Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Αστροφωτογράφιση – Τρόπος και εξοπλισμός




Καλοκαιριάζει σιγά σιγά – εκτός απροόπτου – και ο υπέροχος Ελληνικός νυχτερινός ουρανός προσφέρεται για κάθε είδους παρατηρησιακές δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι και η αστροφωτογραφία. Χρησιμοποιώντας από ένα απλό κινητό έως τις πανάκριβες ψηφιακές μηχανές (πλανητικές ή βαθέος ουρανού) ερασιτέχνες και επαγγελματίες του είδους επιδίδονται σε ένα αγώνα κατάκτησης των ουρανών μέσα από τους φωτογραφικούς τους φακούς. Πως όμως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό ;

Παρακάτω σας παραθέτω μερικούς συνδέσμους από άρθρα που αλίευσα στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να πάρετε μια γεύση για το θέμα

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...


   
1.     Αστροφωτογράφηση βαθέως ουρανού με κάμερα DSLR - του Πέτρου Μαγουλά


Στο 1ο και 2ο μέρος αυτής της παρουσίασης ο Πέτρος Μαγουλάς μας εξηγεί τα βήματα ενός project φωτογράφησης του Μεγάλου νεφελώματος του Ωρίωνα (M42) χωρίς την αναγκαιότητα ιδιαίτερα εξειδικευμένου εξοπλισμού. Γίνεται παρουσίαση του διαθέσιμου εξοπλισμού, της διαδικασίας λήψης των φωτογραφιών και των διορθωτικών αρχείων (calibration frames) καθώς και ανάλυση του ρόλου και της λειτουργίας τους.



   2.     Φωτογραφίζοντας τα άστρα με το κινητό


Πολλοί πιστεύουν ότι τα κινητά δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσουν μια φωτογραφική μηχανή DSLR, όσο κι αν εξελιχθούν. Αν και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τραβήξεις πολύ καλές φωτογραφίες με το κινητό σου. Κατ’ αρχήν θα χρειαστείς ένα κινητό με αποδεδειγμένα καλή κάμερα. Εδώ, επειδή το hardware είναι μικροσκοπικό, θα πρέπει να αναζητήσεις όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα.



     3.     Πως να φωτογραφίσετε το φεγγάρι


Η καλή φωτογράφηση του φεγγαριού είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετούς. Δυστυχώς δεν είναι η περίπτωση που η κάμερα στοχεύει σε ένα αντικείμενο και απλά απαθανατίζει τη στιγμή. Δελεαστική η εικόνα, αλλά δυστυχώς στο τέλος το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ικανοποιητικό. Πολύ απογοητεύονται, αλλά όλο το μυστικό βρίσκεται στο σωστό φακό. Με έναν φακό με ρύθμιση διαφράγματος και με γρήγορη ταχύτητα θα είστε σε θέση να πάρετε μεγάλα πλάνα του φεγγαριού.




    4.     Αστρονομικά Φίλτρα

 
Τα φίλτρα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρατήρηση και τη φωτογράφηση των ουράνιων αντικειμένων. Εξ'ορισμού ένα φίλτρο μπορεί μόνο να αποκόψει μέρος του φωτός που περνάει από αυτό και όχι να προσθέσει κατά συνέπεια τα φίλτρα δεν παράγουν επιπλέον πληροφορία. Αυτό που κάνουν είναι να αποκόπτουν επιλεκτικά συγκεκριμένα τμήματα του φάσματος ώστε να επιτευχθεί κάποιος στόχος όπως η βελτίωση της ευκρίνειας ειδώλου, η απομόνωση συγκεκριμένου φάσματος ή και άλλα. Παρακάτω αναλύονται οι πιο συχνοί τύποι φίλτρων και οι χρήσεις τους για την οπτική παρατήρηση και τη φωτογράφηση.



Επιμέλεια: Δημήτρης Γκίκας.

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook: