Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Αστρονόμοι ανακαλύπτουν το πιο μακρινό αντικείμενο που παρατηρήθηκε ποτέ στο Ηλιακό μας σύστημα

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πιο απομακρυσμένο σώμα που παρατηρήθηκε ποτέ στο Ηλιακό μας Σύστημα. Είναι το πρώτο γνωστό αντικείμενο του Ηλιακού μας Συστήματος το οποίο ανιχνεύθηκε σε απόσταση που είναι περισσότερο από 100 φορές πιο μακριά από ότι βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο.



Καλλιτεχνική απεικόνιση του μακρινού αντικειμένου 2018 VG18 "Farout". Εικόνα: Roberto Molar Candanosa / Carnegie.


Η ανακάλυψη του νέου αυτού αντικειμένου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union’s Minor Planet Center) και του δόθηκε ο προσωρινός χαρακτηρισμός 2018 VG18. Η ανακάλυψη έγινε από τον Scott S. Sheppard του επιστημονικού Ινστιτούτου Carnegie, τον David Tholen του Πανεπιστημίου της Χαβάης και τον Chad Trujillo του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα.

Στο 2018 VG18, δόθηκε το παρατσούκλι "Farout" (μακρινό) από την ομάδα ανακάλυψης για την εξαιρετικά μακρινή του θέση, βρίσκεται περίπου στις 120 Αστρονομικές Μονάδες (ΑΜ Αγγλικά AU), όπου 1 AΜ ορίζεται ως η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Το δεύτερο πιο απομακρυσμένο παρατηρούμενο αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος είναι  ο νάνος πλανήτης Έρις, ο οποίος βρίσκεται περίπου στις 96 AΜ. Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας βρίσκεται περίπου στις 34 AΜ, ενώ το αντικείμενο 2018 VG18 απέχει περισσότερο από τρεισήμισι φορές πιο μακριά από τον πιο διάσημο νάνο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος.

Το 2018 VG18 ανακαλύφθηκε ως μέρος της συνεχιζόμενης αναζήτησης της ομάδας για εξαιρετικά απομακρυσμένα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του υποτιθέμενου Πλανήτη X, ο οποίος μερικές φορές ονομάζεται Πλανήτης 9, ή (9ος Πλανήτης). Τον Οκτώβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός άλλου μακρινού αντικειμένου του Ηλιακού Συστήματος, που ονομάζεται 2015 TG387, στο οποίο δόθηκε το παρατσούκλι "The Goblin" (Το ξωτικό), επειδή πρωτοεμφανίστηκε κοντά στο Halloween. Το Goblin ανακαλύφθηκε στις 80 AΜ περίπου, και έχει μια τροχιά στην οποία όλα δείχνουν οτι επηρεάζεται από ενα μη ορατό πλανήτη Χ μεγέθους Υπεργαίας, και ο οποίος εικάζεται οτι βρίσκεται στις πολύ απομακρυσμένες περιοχές του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η ύπαρξη ενός ένατου μεγάλου πλανήτη στις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος προτάθηκε για πρώτη φορά από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2014, όταν ανακάλυψε το αντικείμενο 2012 VP113, ενα μεταποσειδώνιο αντικείμενο στο οποίο δόθηκε το παρατσούκλι Biden, και το οποίο σήμερα βρίσκεται κοντά στις 84 ΑΜ από τον Ήλιο.

Οι αποστάσεις του ηλιακού συστήματος σε κλίμακα παρουσιάζουν το νεοανακαλυφθέν αντικείμενο 2018 VG18 "Farout" σε σύγκριση με άλλα γνωστά αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος. Εικόνα: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science.

Τα αντικείμενα 2015 TG387 και 2012 VP113 δεν φτάνουν ποτέ αρκετά κοντά στους γίγαντες πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, όπως ο Ποσειδώνας και ο Δίας, ώστε να έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα εξαιρετικά απομακρυσμένα αντικείμενα μπορούν να παίζουν κατά κάποιο τρόπο το ρόλο του "ανιχνευτή" για το τι συμβαίνει στις εξώτερες περιοχές του Ηλιακού μας Συστήματος. Η ομάδα δεν γνωρίζει πολύ καλά την τροχιά του 2018 VG18, οπότε δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν δείχνει σημάδια ότι έχει διαμορφωθεί από τον Πλανήτη X.

"Το 2018 VG18 είναι πολύ πιο απομακρυσμένο και πιο αργό όσο αναφορά την κίνησή του, από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί στο Ηλιακό μας Σύστημα, οπότε θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να προσδιοριστεί πλήρως η τροχιά του", δήλωσε ο Sheppard. "Όμως, βρέθηκε σε μια παρόμοια θέση στον ουρανό με άλλα γνωστά ακραίας απόστασης αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει τον ίδιο τύπο τροχιάς που εκτελούν οι περισσότεροι από αυτούς. Οι τροχιακές ομοιότητες που επέδειξαν πολλά από τα γνωστά μικρά, απομακρυσμένα σώματα του Ηλιακού Συστήματος ήταν ο καταλύτης για την αρχική μας διαβεβαίωση ότι υπάρχει ένας μακρινός, ογκώδης πλανήτης σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων ΑΜ ο οποίος ποιμενίζει, καθοδηγεί αυτά τα μικρότερα αντικείμενα".

"Το μόνο που γνωρίζουμε σήμερα για το αντικείμενο 2018 VG18 είναι η ακραία απόσταση του από τον Ήλιο, η κατά προσέγγιση διάμετρος και το χρώμα του", πρόσθεσε ο Tholen. "Επειδή το 2018 VG18 είναι τόσο μακρινό, περιφέρεται πολύ αργά, και πιθανόν να χρειάζεται περισσότερο από 1.000 χρόνια για να κάνει ενα ταξίδι γύρω από τον Ήλιο. "


Οι εικόνες της ανακάλυψης του 2018 VG18 λήφθηκαν από το διαμέτρου 8 μέτρων Ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru  που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Μαούνα Κέα στη Χαβάη στις 10 Νοεμβρίου του 2018.

2018 VG18
Κινούμενο γραφικό χρησιμοποιώντας τις δύο εικόνες από την ανακάλυψη του 2018 VG18 "Farout". Πίστωση: Scott S. Sheppard / David Tholen.

Μετά την ανακάλυψη του 2018 VG18, χρειάστηκε να το παρατηρήσουμε εκ νέου για να επιβεβαιώσουμε την πολύ μακρινή του φύση. (Χρειάζονται πολλές νυχτερινές παρατηρήσεις για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η απόσταση ενός αντικειμένου.) Το αντικείμενο 2018 VG18 εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου από το τηλεσκόπιο Magellan στο Αστεροσκοπείο Las Campanas του Επιστημονικού Ινστιτούτου Carnegie στη Χιλή. Αυτές οι παρατηρήσεις ανάκτησης πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα με την συμμετοχή του μεταπτυχιακού φοιτητή Will Oldroyd του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα. Την επόμενη εβδομάδα, παρακολούθησαν το 2018 VG18 με το τηλεσκόπιο Magellan για να επιβεβαιώσουν τη διαδρομή του στον ουρανό, καθώς και για να αποκτήσουν τη γνώση για τις βασικές φυσικές του ιδιότητες όπως η φωτεινότητα και το χρώμα του.

Οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Magellan επιβεβαίωσαν ότι το 2018 VG18 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 AΜ, καθιστώντας το πρώτο αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος που παρατηρήθηκε πέρα από τις 100 AΜ. Η φωτεινότητα του υποδηλώνει ότι έχει διάμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων, πιθανώς να έχει σφαιρικό σχήμα, και να ανήκει στη κατηγορία των νάνων πλανητών. Έχει μια ροζ απόχρωση, ένα χρώμα που γενικά συσχετίζεται με πλούσια σε πάγο αντικείμενα.

"Η ανακάλυψη αυτή είναι πραγματικά ένα διεθνές επίτευγμα στην έρευνα χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Χαβάη και τη Χιλή, τα οποία καθοδηγούνται από την Ιαπωνία, καθώς και από μια κοινοπραξία ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες", κατέληξε ο Trujillo. "Με νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ευρείας περιοχής σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, εξερευνούμε τελικά τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος, πολύ πιο πέρα από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα".

Το τηλεσκόπιο Subaru ανήκει και λειτουργεί από την Ιαπωνία, και η πολύτιμη πρόσβαση των τηλεσκοπίων που συγκέντρωσε η ομάδα ήταν χάρη σε ένα συνδυασμό χρόνου ο οποίος κατανεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης καθώς και στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation - NSF) μέσω ανταλλαγής χρόνου τηλεσκοπίου μεταξύ του Εθνικού Παρατηρητηρίου Οπτικής Αστρονομίας των ΗΠΑ (US National Optical Astronomy Observatory - NOAO) και του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας (National Astronomical Observatory of Japan - NAOJ).

Από τον SCOTT SHEPPARD, CARNEGIE INSTITUTION FOR SCIENCE


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy