Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Πανέμορφος Δίας

Δείτε τη πιο πρόσφατη πανέμορφη εικόνα του πλανήτη Δία όπως την "συνέλαβε" η φωτογραφική μηχανή της διαστημοσυσκευής Juno


Υπάρχει κάτι σχετικά με τον αέριο γίγαντα πλανήτη Δία που γοητεύει εκείνους που τον παρατηρούν. Είναι κάτι το πολυσύνθετο, τα εκθαμβωτικά του νέφη, είναι μια οπτική αναπαράσταση των νόμων της φύσης που είναι δύσκολο να τους αγνοήσουμε. Και παρόλο που η διαστημοσυσκευή Juno βρίσκεται στο πλανήτη Δία για σχεδόν τρία  χρόνια τώρα στέλνοντας στη Γη χιλιάδες εικόνες των πολύχρωμων, ταραγμένων νεφών του αέριου γίγαντα, η όρεξή μας για ακόμα περισσότερες εικόνες δεν δείχνει να ικανοποιείται.   

Ο Kevin M. Gill είναι μηχανικός λογισμικού στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Ο  Kevin δημιούργησε αυτή την όμορφη εικόνα του πλανήτη Δία από τέσσερις εικόνες οι οποίες λήφθηκαν από τη φωτογραφική μηχανή JunoCam Imager του Juno. Οι εικόνες του Juno καταγράφηκαν σε ύψη μεταξύ 8600 και 18600 χιλιομέτρων (5400 και 8600 μίλια) πάνω από τις κορυφές των νεφών του πλανήτη Δία, κατά τη διάρκεια της 20ης επιστημονικής διέλευσης του Juno στις 29 Μαΐου του 2019.

Η τροχιά του Juno γύρω από τον πλανήτη Δία θα είναι εξαιρετικά ελλειπτική, καθώς αντιμετωπίζει ισχυρές ζώνες ακτινοβολίας από τον πλανήτη.
 Εικόνα: NASA / JPL

Μέρος της αποστολής του Juno στον Δία επικεντρώνεται γύρω από την φωτογραφική μηχανή JunoCam. Η JunoCam δεν αποτελεί μέρος των επιστημονικών οργάνων του διαστημικού σκάφους. Αντίθετα, εγκαταστάθηκε στη Juno μόνο για το ευρύ κοινό, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάμε με δέος και θαυμασμό τον πλανήτη Δία. Η NASA δημοσιεύει όλες τις ακατέργαστες (raw) εικόνες της JunoCam στην ιστοσελίδα της, προσκαλώντας το κοινό να τις επεξεργαστεί, ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι μια τεράστια συλλογή από όμορφες εικόνες.

Αυτό δεν είναι η πρώτη παρέμβαση του Kevin στις εικόνες JunoCam. Στη σελίδα του στο flickr υπάρχουν πολλές άλλες υπέροχες εικόνες. Όχι μόνο του Δία, αλλά και από άλλα αντικείμενα τα οποία κοσμούν το διάστημα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Εδώ σε μεγαλύτερη ανάλυση. Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill

Άλλη μια υπέροχη εικόνα του πλανήτη Δία. 
Εικόνα:NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Περισσότερος, και πιο λαχταριστός Δίας. 
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Μια εκπληκτική εικόνα μερικών από τις λεπτομέρειες των νεφών του Δία. 
Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill

Το έργο του Kevin δεν περιορίζεται μόνο στον  Δία. Δεδομένου ότι εργάζεται για τη NASA, δημιουργεί εικόνες από όλα τα είδη των  αντικείμενων τα οποία υπάρχουν στο διάστημα. Αυτή είναι η εικόνα της "Ελένης" ένας φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, η οποία  δημιουργήθηκε με εικόνες που λήφθηκαν από τη διαστημοσυσκευή Cassini. 
Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / SSI / CICLOPS / Kevin M. Gill


Περισσότερα:

Από τον EVAN GOUGH

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy