Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η χρησιμότητα των στοιχείων του περιοδικού πίνακα

Δείτε ενα καταπληκτικό γράφημα, το οποίο απεικονίζει την πρακτική εφαρμογή που έχουν τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα στη καθημερινοτητά μας

Χάρη στο γυμνάσιο, έχουμε πλέον όλοι μας μια καλή ιδέα για το τι υπάρχει στον περιοδικό πίνακα. Όταν βλέπετε κάποιο συνηθισμένο στοιχείο, όπως το Ασβέστιο, το Σίδηρο και τον Άνθρακα, ή έχετε ακουστά πιθανόν για κάτι αδιόρατο, όπως το Κρυπτό και το Αντιμόνιο, πόσο καλά γνωρίζετε τις λειτουργίες τους; Θα μπορούσατε να αναφέρετε μόνο μία πρακτική εφαρμογή για το Βανάδιο ή το Ρουθήνιο;

Ευτυχώς για εμάς, ο Keith Enevoldsen από τον ιστότοπο elements.wlonk.com έχει δημιουργήσει αυτό τον καταπληκτικό περιοδικό πίνακα που σας δίνει τουλάχιστον ένα παράδειγμα για κάθε στοιχείο (εκτός από εκείνα τα περίεργα υπέρβαρα στοιχεία που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στη φύση). Υπάρχει το Θούλιο για χειρουργικές επεμβάσεις ματιών με λέιζερ, το Δημήτριο για τους εκπυρσοκροτητές των αναπτήρων, τις τσακμακόπετρες σωστά μαντέψατε, και Κρυπτό για φορητούς ηλεκτρικούς φακούς. Έχετε Στρόντιο για πυροτεχνήματα και Ξένο για λαμπτήρες υψηλής έντασης μέσα σε φάρους.

Εικόνα: i.pinimg.com

Ω ! και αυτό το πολύ πατριωτικό (για τους Αμερικανούς) στοιχείο, Αμερίκιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ανιχνευτές καπνού.

Ανακαλύφθηκε το 1945 κατά τη διάρκεια του προγράμματος Μανχάταν (Manhattan Project). Το Αμερίκιο παράγεται με βομβαρδισμό νετρονίων πάνω σε Πλουτώνιο μέσα σε ενα πυρηνικό αντιδραστήρα. Το προκύπτον στοιχείο είναι το Αμερίκιο, το οποίο είναι ραδιενεργό, και ενώ οι μικροσκοπικές ποσότητες διοξειδίου του Αμερίκιου (AmO2) που χρησιμοποιούνται στον ανιχνευτή καπνού παράγουν ακτινοβολία Άλφα για να ανιχνεύσουν μια πυρκαγιά, εν τούτοις αποδίδουν περίπου μηδενική ακτινοβολία σε οποιονδήποτε υπάρχει εκεί κοντά.

Θέλω κάπως να σας πω όλα τα σχετικά που υπάρχουν με το Ρουβίδιο και τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούμε στις πιο ακριβείς συσκευές τήρησης χρόνου, στον κόσμο, και πώς το Νιόβιο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αμαξοστοιχίες να...ανυψώνονται. Όμως, θα πρέπει απλά να δείτε τον περιοδικό πίνακα για τον εαυτό σας. Ρίξτε μια πρώτη ματιά ας το πούμε παρακάτω, αλλά για μια πραγματική διαδραστική εμπειρία, κάντε κλικ εδώ.

Πηγή εικόνας: noplaceleftworld.com

Εαν είστε εκπαιδευτικός και έχετε μια τάξη για να διδάξετε, μπορείτε να τον "κατεβάσετε" σε αρχείο PDF, ή ίσως απλά να το έχετε σε μια πιο μεγεθυμένη εικόνα και να το κρεμάσετε στο τοίχο του δωματίου σας. Και αν όλη αυτή η άσκηση σας έχει κάνει να συνειδητοποιήσετε πόσο ...σκουριασμένοι έχετε γίνει με τα βασικά της επιστήμης, δείτε παρακάτω το βίντεο AsapSCIENCE's Table για τον περιοδικό πίνακα.

Θα θέλαμε να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο απομνημόνευσης του περιοδικού πίνακα - έχουν συμπεριληφθεί επίσης και τα τέσσερα ολοκαίνουργια στοιχεία, τα οποία κέρδισαν ένα μόνιμο σημείο στην έβδομη σειρά τον περασμένο τον Ιανουάριο (που όμως δυστυχώς δεν έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες χρήσεις πέρα από την ατομική έρευνα).

Δείτε το βίντεο



Και ένας πίνακας από την ομάδα μας



--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy