Λόγω του σχήματός του έχει λάβει το προσωνύμιο "The Dog-Bone Asteroid" (ο αστεροειδής κόκκαλο του σκύλου)
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, E.S.O.), μια ομάδα επιστημόνων έλαβε τις πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις μέχρι τώρα για τον αστεροειδή 216 Kleopatra –τον αστεροειδή κόκκαλο του σκύλου- έναν αστεροειδή με δύο μικροσκοπικά φεγγάρια σε τροχιά γύρω του. Η ονομασία ή μάλλον το προσωνύμιο αυτό προήλθε λόγω του σχήματος του το οποίο μοιάζει με την αγαπημένη λιχουδιά των σκύλων.
Οι παρατηρήσεις αυτές προσφέρουν νέες ιδέες για το περίεργο σχήμα και τη μάζα του αστεροειδή 216 Kleopatra με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ, παρέχοντας επίσης ενδείξεις για τη σύνθεση και τον σχηματισμό του.
"Ο αστεροειδής Κλεοπάτρα είναι πραγματικά ένα μοναδικό αντικείμενο στο Ηλιακό μας Σύστημα"
δηλώνει ο Franck Marchis, αστρονόμος στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View, των ΗΠΑ και στο Laboratoire d’Astrophysique de Marseille, στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε μιας μελέτης για τον αστεροειδή
Η επιστήμη σημειώνει μεγάλη πρόοδο χάρη στη μελέτη περίεργων απομακρυσμένων αντικειμένων. Νομίζω ότι ο αστεροειδής Κλεοπάτρα είναι ένα από αυτά, και η κατανόηση αυτού του πολύπλοκου και πολλαπλού συστήματος αστεροειδούς μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το Ηλιακό μας Σύστημα
Βρίσκεται σε μια φυσιολογική τροχιά γύρω από τον Ήλιο στην Κύρια ζώνη των αστεροειδών η οποία βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Ο αστεροειδής 216 Kleopatra - ο οποίος πήρε το όνομά του από την αρχαία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου - βρίσκεται σε απόσταση περισσότερο από 125 εκατομμύρια μίλια από τη Γη. Είναι σχετικά μεγάλος για αστεροειδή, και αποτελείται από δύο λοβούς, οι οποίοι συνδέονται με ένα μακρύ λαιμό -μια μορφολογία που μοιάζει με "κόκαλο σκύλου", και με ένα παράξενο σχήμα-αντικείμενο που μπορούμε άνετα να το προσθέσουμε ως ένα από τα πιο παράξενα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα.
Αρχικά, ένας αστρονόμος εντόπισε την Κλεοπάτρα το 1880, αλλά μέχρι πρόσφατα, συνειδητοποιήσαμε ότι ο βράχος αυτός έχει ένα περίεργο σχήμα και δύο μικροσκοπικά φεγγάρια, και αυτό δεν είναι το τέλος των εκπλήξεων από την Κλεοπάτρα.
Η Κλεοπάτρα είναι περίπου 35% μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση. Η νέα τιμή, καθώς και τα λεπτομερή μοντέλα σχετικά με το μεγέθος του αστεροειδή, υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής αυτός δεν είναι τόσο πυκνός όσο πίστευαν οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αντικείμενο είναι μεταλλικό. Αυτό το παράδοξο υποδηλώνει ότι η Κλεοπάτρα έχει μια δομή "rubble pile"* με πολλά κενά, όπως οι αστεροειδείς Ριούγκου και Μπέννου τους οποίους τα τελευταία χρόνια επισκέφθηκαν διαστημόπλοια για να τα μελετήσουν από κοντά.
Η νέα ανάλυση υποδηλώνει επίσης ότι τα μικροσκοπικά φεγγάρια της Κλεοπάτρας, που ονομάζονται AlexHelios και CleoSelene, προέρχονται από την ίδια την Κλεοπάτρα.
Ο αστεροειδής περιστρέφεται τόσο γρήγορα που είναι πιθανό το να σηκώνεται ύλη από την επιφάνεια εάν η Κλεοπάτρα χτυπηθεί ή πιαστεί από οτιδήποτε - ακόμη και από κάτι μικρό. Τα κομμάτια θα μπορούσαν να είχαν αποκοπεί από την Κλεοπάτρα στο παρελθόν, σχηματίζοντας τα φεγγάρια AlexHelios και CleoSelene.
Ανυπομονώ να στρέψω το ELT (Extremely Large Telescope) στην Κλεοπάτρα, για να δω αν υπάρχουν περισσότερα φεγγάρια ώστε να επανεξετάσουμε τις τροχιές τους και να εντοπίσουμε μικρές αλλαγές,
Δήλωσε ο Marchis.
-------------------------------------------------
*Στην αστρονομία, rubble pile (σωρός από ερείπια) είναι ένα ουράνιο σώμα που δεν είναι μονόλιθος, αποτελούμενο από πολλά κομμάτια βράχου τα οποία έχουν συνενωθεί υπό την επίδραση της βαρύτητας. Οι σωροί ερειπίων έχουν χαμηλή πυκνότητα επειδή υπάρχουν μεγάλες κοιλότητες μεταξύ των διαφόρων κομματιών που τα αποτελούν.
-------------------------------------------------
Πηγή: cosmosup.com