Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ταξιδεύοντας στην καρδιά του Νεφελώματος του Καρκίνου

Το έτος 1054 Μ.Χ., οι Κινέζοι αστρονόμοι αιφνιδιάστηκαν από την εμφάνιση ενός νέου άστρου, τόσο φωτεινό ώστε ήταν ορατό στο φως της ημέρας για αρκετές εβδομάδες. 

Βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός από τη Γη, και είναι ότι απέμεινε (Υπόλειμμα Υπερκαινοφανούς) από ενα άστρο, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του (Κύρια ακολουθία) με δεκαπλάσια μάζα από αυτή του Ηλίου μας. Εδώ στη Γη παρατηρήθηκε το τέλος της ζωής του στις 4 Ιουλίου του 1054 όταν εξερράγη ως Υπερκαινοφανής, στην πραγματικότητα όμως το γεγονός αυτό συνέβη 6500 χρόνια στο παρελθόν. Σε αυτήν την εικόνα, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει μεγεθύνει το Νεφέλωμα του Καρκίνου για να αποκαλύψει τη δομή του με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.



Τα δεδομένα του νεφελώματος αποκτήθηκαν από την φωτογραφική μηχανή ευρέως πεδίου και πλανητικής απεικόνισης 2 (Hubble's Wide Field and Planetary Camera 2), το 1995. Ελήφθησαν εικόνες με πέντε διαφορετικά έγχρωμα φίλτρα για την κατασκευή αυτής της νέας ψευδό - έγχρωμης εικόνας. Μοιάζοντας με μια αφηρημένη ζωγραφική του Jackson Pollock , η εικόνα δείχνει ανομοιόμορφες περιοχές από αέριο το οποίο διαστέλλεται μακριά από την περιοχή της έκρηξης με ταχύτητες πάνω από 3 εκατομμύρια μίλια την ώρα. 

Ο πυρήνας του αστέρα έχει επιβιώσει από την έκρηξη ως ένα "Πάλσαρ", το οποίο φαίνεται στην εικόνα αυτή από το ΔΤ Hubble ως το χαμηλότερο από τα δύο μέτριας φωτεινότητας αστέρια στην πάνω αριστερή πλευρά του κέντρου. Το Πάλσαρ είναι ένα αστέρι νετρονίων το οποίο περιστρέφεται στον άξονά του 30 φορές το δευτερόλεπτο. Θερμαίνοντας το περιβάλλον του, δημιουργεί ένα διάχυτο γαλαζοπράσινο λαμπερό νέφος αερίου στην περιοχή του, συμπεριλαμβανομένου και μιας μπλε αψίδας ακριβώς στα δεξιά του.

Ολόκληρο το νεφέλωμα του Καρκίνου. Εικόνα: hiddenuniversemovie.com 

Το πολύχρωμο δίκτυο από νήματα, είναι το υλικό των εξωτερικών στρωμάτων του αστέρα το οποίο αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Η εικόνα είναι κάπως παραπλανητική στο ότι τα νήματα αυτά φαίνονται να βρίσκονται κοντά στον Πάλσαρ. Στην πραγματικότητα, οι κιτρινωπές πράσινες ίνες στο κάτω μέρος της εικόνας είναι πιο κοντά σε μας (από την προοπτική μας στη Γη) και πλησιάζουν περίπου με ταχύτητα 300 μίλια το δευτερόλεπτο. Τα πορτοκαλί και ροζ νήματα στην κορυφή της εικόνας περικλείουν ύλη πίσω από το Πάλσαρ, και απομακρύνονται από εμάς με παρόμοιες ταχύτητες.

Τα διάφορα χρώματα στην εικόνα προκύπτουν από διαφορετικά χημικά στοιχεία στη διαστελλόμενο αέριο, συμπεριλαμβανομένου του Υδρογόνου (πορτοκαλί), Αζώτου (κόκκινο), Θείου (ροζ), και Οξυγόνου (πράσινο). Οι αποχρώσεις του χρωμάτων αυτών αντιπροσωπεύουν μεταβολές στη θερμοκρασία και την πυκνότητα του αερίου, και είναι μεταβολές στην επιμέρους σύνθεση των στοιχείων. Αυτά τα χημικά στοιχεία, ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα κατά την εξέλιξη και την έκρηξη του άστρου, και τα οποία έχουν πλέον αποβληθεί στο διάστημα, θα σχηματίσουν τελικά μαζί με το αέριο νέα αστρικά συστήματα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν οτι τα χημικά στοιχεία στη Γη, ακόμα και αυτά που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας, όπως ο Άνθρακας, το Οξυγόνο και ο Σίδηρος, δημιουργήθηκαν από αστρικές εκρήξεις τρισεκατομμύρια χρόνια πριν.


 Προσομοίωση του Υπερκαινοφανούς ο οποίος δημιούργησε το Νεφέλωμα του Καρκίνου.
Πηγή: YouTube.

O Kris Davidson (U. Μινεσότα.) ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αποτελούμενη από τους Robert A. Fesen (Dartmouth), Alan Uomoto (JHU), Gordon M. MacAlpine (U. Mich.), και Richard B.C. Henry (U. Okla.), η οποία συνέλεξε τα δεδομένα από το HST. Η Ομάδα Hubble Heritage δημιούργησε την έγχρωμη εικόνα από ασπρόμαυρα δεδομένα τα οποία επεξεργάστηκε ο Dr. Blair.

Κατεβάστε την  εικόνα σε διάφορους τύπους:



……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy