Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πιο λαμπρός κομήτης του 2018 θα φωτίσει τους ουρανούς μας τον Δεκέμβριο...

...λίγες μόνο μέρες μετά τη κορύφωση των "Διδυμίδων", της ετήσιας βροχής μετεώρων στις 13 Δεκεμβρίου, οι αστροπαρατηρητές και οι λάτρεις του ουρανού θα απολαύσουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση από τον Κομήτη 46P / Wirtanen - ο οποίος χαρακτηρίστηκε για το 2018 ως ο πιο λαμπερός κομήτης που θα λάμψει στους ουρανούς μας, σύμφωνα με το ιστότοπο Comet Watch. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια από το αστεροσκοπείο Λικ (Lick Observatory) στην Καλιφόρνια. Ο κομήτης 46P / Wirtanen περνάει από τον πλανήτη μας κάθε 5,4 χρόνια. Αλλά φέτος η...καθιερωμένη του επίσκεψη προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα αξέχαστη. Και να γιατί.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση κομήτη. Εικόνα Pinterest

O παγωμένος αυτός διαστημικός βράχος θα κάνει μια πολύ στενή προσέγγιση στον πλανήτη μας για το 2018, φθάνοντας σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη - ή περίπου 30 φορές η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και Σελήνης, σημειώνει ο ιστότοπος EarthSky. Κρίνοντας σύμφωνα με τα πρότυπα του κομήτη, αυτό θα είναι ενα ιδιαίτερα κοντινό πέρασμα. Συγκριτικά, ο Κομήτης 21P / Giacobini-Zinner, ο οποίος έκανε μια εντυπωσιακό πέρασμα στους ουρανούς μας στις 10 Σεπτεμβρίου, περνώντας σε απόσταση 36,4 εκατομμυρίων μιλίων (58,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη  Γη, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη από την απόσταση που θα πλησιάσει ο κομήτης 46P / Wirtanen, περίπου στα 11.532 090 χιλιόμετρα.


Εν τω μεταξύ, ο πράσινος κομήτης PanSTARRS C/2017 S3  με το παρατσούκλι  " Ο Απίθανος Χάλκ" (Incredible Hulk από την ομώνυμη ταινία), ο οποίος εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό μας μετά τις Περσείδες στις 7 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Inquisitr, έφτασε μόλις στα 70 εκατομμύρια μίλια (113,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας - 10 φορές πιο μακριά από τον κομήτη 46P/ Wirtanen ο οποίος θα περάσει τον φετινό Δεκέμβριο.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο κοντινή προσέγγιση του κομήτη αυτού εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία φορά που ο κομήτης 46P/ Wirtanen πέρασε κοντά από τη Γη ήταν το 2013, αλλά αυτή του η διέλευση τον έφερε μόνο 564 εκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη μας. Η κοντινή αυτή, φετινή του προσέγγιση θα λάβει χώρα στις 16 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά από το περιήλιο του κομήτη,δηλαδή το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο. Το παρακάτω βίντεο, που υπάρχει στο YouTube από τον ιστότοπο Comet Watch, περιγράφει λεπτομερώς την τροχιά του κομήτη 46P/ Wirtanen καθώς εισέρχεται στο Ηλιακό μας σύστημα.



Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για τον κομήτη 46P/ Wirtanen είναι ότι οι αστρονόμοι τον αποκαλούν "υπερκινητικό κομήτη". Αν και είναι σχετικά μικρός, με διάμετρο μόλις 1,2 χιλιόμετρα, ο κομήτης αυτός θα είναι απροσδόκητα λαμπερός όταν θα διασχίσει τον νυχτερινό μας ουρανό τον Δεκέμβριο. 


Αυτό συμβαίνει επειδή  "ο κομήτης 46P / Wirtanen ανήκει σε μια μικρή οικογένεια κομητών που διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από το αναμενόμενο για το μέγεθος του πυρήνα τους", εξηγεί ο ιστότοπος Comet Watch. Αυτοί οι κομήτες "εκπέμπουν περισσότερους υδρατμούς από ότι πρέπει ", γεγονός που τους καθιστά πολύ πιο λαμπερούς από τους άλλους κομήτες του ίδιου μεγέθους. Φέτος, ο κομήτης 46P αναμένεται να φτάσει σε ένα φαινόμενο μέγεθος 3 - το υψηλότερο σε όλη του την μέχρι τώρα ιστορία.


"Αυτή είναι η καλύτερη πρόβλεψη τόσο για τις γνωστές, όσο και για τις μελλοντικές διελεύσεις του κομήτη αυτού. Επίσης το 2018  έγιναν και η καλύτερες προβλέψεις για όλες τις διελεύσεις κομητών ", δηλώνει ο ιστότοπος  Comet Watch.


Κάθε χρόνο, ο κομήτης 46P εντοπίζεται συνήθως μόνο με τη βοήθεια τηλεσκοπίων ή με κιάλια. Φέτος, ωστόσο, φέτος οι αστροπαρατηρητές και οι απλοί λάτρεις του ουρανού θα πρέπει να μπορούν να δουν τον κομήτη με γυμνό μάτι.

Χάρη στη φωτεινότητα και την εγγύτητά του στον πλανήτη μας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο κομήτης 46P να είναι ορατός με γυμνό μάτι την ημέρα της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη. Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος του δημοσιογραφικού ιστότοπου FiOS 1 News, ο κομήτης 46P θα γίνει "τόσο λαμπερός όσο ο αμυδρότερος αστέρας (περίπου σαν τον ο Αλκόρ) του αστερισμού της Μεγάλης άρκτου στο γνωστό της τμήμα την λεγόμενη "κουτάλα" ή Big Dipper.



"Έτσι, εάν ξέρετε πού να κοιτάξετε στον ουρανό, τότε ο κομήτης 46P, πάντα από την προοπτική μας εδώ στη Γη, θα βρίσκεται στο χειμερινό αστερισμό του Ταύρου, κοντά στα ανοικτά αστρικά σμήνη, τις αστροπαρέες αν θέλετε, των Πλειάδων και των Υάδων", δηλώνει ο Rao.



Εκτός από την πολύ κοντινή διέλευση του κομήτη 46P, ο οποίος θα φαίνεται όπως αναφέραμε και πριν, με γυμνό μάτι λόγω της μεγάλης του φωτεινότητας, ο Δεκέμβριος αναμένεται να έχει εξαιρετικές συνθήκες θέασης του ουράνιου αυτού επισκέπτη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ο κομήτης 46P θα είναι ορατός στους παρατηρητές του ουρανού τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, και θα λάμπει στον ουρανό για σχεδόν όλη τη νύχτα.


Ο κομήτης θα παραμείνει ορατός για πολλές ώρες πολύ μετά από την 16η Δεκεμβρίου, αν και η λάμψη του είναι βέβαιο ότι θα εξασθενίσει όσο απομακρύνεται από τη Γη. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2019, η φωτεινότητα του θα μειωθεί σε μέγεθος 8, σύμφωνα με σχετικό βίντεο από τον ιστότοπο Comet Watch.

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

http://www.thescinewsreporter.com/2018/09/brightest-comet-of-2018-to-light-up-sky_27.html

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy