Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Στον αστερισμό του Κύκνου


Ψηλά, στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό βρίσκεται ο αστερισμός του Κύκνου (ή ουράνιος Κύκνος) - ένας αστερισμός που είναι επίσης γνωστός και ως Βόρειος Σταυρός. Με τη Γαλαξιακή σπείρα του Τοξότη να διατρέχει όλο το μήκος του αστερισμού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιοχή είναι πλούσια από θησαυρούς επικειμένων βαθέως ουρανού. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής, μεγάλο μέρος του οποίου φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Ιδιαίτερα εμφανής είναι ο τρόπος που το νεφέλωμα δείχνει τη δυτική ακτή της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού - ένα χαρακτηριστικό που ονομάστηκε ανεπίσημα το Τείχος του Κύκνου.





Το Νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής, γνωστό και ως NGC 7000 ή Caldwell 20, είναι νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 1.600 - 1.800 ετών φωτός. Είναι ένα μεγάλο σε έκταση νεφέλωμα το οποίο απέχει από τον αστέρα Ντενέμπ περίπου τρεις μοίρες. Χωρίζεται από το νεφέλωμα του Πελεκάνου με μια σκούρα γραμμή σκόνης, αλλά τα δύο νεφελώματα είναι στην πραγματικότητα το ίδιο νεφέλωμα.



Στην εικόνα βλέπουμε το οπτικό πεδίο εκείνο το οποίο εμπεριέχει ένα μικρό κομμάτι του συγκροτήματος που ονομάζεται " Τοίχος του Κύκνου". Το ίδιο το τείχος εμφανίζεται στο κάτω μέρος της εικόνας και σχετίζεται με την περιοχή του νεφελώματος NGC 7000 η οποία θυμίζει τα σχήματα του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής όπως αναφέραμε προηγουμένως όταν εμφανίζεται στο σύνολό της. Ενώ όλο το NGC 7000 είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής, η μεγαλύτερη συγκέντρωσή νεογέννητων άστρων, λαμβάνει χώρα μέσα στον τοίχος. Η πάνω εικόνα  χρησιμοποιεί την παλέτα Hubble των δεδομένων από φίλτρα Sulfur II (R), Υδρογόνου άλφα (G) και Οξυγόνου III (B) στη στενή ζώνη συχνοτήτων, ενώ η παρακάτω εικόνα είναι παρμένη από το τηλεσκόπιο Καναδά - Χαβάης (Telescope Canada Hawaii). Οι εικόνες είναι από τον αστροφωτογράφο Bill Snyder,και  ελήφθησαν από τα Παρατηρητήρια της Sierra Remote.

CFHT Palette (Hydrogen alpha, Oxygen III, Sulfur II)
Σε μεγαλύτερη ανάλυση


Πηγές: 


. Ian Barredo
.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%86%CE%AD%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CE%92%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82
. http://www.billionsandbillions.com/cygnus_wall.html

--------------------*--------------------

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy