Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες οδήγησαν την ανθρωπότητα προς τον Άρη

Πολύ πριν από την άφιξη των προσεδαφιστών (landers) στον πλανήτη Άρη, οι αρχαίοι αστρονόμοι σχεδίασαν το δρόμο τους κατά μήκος του νυχτερινού ουρανού συσχετίζοντάς τον με θεότητες φωτιάς, πολέμου και καταστροφής.

Ξυλογραφία (1876) του Ιππάρχου, να παρατηρεί τον ουρανό από την Αλεξάνδρεια. 
Εικόνα:© Hermann Göll - Aus fernen Welten από τον Bruno H. Brugel

Από:Duncan Howitt-Marshall 

Το διάστημα πάνω από τον πλανήτη Άρη απασχολούσε και απασχολεί διαρκώς την επιστημονική κοινότητα. Δύο εθνικές διαστημικές υπηρεσίες, αυτές της Κίνας και των ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), έστειλαν τον τελευταίο χρόνο προς τον Άρη πυραύλους, καθένας από τους οποίους περιείχε εξελιγμένα όργανα για τη μελέτη της ατμόσφαιρας και των καιρικών συνθηκών του πλανήτη.

Συμμετείχαν δε και άλλες τροχιακές διαστημοσυσκευές από τη NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την αποστολή Mars Orbiter της Ινδίας. Από το 2021, υπάρχουν έως και 11 λειτουργικά διαστημόπλοια πάνω ή σε τροχιά πάνω από τον Άρη: οκτώ σε τροχιά, τρία στην επιφάνεια.

Ενώ μόνο τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα έχει αποκτήσει τα τεχνικά μέσα για να φτάσει πραγματικά στον πλανήτη Άρη, η γοητεία μας με τον κόκκινο πλανήτη μπορεί να εντοπιστεί χιλιάδες χρόνια στην ιερή αρχαιότητα, όταν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι και Αιγύπτιοι αστρονόμοι έκαναν πολύπλοκες παρατηρήσεις για τον Άρη και άλλους πλανήτες οι οποίοι ήταν ορατοί με γυμνό μάτι.

Στη συνέχεια, οι αρχαίοι Έλληνες βασίστηκαν στο έργο των προκατόχων τους και ανέπτυξαν μια ακόμη βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος, της δομής και της προέλευσής του, δημιουργώντας μια πλούσια θεματική ποικιλία αστρονομίας (βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στα μαθηματικά), φιλοσοφίας, μυθολογίας και συμβολισμού. Οι χιλιετίες συνεισφορές τους έθεσαν τα θεμέλια για μεγάλο μέρος της κατανόησής μας για το ηλιακό σύστημα, βάζοντας την ανθρωπότητα στο δρόμο για τη σύγχρονη εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Η πρώτη έγχρωμη εικόνα του Άρη η οποία λήφθηκε από το (μη επανδρωμένο) διαστημικό σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Rosetta κατά τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από τον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2007, από απόσταση περίπου 240.000 χλμ. Ο πλανήτης εμφανίζεται ως μια κόκκινη-πορτοκαλί σφαίρα με λευκά παγοκαλλύματα (icecaps) ορατά και στους δύο πόλους του. Εικόνα: © ESA & MPS για την ομάδα OSIRIS

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η δυτική αστρονομία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Μεσοποταμία («η γη ανάμεσα στα ποτάμια» - ο Τίγρης και ο Ευφράτης), όπου οι Βαβυλώνιοι μαθηματικοί και αστρονόμοι παρατήρησαν προσεκτικά και κατέγραψαν ουράνια αντικείμενα και αστρονομικά γεγονότα όπως σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις και συσχετίζουν την κόκκινη λάμψη του πλανήτη Άρη στον νυχτερινό ουρανό με τον Nergal, θεό του πολέμου και του αλληλοσπαραγμού.

Ανέπτυξαν προηγμένες αριθμητικές τεχνικές για να υπολογίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτών των φαινομένων για τελετές και θρησκευτικούς σκοπούς, παρόμοια με τους αρχαίους Μάγια στην Κεντρική Αμερική. Οι αρχαίοι Βρετανοί και Πολυνήσιοι ανέπτυξαν επίσης συστήματα για την παρακολούθηση των κινήσεων του Ήλιου και της Σελήνης.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν ότι τα αστέρια ήταν σταθερά και ο Ήλιος κινείται σε σχέση με τα αστέρια. Σχεδίασαν τις κατά προσέγγιση θέσεις των πλανητών Ερμή, Άρη, Αφροδίτης, Δία και Κρόνου, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν ορατοί με γυμνό μάτι, και σημείωσαν ότι ο Άρης ακολούθησε έναν ακανόνιστο βρόχο στον νυχτερινό ουρανό. Ως εκ τούτου, το ανέφεραν ως Sekded-ef em khetkhet (που σημαίνει "Εκείνος που ταξιδεύει προς τα πίσω"), ή Har Decher - απλά, ο  "Κόκκινος".

Επηρεασμένοι από τους Βαβυλώνιους και Αιγύπτιους αστρονόμους, οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν το αναδυόμενο πεδίο της αστρονομίας ως υποκλάδο των μαθηματικών. Οι Έλληνες αστρονόμοι συγκέντρωσαν ενα σημαντικό αριθμό ολοένα και πιο ακριβών παρατηρήσεων αναπτύσσοντας παράλληλα βασικές θεωρίες οι οποίες αποτελούν τη βάση της δικής μας κατανόησης της αστρονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης γνωστής ηλιοκεντρικής θεωρίας του ηλιακού μας συστήματος.

Υπολογισμοί του Αρίσταρχου του 3ου αιώνα π.Χ. σχετικά με τα σχετικά μεγέθη (από αριστερά) του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης, από ελληνικό αντίγραφο του 10ου αιώνα μ.Χ.
Εικόνα: © Έκθεση Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου του Βατικανού

Ο Αρίσταρχος ὁ Σάμιος, (περ. 310-230 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τον Ήλιο (ή «κεντρική φωτιά») στο κέντρο του γνωστού σύμπαντος, με τη Γη και τους άλλους γνωστούς πλανήτες να περιφέρονται γύρω από αυτόν.

Πράγματι, η λέξη «πλανήτης» προέρχεται από τους ελληνικούς πλανήτες (planet=πλανήτης), που σημαίνει «περιπλανητές». Ο Αρίσταρχος προσπάθησε επίσης να υπολογίσει τα μεγέθη και τις αποστάσεις του φεγγαριού και του Ήλιου, και υπέθεσε, σωστά, ότι τα αστέρια ήταν και αυτοί ήλιοι.

Το πρώτο γνωστό αστρονομικό ημερολόγιο είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο στα ελληνικά νησιά των Αντικυθήρων από δύτες σφουγγαριών το 1900. Γενικά αναφέρεται ως ο παλαιότερος αναλογικός υπολογιστής, του οποίου η σύνθετη κατασκευή βασίστηκε στην αστρονομία και τα μαθηματικά που ανέπτυξαν οι Έλληνες αστρονόμοι τον τρίτο και δεύτερο αιώνα π.Χ., συμπεριλαμβανομένου ου Αρχιμήδη των Συρακουσών (Ἀρχιμήδης, περ. 287-212 π.Χ.).

Ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά σπουδαίος όχι μόνο για την πολυπλοκότητα και την μηχανική του η οποία διακρίνεται από εκπληκτική ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένης της μικροποίησης τουλάχιστον 30 γραναζιών, αλλά ως συσκευής για τον ακριβή υπολογισμό των μέσων θέσεων του Ήλιου, της Σελήνης και των πέντε γνωστών πλανητών, συμπεριλαμβανομένου και του Άρη.


Γεωκεντρικές ουράνιες σφαίρες βασισμένες στο Πτολεμαϊκό Πλανητικό Σύστημα, στο έργο "Κοσμογραφία" του Peter Apian (Αμβέρσα, 1539)
Εικόνα: © Edward Grant, "Celestial Orbs in the Latin Middle Ages", Isis, τόμος. 78, Νο. 2. (Ιούνιος, 1987), σελ. 152-173


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα είδος αστρολάβου, σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις θέσεις των αστρονομικών αντικειμένων. Χρονολογείται γύρω στο 89 π.Χ.
Εικόνα: © Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, Αρ. 15987


ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΗ 

Οι πέντε γνωστοί πλανήτες στην αρχαία Ελλάδα - ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος - αναφέρονται συχνά ως «κλασικοί» ή «πλανήτες που φαίνονται με γυμνό μάτι». Οι πρώτοι Έλληνες αστρονόμοι και φιλόσοφοι, συμπεριλαμβανομένου του Πυθαγόρα (περ. 570–495 π.Χ.), παρατήρησαν σωστά τις ακανόνιστες κινήσεις των πλανητών σε σχέση με τα σταθερά αστέρια και ήταν μεταξύ των πρώτων που αναγνώρισαν το πρωινό και το βραδινό αστέρι, που αναφέρονται από τον Όμηρο, ως το ίδιο ουράνιο αντικείμενο το οποίο είναι ο πλανήτης Αφροδίτη.

Ο Άρης ήταν ένας από τους Δώδεκα Ολύμπιους θεούς, γιος του Δία και της Ήρας. Κυνηγήθηκε ως επί το πλείστον από τους όμορους προς εκείνον θεούς, οι οποίοι τον συνέδεσαν με την αιματοχυσία και τις πιο βίαιες και βάναυσες πτυχές του πολέμου. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, απεικονίστηκε επίσης ως δειλός, τρέχοντας προς τον Όλυμπο, όταν προκλήθηκε από τον Έλληνα ήρωα, Διομήδη, σε μία μάχη στον Τρωικό πόλεμο. Η αδερφή του, η Αθηνά, αντιθέτως, αντιπροσώπευε τις πιο στοχαστικές και στρατηγικές πτυχές του πολέμου.

Τα δίδυμα φεγγάρια του Άρη (ή φυσικοί δορυφόροι), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Αμερικανό αστρονόμο Asaph Hall III το 1877, ονομάστηκαν Δείμος («τρόμος» ή «φόβος») και Φόβος (που σημαίνει «πανικός» ή «φόβος»), οι δίδυμοι γιοι του Άρη και της Αφροδίτης. Στην Ιλιάδα, και οι δύο συνοδεύουν τον πατέρα τους στη μάχη, σπέρνοντας τρόμο και σύγχυση εν μέσω της μάχης.

Άρης, Έλληνας θεός του πολέμου. Ρωμαϊκό αντίγραφο από ελληνικό πρωτότυπο - πρόκειται για γύψινο αντίγραφο, το πρωτότυπο αποθηκεύεται τώρα στο Μουσείο της Έπαυλης του Αδριανού (Villa Adriana -Hadrian's Villa) στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη
Εικόνα: © Παράγωγο έργο Jastrow: Eric Machmer

Μαρμάρινο άγαλμα οπλισμένου σπαρτιάτη οπλίτη (5ος αιώνας π.Χ.), πιθανώς ο Λεωνίδας
Εικόνα: © Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν ορισμένους πολύτιμους ναούς ή χώρους λατρείας προς τιμήν του Άρη και η ύπαρξη λατρευτικών τελετών ήταν εξαιρετικά σπάνια. Μόνο η πολεμική πόλη-κράτος της Σπάρτης αγκάλιασε την τάση αυτή, ενδεικτική των πολιτιστικών διαχωρισμών που υπήρχαν μεταξύ αυτών και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι Σπαρτιάτες τον είδαν ως πρότυπο στρατιώτη, γενναίος, ανθεκτικός και δυνατός. Τον ονόμασαν "Ενυάλιο Άρη"  («ο φιλοπόλεμος») και στη φημισμένη "Σπαρτιατική αγωγή", όπου οι Σπαρτιάτες νέοι στέλνονταν να εκπαιδευτούν στις τέχνες του πολέμου από την ηλικία των 7 ετών, κάθε εταιρεία θυσίαζε ένα κουτάβι πριν από την τελετουργική μάχη.

Η αποστολή Mars 2020 εκτοξεύτηκε από τη πολεμική αεροπορική βάση του ακρωτηρίου Κανάβεραλ (Cape Canaveral Space Force) της Φλόριντα των ΗΠΑ, στις 30 Ιουλίου του 2020. Το Perseverance rover είναι μέρος του προγράμματος εξερεύνησης Mars της NASA, μια μακροχρόνια προσπάθεια ρομποτικής εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη
Εικόνα: © NASA / JPL-Caltech (Joel Kowsky)


ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας χιλιετίας, οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι ανέπτυξαν ολοένα και πιο περίπλοκες γεωμετρικές θεωρίες σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την κίνηση των πλανητών, τοποθετώντας τους με μεγαλύτερη ακρίβεια στο χρόνο και το χώρο.

Οι υπολογισμοί τους επέτρεψαν την καλύτερη κατανόηση του χρόνου και της τήρησης χρόνου, κλειδί για όλα τα πολιτικά και θρησκευτικά ημερολόγια στην αρχαία Ελλάδα. Οι σεληνιακοί και ηλιακοί / εποχιακοί κύκλοι, για παράδειγμα, ήταν ζωτικοί για τη γεωργία και την πλοήγηση, και οι μηχανικές συσκευές κατά παραγγελία, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη αστρονομικών θέσεων.

Καθώς το διαστημικό σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και εξελιγμένοι αυτόνομοι προσεδαφιστές (landers) εξερευνούν τη βραχώδη, άγονη επιφάνεια του, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το συλλογικό επίτευγμα των αρχαίων αστρονόμων που ενέπνευσαν για πρώτη φορά την ανθρωπότητα να φτάσει πέρα από τα όρια του πλανήτη μας.

Ο λόγος για την απότομη αύξηση της δραστηριότητας στην επιφάνεια και πάνω από τον Άρη εξαρτάται από τη θεμελιώδη υλικοτεχνική, υπολογισμούς που επιχειρήθηκαν για πρώτη φορά από αρχαίους αστρονόμους. Μία φορά κάθε 26 μήνες, η Γη και ο Άρης ευθυγραμμίζονται, βρισκόμενοι πλησιέστερα μεταξύ τους σε απόσταση (μόλις 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα - σε αντίθεση με 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα στην πιο απομακρυσμένη απόσταση) ελαχιστοποιώντας έτσι την ποσότητα του απαιτούμενου καυσίμου που απαιτείται για μια αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη.

Μια αυτοπροσωπογραφία του ρόβερ Curiosity (περιέργεια) της NASA στην επιφάνεια του Άρη, στις 6 Οκτωβρίου του 2015. Εικόνα: © NASA - http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog

Προσομοίωση αστροναύτη που εργάζεται στον Άρη
Εικόνα: © NASA - https://www.nasa.gov/specials/lego

Ο Ίππαρχος, ο Πτολεμαίος και άλλοι άνοιξαν το δρόμο για την κατανόησή μας για την τροχιά του Άρη γύρω από τον Ήλιο, και τη σχετική του θέση από τη Γη, θέτοντας τα θεμέλια για την κατανόησή μας για το χρόνο και τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά σημαντικού παραθύρου εκτόξευσης.

Εάν είναι επιτυχής, η εξερεύνηση του Άρη, η οποία είχε τις ρίζες της στην αρχαία αστρονομία, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να προσεδαφιστούν στον πλανήτη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Σε αυτό το σημείο, η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα γίνει ένα πολυ-πλανητικό είδος.

----------------------------------------------Επιπλέον---------------------------------
Από την Καθημερινή: 

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες της προσεδάφισης του Perseverance (επιμονή) στον Άρη, μετά την άφιξη του στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στον κόκκινο πλανήτη αυτού του εξάτροχου ρομποτικού ρόβερ, σε μια ιστορική αποστολή αναζήτησης ιχνών μικροβιακής ζωής.

Διάρκειας μόλις τριών λεπτών το δημοσιευμένο βίντεο αποκαλύπτει τις εικόνες που κατέγραψαν οι πολλές κάμερες που βρίσκονται συνδεδεμένες σε διαφορετικά μέρη του Perseverance, κατά την είσοδό του στην αρειανή ατμόσφαιρα: Η μια κάμερα δείχνει το άνοιγμα του υπερηχητικού αλεξίπτωτου, μια άλλη κάμερα, που βρίσκεται κάτω από το rover, το έδαφος του Άρη να έρχεται πιο κοντά, και δύο άλλες λήψεις εμφανίζουν το rover σταδιακά να προσεδαφίζεται καθώς αιωρείται από τρία καλώδια.

Διαβάστε περισσότερα: 


Εικόνα
της προσεδάφισης του ρόβερ Perseverance στον Άρη. Εικόνα via REUTERS/NASA/JPL-Caltech


---------------------------------------------------------------------------------------


Πηγή:greece-is.com