Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Γαλαξιακός διωγμός

Το Ηλιακό μας Σύστημα κάποια στιγμή ίσως να αποβληθεί από το Γαλαξία μας προς το Διαστρικό Χώρο !


"Ενώ τα δύο δισεκατομμύρια χρόνια είναι εξαιρετικά μεγάλος χρόνος σε σύγκριση με την ανθρώπινη ζωή, είναι πολύ σύντομος χρόνος σε κοσμικά χρονοδιαγράμματα"
, δήλωσε ο αστροφυσικός Marius Cautun, από το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Durham. "Η καταστροφή του Μεγάλου Μαγγελανικού νέφους, όπως απορροφάται από τον Γαλαξία μας, τελικά θα επιφέρει καταστροφή στο Γαλαξία μας, θα ξυπνήσει τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του και θα μετατρέψει τον Γαλαξία μας σε ένα ενεργό γαλαξία ή ένα Κβάζαρ".

"Το φαινόμενο αυτό θα δημιουργήσει ισχυρούς πίδακες ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας οι οποίοι προέρχονται λίγο έξω από τη μαύρη τρύπα", πρόσθεσε. "Ενώ αυτό δεν θα επηρεάσει το Ηλιακό μας Σύστημα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην μείνουμε αλώβητοι από τη σύγκρουση μεταξύ των δύο γαλαξιών, μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε  να μας εκσφενδονίσει προς το διάστημα".

Νέα έρευνα που διεξάγεται με επικεφαλής αστροφυσικούς από το πανεπιστήμιο Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει ότι το Μεγάλο Μαγγελανικό νέφος (ή Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου αγγλ. LMC) θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας σε διάστημα δύο δισεκατομμυρίων ετών.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη σύγκρουση μεταξύ του Γαλαξία μας και ενός άλλου γειτονικού μας γαλαξία αυτού της Ανδρομέδας, που όπως δηλώνουν οι επιστήμονες θα συγκρουστεί και τελικά θα ενωθεί με τον Γαλαξία μας σε 3 ως 5 δισεκατομμύρια χρόνια. - ή ίσως και περισσότερο.

Η καταστροφή που πλησιάζει μαζί με το Μεγάλο Μαγγελανικό νέφος, θα μπορούσε να "ξυπνήσει" την αδρανή μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, η οποία θα αρχίσει να καταβροχθίζει το περιβάλλον αέριο, και να αυξηθεί σε μέγεθος έως και δέκα φορές !!! Καθώς θα τρέφεται, θα μετασχηματιστεί σε μια ενεργή μαύρη τρύπα, η οποία θα εκπέμψει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Και ενώ αυτά τα κοσμικά πυροτεχνήματα δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη, οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι η αρχική σύγκρουση θα μπορούσε να εκσφενδονίσει το Ηλιακό μας σύστημα μακριά, στο αχανές διάστημα...


Η ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Εικόνα κ Μεγαλύτερη ανάλυση: https://iwastesomuchtime.com/61410

Γαλαξίες, όπως ο δικός μας Γαλαξίας, περιβάλλονται από ομάδες αποτελούμενες από μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από αυτούς, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες κινούνται γύρω από μια κυψέλη.

Συνήθως, αυτοί οι γαλαξίες δορυφόροι έχουν μια ήρεμη ζωή και τροχιά γύρω από τους "οικοδεσπότες" τους για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, από καιρό σε καιρό, βυθίζονται προς το κέντρο, συγκρούονται και καταβροχθίζονται από τον μητρικό τους γαλαξία.


Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΦΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΥ


Το Μεγάλο Μαγγελανικό νέφος είναι ο φωτεινότερος, γαλαξίας δορυφόρος του Γαλαξία μας, και εισήλθε στη "κοσμική μας γειτονιά" πριν από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Απέχει περίπου 163.000 έτη φωτός από τον Γαλαξία μας. Μέχρι πρόσφατα οι αστρονόμοι σκέφτονταν ότι θα περιστρέφονταν γύρω από τον Γαλαξία μας για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, ή, καθώς κινείται τόσο γρήγορα, κάποια στιγμή θα διαφύγει από τη βαρυτική έλξη του Γαλαξία μας.

Ωστόσο, πρόσφατες μετρήσεις υποδεικνύουν ότι το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος έχει σχεδόν διπλάσια σκοτεινή ύλη από ότι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Οι ερευνητές λένε ότι επειδή έχει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μάζα, το μεγάλο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος χάνει γρήγορα την ενέργεια του, και είναι καταδικασμένο να συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Durham, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, χρησιμοποίησε τη προσομοίωση υπερυπολογιστών σχηματισμού γαλαξιών του προγράμματος "EAGLE" για να προβλέψει τη σύγκρουση.

Η σύγκρουση μεταξύ του Μεγάλου Μαγγελανικού Νέφους και του Γαλαξία θα μπορούσε να είναι θεαματική, λένε οι ερευνητές.



"Το Σύμπαν μας είναι όμορφο, και εξελίσσεται συνεχώς, συχνά μέσω βίαιων γεγονότων όπως η επικείμενη σύγκρουση με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Carlos Frenk, Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας. "Αποτρέποντας κάθε είδους καταστροφή, όπως μια μεγάλη διαταραχή του Ηλιακού μας Συστήματος, οι απόγονοί μας, αν υπάρχουν, θα λάβουν μια κοσμική απόλαυση: μια θεαματική έκθεση κοσμικών πυροτεχνημάτων, καθώς η πρόσφατα αφυπνισμένη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας αντιδρά εκπέμποντας εξαιρετικά φωτεινούς πίδακες ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας. "

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγχώνευση των δύο γαλαξιών θα μπορούσε να θεωρηθεί αργοπορημένη επί μακρόν αναφερόμενοι  σε κοσμικούς όρους.

"Πιστεύουμε ότι μέχρι τώρα ο Γαλαξίας μας είχε λίγες μόνο συγχωνεύσεις με πολύ μικρούς ογκώδεις γαλαξίες", δήλωσε ο Alis Deason, από το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Durham. "Κάτι τέτοιο αντιπροσωπεύει ενα πολύ μικρό δείγμα σε σύγκριση με κοντινούς γαλαξίες του ίδιου μεγέθους με τον Γαλαξία μας. Για παράδειγμα, ο πλησιέστερος μας γείτονας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ΄καταβρόχθιζε΄ γαλαξίες που ζυγίζουν σχεδόν 30 φορές περισσότερο από αυτούς που αφομοιώνει ο Γαλαξίας μας. Ως εκ τούτου, η σύγκρουση με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος είναι αρκετά αργοπορημένη και χρειάζεται για να γίνει ο Γαλαξίας μας τυπικός."

Η εικόνα στην κορυφή της σελίδας: Η Υπερμεγέθης μαύρη τρύπα του Γαλαξίας μας. 

Το εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο GRAVITY του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου πρόσθεσε περαιτέρω στοιχεία στην μακρόχρονη υπόθεση ότι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Νέες παρατηρήσεις δείχνουν συσσωρεύσεις αερίων που στροβιλίζονται με ταχύτητες γύρω στο 30% περίπου της ταχύτητας του φωτός σε μια κυκλική τροχιά ακριβώς έξω από μια μαύρη τρύπα με μέγεθος τεσσάρων εκατομμυρίων ηλιακών μαζών, - η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ύλη γύρω από το λεγόμενο σημείο μη επιστροφής, και οι έως τώρα πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις ύλης γύρω από αυτή τη μαύρη τρύπα. Η απεικόνιση αυτή χρησιμοποιεί δεδομένα από προσομοιώσεις των τροχιακών κινήσεων του αερίου που στροβιλίζονται με ταχύτητες γύρω στο 30% περίπου της ταχύτητας του φωτός σε μια κυκλική τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Εικόνα: ESO / GRAVITY CONSORTIUM / L. Calcada


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy