Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Θα γίνουν άραγε κάποτε οι αστεροειδείς τα συμπαντικά μας ...πρατήρια καυσίμων;

Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε και να ζήσουμε σε άλλους κόσμους, οι αστεροειδείς ίσως να μας δώσουν τους σωστούς πόρους για τη ζωή στο βαθύ, αχανές διάστημα.


Καλλιτεχνική απεικόνιση αστεροειδών.
Εικόνα: pics-about-space.com 


Εάν θέλουμε να αποικίσουμε το διάστημα, πρέπει να κατανοήσουμε πώς να δημιουργήσουμε μεγάλα αποθέματα από κατάλληλους πόρους οι οποίοι θα διατηρήσουν την ζωή. Ο πιο σημαντικός από τους πόρους αυτούς είναι το νερό. Τα καλά νέα είναι ότι ανιχνεύθηκαν ίχνη νερού σε όλο το 'Ηλιακό μας σύστημα ακόμα και στον πλανήτη Δία! Και οι αστεροειδείς μπορεί να κατέχουν την πιο προσιτή αφθονία νερού που γνωρίζουμε. Υπάρχουν πιθανότατα εκατομμύρια αστεροειδείς στο Ηλιακό μας σύστημα και πάνω από 18.000 ταξινομούνται ως "Γεωπλήσια αντικείμενα"  - δηλαδή βρίσκονται σχετικά κοντά στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι συλλογικά αυτοί οι αστεροειδείς θα μπορούσαν να χωρέσουν δύο τρισεκατομμύρια μετρικούς τόνους νερού. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχουν σπάνια ορυκτά και μέταλλα όπως έχει και η Γη αξίας...τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κατηγορίες αστεροειδών. Εικόνα: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν. 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αστεροειδώνοι οποίοι όλοι περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με τους περισσότερους "κατοίκους" της περιοχής να βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία τη γνωστή μας "ζώνη των αστεροειδών". Ένας τρόπος με τον οποίο ταξινομούνται είναι ο φασματικός τύπος, ο οποίος βασίζεται στο φάσμα των εκπομπών, το χρώμα, και την λεγόμενη Λευκαύγεια τους (albedo). Οι περισσότεροι αστεροειδείς εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: Τύπου C, Τύπου S και Τύπου M, καθένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πολύτιμος για τους μοναδικούς του πόρους.

Οι αστεροειδείς τύπου C πιστεύεται ότι είναι πιο συνηθισμένοι. Το C (Carbon) είναι για τον τον άνθρακα, το οποίο αντιπροσωπεύει το σκούρο τους χρώμα και ένα μεγάλο μέρος της σύνθεσής τους μαζί με πυριτικά πετρώματα και πηλό. Εν τω μεταξύ, οι λιγότερο συνηθισμένοι, οι τύπου S ή πυριτωμένοι (silicaceous) αστεροειδείς, πυριτίου αν προτιμάτε είναι πρασινωποί έως κοκκινωποί, και πιστεύεται ότι είναι κατασκευασμένοι από πυριτικά υλικά και υλικά νικελίου και σιδήρου. Ομοίως, οι αστεροειδείς Τύπου Μ φαίνεται επίσης να αποτελούνται κυρίως από νικέλιο και σίδηρο, γι 'αυτό και ονομάζονται μεταλλικοί αστεροειδείς. Οι τύποι S και M θεωρούνται άμεσοι δημιουργοί ...χρημάτων λόγω της αφθονίας των πολύτιμων μετάλλων τους. Εκτιμάται ότι ένας αστεροειδής με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου θα μπορούσε να έχει λευκόχρυσο (πλατίνα) αξίας 25 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων!!! Όμως, από όλους τους αστεροειδείς, οι τύποι C αναφέρονται ως ο καλύτερος τύπος για εξόρυξη, και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεγάλες αφθονίες νερού τα οποία εμφανίζονται ως ενυδατωμένα μεταλλεύματα αργίλου (πηλού). Το νερό δεν είναι μόνο κρίσιμο για τον αποικισμό του διαστήματος, αλλά μπορεί επίσης να διασπαστεί στα επιμέρους συστατικά του - Υδρογόνο και Οξυγόνο Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να εγκαταλείψει ενα όχημα την ατμόσφαιρα της Γης, έτσι ώστε οι αστεροειδείς που εξορύσσονται θα μπορούσαν ενδεχομένως να λύσουν τα προβλήματα πρόωσης, παρέχοντας καύσιμα από το διάστημα.


Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο από το πρότυπο άρθρο 

Ευχόμαστε η ανθρωπότητα να ξεπεράσει ειρηνικά τις οποίες μικρότητες την διέπουν και από το σημερινό 0,72 να μεταβούμε προς το τύπο Α της κλίμακας Καρντάσεφ και πέραν αυτού...




--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://www.seeker.com/videos/space/will-asteroids-become-our-cosmic-gas-stations

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy