 Ιουνίου. 
Το JPL φιλοξενεί το CNEOS για την υπηρεσία του Προγράμματος Παρακολούθησης Γεωπλήσιων Αντικειμένων (Near-Earth Object Observations Program), ένα τμήμα της Υπηρεσίας Συντονισμού της Πλανητικής Άμυνας (Planetary Defense Coordination Office) με τον οργανισμό της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών (Science Mission Directorate). Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαχειρίζεται το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA (NASA’s Goddard Space Flight) στο Γκρήνμπέλτ, του Μέριλαντ. Το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου [Space Telescope Science Institute (STScI)] στη Βαλτιμόρη διεξάγει τις επιστημονικές επιχειρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Από την FELICIA CHOU / JOANNA WENDEL, NASA 28 Ιουνίου 2018
Διαβάστε και εδώ
Σχετική εικόνα
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy