Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Συμπαντικά μεγαθήρια…



Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα γαλαξίες τόσο τεράστιους που φαίνεται να καταρρίπτουν τους νόμους της φυσικής. Οι γαλαξίες αυτοί θεωρητικά, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν και αυτό γιατί είναι "εξαιρετικά μεγάλοι και φωτεινοί". Επίσης, οι εν λόγω γαλαξίες είναι οι λαμπρότεροι που έχουν ποτέ εντοπιστεί.

Τόσο μεγάλη είναι η φωτεινότητα των γαλαξιών αυτών που η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης τους χαρακτήριζε «εξωφρενικά φωτεινούς», καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος επιστημονική ονομασία για να τους περιγράψει.



Η ομάδα, που ασχολείται με το φαινόμενο, με επικεφαλής τον καθηγητή Yin Mun, χρησιμοποιεί το Μεγάλο Χιλιοστομετρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 50 μέτρων στο Μεξικό (Large Millimeter telescope), για να …σαρώσει τον ουρανό για νέα ευρήματα.



Είναι οι πρώτοι που κάνουν την ανακάλυψη αυτών των ¨υπερφωτεινών¨ θα λέγαμε γαλαξιών επειδή κανένας άλλος δεν πίστευε ότι υπήρχαν!



Ο καθηγητής Yin Mun  δήλωσε:

 «Καμία θεωρία δεν προέβλεπε την ύπαρξη εκείνων των γαλαξιών τους οποίους ανακαλύψαμε. Είναι πολύ μεγάλοι και πολύ φωτεινοί, οπότε κανείς δεν τους αναζήτησε στο παρελθόν.



Ένας γαλαξίας που έχει περίπου ένα τρισεκατομμύριο ηλιακές φωτεινότητες κατηγοριοποιείται ως «εξαιρετικά φωτεινός», ένας τέτοιος γαλαξίας λοιπόν ο οποίος έχει 10 τρισεκατομμύρια ηλιακές φωτεινότητες περιγράφεται ως «Υπερ-φωτεινός», επίσης ο Kevin Harrington, μέλος του προγράμματος, δήλωσε για ότι οτιδήποτε υπερβαίνει κάτι τέτοιο: "Δεν έχουμε βρει καν όνομα για αυτά τα αντικείμενα".



Πιστεύεται ότι αυτοί οι γαλαξίες σχηματίστηκαν πριν από περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που θα βοηθήσει την ομάδα να μάθει περισσότερα για τη Μεγάλη Έκρηξη (The Big Bang).



 Ο καθηγητής Yin Mun πρόσθεσε επίσης:

¨Γνωρίζοντας ότι πράγματι υπάρχουν οι γαλαξίες αυτοί, καθώς και πόσο έχουν αυξήσει τον όγκο τους τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη,  μας βοηθά να εκτιμήσουμε την ποσότητα της πρωταρχικής ύλης που υπήρχε την περίοδο αυτή, και η οποία συνέβαλε στο σχηματισμό τους.



Η ύπαρξή τους μάς διδάσκει για τη διαδικασία της συγκέντρωσης της ύλης, καθώς και του τρόπου με τον οποίον σχηματίζονται οι γαλαξίες. Προτείνει επίσης, ότι η διαδικασία αυτή είναι πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζουν αρκετοί άνθρωποι. "



Ωστόσο, η μεγάλη τους φωτεινότητα σας κάνει να πιστεύετε ότι οι γαλαξίες αυτοί είναι τόσο μεγάλοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο…τεράστιοι.   

 https://spacegates.files.wordpress.com/2015/06/gravitational_lenses.png
 Βαρυτικοί φακοί. Εικόνα: spacegates

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η φωτεινότητα τους προέρχεται από ένα φαινόμενο γνωστό ως ¨βαρυτικό φακό¨, όπου τεράστια αντικείμενα που παρεμβάλλονται στο επίπεδο παρατήρησης μεγεθύνουν, ενισχύουν αν θέλετε το φως από τα παρατηρούμενα αντικείμενα (Αστέρες, Γαλαξίες κ.α.) εξαιτίας της βαρυτικής τους έλξης - αυτό τα κάνει να φαίνονται περίπου 10 φορές φωτεινότερα όταν παρατηρούνται από τη Γη.



Και ο καθηγητής Yin Mun τελειώνοντας δήλωσε:

 Ο βαρυτικός φακός σε αυτή την περίπτωση προκαλείται από έναν άλλο γαλαξία, ο οποίος είναι επίσης πολύ σπάνιος, οδηγώντας τον Κύριο Harrington να τον χαρακτηρίσει ως "μία άλλη, δυνητικά σημαντική ανακάλυψη".



Πρόσθεσε επίσης: "Επιπλέον, η εύρεση πηγών βαρυτικών φακών είναι τόσο σπάνια όσο το να βρει κάποιος μια τρύπα πάνω σε μία βελόνα πεταμένη στα άχυρα".




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy