Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ερασιτέχνες χρησιμοποίησαν έναν κινεζικό δορυφόρο για να φωτογραφίσουν τη Γη και τη Σελήνη

Αυτό το νέο ...πορτραίτο της Γης και του φεγγαριού μας λήφθηκε αυτή την εβδομάδα από μια φωτογραφική μηχανή πάνω σε ενα μικρό δορυφόρο φτιαγμένο από φοιτητές  ο οποίος ονομάζεται Longjiang-2. Εκτοξεύτηκε στις 25 Μαΐου του 2018 μαζί με έναν μεγαλύτερο δορυφόρο επικοινωνιών με προορισμό την Σελήνη, ο οποίος σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την επερχόμενη αποστολή του σεληνιακού rover Chang'e 4  της Κίνας, και από τότε περιπλανιέται στην Σελήνη.

Η θέα από ένα μικροσκοπικό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη
MingChuan Wei, Harbin Institute of Technology
Εικόνα: Douglas Heaven

Η δημιουργία αυτού του μικροσκοπικού δορυφόρου αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Harbin στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ερασιτέχνες να"ανεβάζουν" ραδιοφωνικές εντολές και να "κατεβάζουν" φωτογραφίες.

Όταν η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίστηκαν, μια ομάδα από ενθουσιώδεις οπαδούς των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, έστειλε την εντολή για να πάρει την εικόνα αυτή, κατεβάζοντας την στο ραδιοπαρατηρητήριο Dwingeloo στην Ολλανδία.

"Αισθανθήκαμε καταπληκτικά, φωνάζαμε στο τηλεσκόπιο", λέει ο Tammo Jan Dijkema, ένας από τους χειριστές του Dwingeloo. "Θα μπορούσαμε να δούμε την εικόνα να χτίζεται γραμμή-γραμμή, και δεν ήταν βέβαιο ότι η Γη θα εμφανίζονταν στο προσκήνιο, ή ότι η φωτογραφική έκθεση θα ήταν σωστή. Όταν είδαμε ενα "γαλάζιο βόλο" να ξεπετάγεται, αισθανθήκαμε πολύ χαρούμενοι. "

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy