Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Πώς τα αστρικά κρουστικά κύματα διαμόρφωσαν τη κοσμική μας γειτονιά

Γνωρίζετε ότι οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος δεν σχηματίστηκαν όλοι ταυτόχρονα; Είναι κάπως παράξενο. Τα υπάρχοντα μοντέλα για τον σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος δηλώνουν ότι το νέφος αερίου, συμπυκνώθηκε (νεφελική συμπύκνωση) για να σχηματίσει το σύστημά μας,  μέσα σε έναν ελλειπτικό δίσκο, και όλα - ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι αστεροειδείς - σχηματίστηκαν ταυτόχρονα...

Εικόνα: ESO

...Όμως, ένα μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε από τον Dr. Tagir Abdylmyanov προτείνει το τρέχον μοντέλο για το σχηματισμό του Ηλιακού μας συστήματος να είναι λανθασμένο.


Σε αυτή την εικόνα τα υπολογιστικά μοντέλα παρουσιάζουν μια κάτοψη της δομής του πρωτοπλανητικού δίσκου ο οποίος δημιούργησε το Ηλιακό μας σύστημα. (Εικόνα: NASA, ESA, and A. Feild [STScI])

Αντί αυτού, ο Δρ. Abdylmyanov πιστεύει οτι μια σειρά κρουστικών κυμάτων από τον νεαρό και ταραχώδη Ήλιο θα είχε οδηγήσει στη δημιουργία των πλανητών, φυσικά, κλιμακώνοντας τη διαδικασία σχηματισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πλανήτες στο Ηλιακό σύστημα έχουν πολύ διαφορετικές ηλικίες, απέχοντας ηλικιακά εκατομμύρια χρόνια ο ένας από το ένα το άλλο. Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά αυτής της θεωρίας είναι ότι θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να εκτιμήσουν πού σχηματίζονται πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα.

Πώς όμως λειτουργεί αυτό; Ο "καλός Δρ. Abdylmyanov" μοντελοποίησε τις κινήσεις του αερίου μέσα στο νεφέλωμα που δημιούργησε το Ηλιακό μας σύστημα. Η δουλειά του υποδηλώνει ότι τα κρουστικά κύματα από τον εξελισσόμενο μας Ήλιο ταξιδεύοντας "ρυτίδωσαν"  το χώρο γύρω από το νεοσχηματιζόμενο ηλιακό μας σύστημα. Τα κρουστικά αυτά κύματα είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό δακτυλίων ύλης, οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν πρωτοπλανητικούς δίσκους, οι οποίοι τελικά, κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, σχημάτισαν τους πλανήτες.

Το Ηλιακό μας σύστημα (όχι σε κλίμακα) . Εικόνα: ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας

Πρώτο στην "ατζέντα" του σχηματισμού θα ήταν οι πρωτοπλανητικοί δακτύλιοι (ή δίσκοι) οι οποίοι σχημάτισαν τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, μαζί με τους πλανήτες Ποσειδώνα και Ουρανό. Ακολούθως, το υλικό για τους πλανήτες Κρόνο, και Δία, και την κύρια ζώνη των αστεροειδών η οποία εξαπλώθηκε σε όλο το μέχρι τότε σύστημα. Μετά από αυτό, καθώς ο Ήλιος "ηρεμούσε" και γινόταν πιο σταθερός, δημιουργήθηκαν οι δακτύλιοι οι οποίοι από τους οποίους σχηματίστηκαν οι βραχώδεις (ή εσωτερικοί) πλέον πλανήτες Άρης, Γη, Αφροδίτη και Ερμής. Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εσωτερικοί πλανήτες είναι οι νεότεροι στο Ηλιακό σύστημα, μετά το σχηματισμό του Πλανήτη Δία ο οποίος θεωρείται οτι είναι ο πρώτος που δημιουργήθηκε.

Διστάζω όταν γράφω για αυτή τη νέα θεωρία (δηλώνει ο αρθρογράφος) σχετικά με τη δημιουργία του Ηλιακού συστήματος, επειδή αυτό το πείραμα δεν έχει αξιολογηθεί και δημοσιευτεί σε κάποιο έγκριτο δημοσιογραφικό ιστότοπο. Αντί 'αυτού, ο Abdylmyanov παρουσίασε τη νέα του θεωρία στη Μαδρίτη της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών. (Σημείωση: Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο θα μεταφερθείτε σε ένα αρχείο PDF από το phys.org)

Όσο συναρπαστικό μπορεί να είναι έως ότου αυτό το μοντέλο δοκιμαστεί από την επιστημονική κοινότητα, παραμένει μια συναρπαστική ιδέα την οποία συνέλαβε η νόηση ενός ευφυούς επιστήμονα, ο οποίος προσπαθεί να αναπτύξει περαιτέρω την κατανόησή μας για την πρώιμη ιστορία του Ηλιακού μας συστήματος.


Από τον Joshua Filmer

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy