Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Τα μέλη της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) ψήφισαν για να...

...προτείνουν την μετονομασία του νόμου Hubble ως νόμου Hubble-Lemaître


Διεξήχθη ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, και το ψήφισμα είχε να κάνει με σχετική πρόταση για τη μετονομασία του νόμου του Hubble ως νόμου Hubble-Lemaître κάτι που έχει γίνει αποδεκτό. Ο νόμος Hubble-Lemaître περιγράφει την επίδραση με την οποία τα αντικείμενα σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν απομακρύνονται μεταξύ τους με ταχύτητα αναλογικά σχετική με την απόστασή τους. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής τόσο στον Lemaître όσο και στο Hubble για τη θεμελιώδη συμβολή τους στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοσμολογίας.

Η ανακάλυψη της φαινομενικής απομάκρυνσης (apparent recession) των γαλαξιών, είναι ένας βασικός πυλώνας της σύγχρονης κοσμολογίας, και ένα σημαντικό ορόσημο της αστρονομικής έρευνας. Για να αναγνωρίσουν την επιστημονική συνεισφορά του Βέλγου αστρονόμου Georges Lemaître στην επιστημονική θεωρία της Διαστολής του Σύμπαντος, αλλά και με την ψήφο των μελών της, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε να συστήσει τη μετονομασία του νόμου Hubble ως  νόμος Hubble-Lemaître.

Μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων με την αστρονομική κοινότητα, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα για τη μετονομασία του νόμου Hubble στην XXX Γενική Συνέλευση της ΔΑΕ (IAU), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη (στην Αυστρία) τον Αύγουστο του 2018. Όλα τα μέλη της IAU παλαιά και νέα (συνολικά 11072 άτομα) κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα σε ώρα UT (2 π.μ. ώρα Ελλάδας) στις 26 Οκτωβρίου του 2018. Ψήφισαν 4060 εντός της προθεσμίας (σε ποσοστό 37%).


Το προτεινόμενο ψήφισμα έγινε δεκτό με 78% των ψήφων υπέρ και 20% κατά (και 2% αποχή).

Ένας από τους ρόλους της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι να προωθήσει τις ανταλλαγές απόψεων και τις διεθνείς συζητήσεις - και πασχίζει θα λέγαμε να συνεισφέρει σε επιστημονικές συζητήσεις με ιστορικά γεγονότα. Για να τιμήσει τη διανοητική ακεραιότητα και την εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη του Georges Lemaître, η ΔΑΕ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει οτι η Διαστολή του Σύμπαντος θα αναφέρεται ως ο νόμος Hubble-Lemaître.

Η ΔΑΕ είναι η διεθνής αστρονομική οργάνωση η οποία συγκεντρώνει σε κοινό τόπο περισσότερους από 13 500 επαγγελματίες αστρονόμους από περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Αποστολή της είναι η προώθηση και η διαφύλαξη της αστρονομίας σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης, μέσω της διεθνούς συνεργασίας.  Επίσης, η μεγάλη χρησιμότητα και υπηρεσία της ΔΑΕ, είναι οτι ως διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή είναι επιφορτισμένη με την ονοματοδοσία, και τον χαρακτηρισμών ουρανίων σωμάτων, και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά τους. Η ΔΑΕ, ιδρύθηκε το 1919,και είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για τους αστρονόμους.


Credit: iau.org

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy