Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ένας νέος, υπέροχος κόσμος !


Και ιδού! Η NAΣA μόλις έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη, ¨ένδοξη¨ εικόνα του αστρικού συστήματος ΤΡΑΠΙΣΤ- 1.  ``


Η ανακάλυψη του συστήματος που φιλοξενεί επτά εξωηλιακούς πλανήτες και που ονομάζεται Τράπιστ – 1 (Trappist-1), από τη NAΣA τον περασμένο μήνα, είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της εποχής μας και έχει ανοίξει νέες πόρτες για τους εξερευνητές. 

Ένα άλλο επίσης καλό στοιχείο, είναι ότι απέχει μόλις 39 έτη φωτός από τον Ήλιο μας. Το αστρικό αυτό σύστημα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, όχι μόνο λόγω της ομοιότητάς του με τον πλανήτη μας, αλλά επειδή έχει τρεις πλανήτες εντός της κατοικήσιμης ζώνης, όπου το υγρό νερό (και πιθανόν όπου υπάρχει νερό υπάρχει και ζωή) θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για ζωή όπως την ξέρουμε. Το θέμα είναι ότι ο Τράπιστ-1, αντιμετωπίζεται πλέον με τη δέουσα προσοχή.



Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό μας είναι, με τι μοιάζει; Για την ανακάλυψη τέτοιου είδους  πλανητών έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της πλανητικής διάβασης , κατά την οποία οι επιστήμονες μετρούν την ¨βύθιση¨ στην φαινόμενη φωτεινότητα ενός αστέρα καθώς ένα πλανητικό σώμα διασχίζει τον αστρικό του δίσκου από την προοπτική θέασης του από τη Γη*.

Υπάρχει ήδη μια ιστοσελίδα αφιερωμένη σε αυτούς τούς μυστηριώδεις πλανήτες, γεμάτη με εκπληκτική τέχνη, και κυριολεκτικά καταπληκτική φαντασία.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, η NAΣA έδωσε τελικά για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μια εικόνα του  Ηλιακού συστήματος Τράπιστ-1.


Αν και δεν είναι και τόσο μεγάλη η αποκάλυψη αυτή, ελπίζουμε όμως ότι κάτι τέτοιο, θα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του να μάθουμε περισσότερα για ένα τόσο πολύ ελπιδοφόρο σύστημα.

 Εικόνα : NASA

Η NAΣA έχει κυκλοφορήσει όλα τα ανεξακρίβωτα (βαθμονομημένα) στοιχεία για τις παρατηρήσεις του Τράπιστ-1. Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2016 έως τις 4 Μαρτίου του 2017 τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε περισσότερες από 74 ημέρες, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NAΣA, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αποστολής Κ2.  Η ΝΑΣΑ αναμένει τα πλήρως βαθμονομημένα δεδομένα για να είναι έτοιμη μέχρι τον φετινό Μάιο.

Ο ερευνητής της αποστολής K2 Ζέερτ Μπάρεντσεν (Geert Barentsen) από το ερευνητικό κέντρο Έιμς της NAΣA (NASAs Ames Research Center) δήλωσε: «Επιστήμονες και  λάτρεις σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην εκμάθηση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων  μπορούν για αυτούς τους κόσμους που μοιάζουν με τη Γη. Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη λήψη των πρώτων δεδομένων από την αποστολή Κ2 αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα η οποία μπόρεσε  να δώσει στους ερευνητές μια πρώτη ματιά, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα τα επικείμενα ερευνητικά τους σχέδια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που κάτι τέτοιο θα επιτρέψει επίσης στο ευρύ κοινό να γίνει μάρτυρας στη διαδικασία αυτής της ανακάλυψης.»

 Εικόνα : NASA

Το ΔΤ Κέπλερ μέτρησε την εξασθένιση της φαινόμενης λαμπρότητας του Αστέρα Τράσπιτ-1 καθώς οι επτά φορές το μέγεθος της Γής  πλανήτες του περνούσαν από μπροστά του (πλανητική διάβαση), εμποδίζοντας κάποια ποσότητα από το φως του Αστέρα να φθάσει στη Γη. Αυτό είναι που προκαλεί το τρεμόπαιγμα στα εικονοστοιχεία (pixels) στην παραπάνω εικόνα.

 -------------------------------------------------------------------------

*απαραίτητα πρέπει να έχουμε την κατάλληλη θέση ως προς το πλανητικό επίπεδο του αστρικού συστήματος που παρατηρούμε που πρέπει να είναι κάθετη με το δικό μας πλανητικό επίπεδο

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

 Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com