Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Το Σύμπαν αποκαλύπτει...

...ανακαλύφθηκαν 44 νέοι κόσμοι με τη...μία !




"Ήταν επίσης ευχάριστο να επαληθεύσουμε την ύπαρξη σε τόσους πολλούς μικρούς πλανήτες. Δεκαέξι από αυτούς ήταν στην ίδια τάξη μεγέθους με τη Γη, ο ένας από αυτούς  ιδιαίτερα φαινόταν εξαιρετικά μικρός - περίπου στο μέγεθος του πλανήτη Αφροδίτη - και αυτό ήταν μια ευχάριστη επιβεβαίωση καθώς είμαστε κοντά στο όριο του τι είναι δυνατό να ανιχνευθεί. "

Σαράντα τέσσερις πλανήτες σε ηλιακά συστήματα πέρα ​​από το δικό μας έχουν αποκαλυφθεί με μια κίνηση, υποβιβάζοντας τον συνηθισμένο αριθμό επιβεβαιώσεων από εξωηλιακές έρευνες, οι οποίες είναι συνήθως περίπου μια ντουζίνα ή και λιγότερες. Τα ευρήματα θα βελτιώσουν τα μοντέλα μας για τα ηλιακά συστήματα, και μπορεί κάτι τέτοιο να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν τις ατμόσφαιρες των εξωπλανήτων. Νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν για να επιβεβαιώσουν το εύρημα αυτό θα μπορούσαν να επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιβεβαίωση περισσότερων υποψηφίων εξωπλανητών.


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων συγκέντρωσε στοιχεία από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, καθώς και από τα διαστημικά τηλεσκόπια Γαία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), καθώς και επίγεια τηλεσκόπια στις ΗΠΑ. Παράλληλα με τον John Livingston, επικεφαλής της μελέτης και πτυχιούχου φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, οι συνδυασμένες πηγές της ομάδας οδήγησαν στην επιβεβαιωμένη ύπαρξη αυτών των 44 εξωπλανήτων και περιγράφουν διάφορες λεπτομέρειες γι 'αυτούς.

Ένα μέρος από αυτά τα ευρήματα έχει κάποια εκπληκτικά χαρακτηριστικά: "Για παράδειγμα, τέσσερις από τους πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τα μητρικά τους αστέρια τους σε λιγότερο από 24 ώρες", λέει ο Livingston. "Με άλλα λόγια, ένας χρόνος σε κάθε έναν από αυτούς τους πλανήτες είναι μικρότερος από μια ημέρα εδώ στη Γη". Αυτό συμβάλλει σε μια μικρή αλλά αυξανόμενη λίστα πλανητών με "υπερβολικά μικρή τροχιακή περίοδο", οπότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο όσο φαίνεται.


Οι πηγές των παρατηρήσεων για τη μελέτη αυτή έγιναν από το ΔΤ Κέπλερ, και δεν θα συνέβαιναν αν δεν προέκυπτε ένα σφάλμα το 2013, πράγμα που εμπόδισε τον ακριβή έλεγχο του διαστημικού τηλεσκοπίου. "Δύο από τους τέσσερις τροχούς αντίδρασης ελέγχου παρουσίασαν βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΤ Κέπλερ δεν μπορούσε να εκτελέσει την αρχική του αποστολή να παρατηρήσει δηλαδή ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ουρανού" εξηγεί ο καθηγητής Motohide Tamura του Πανεπιστημίου του Τόκιο. "Αυτό οδήγησε στην στην αποστολή του, "K2" - οι παρατηρήσεις μας ήρθαν από το πρόγραμμα 10 την καμπάνια όπως λέγεται, αυτής της αποστολής. Είμαστε τυχεροί που το ΔΤ Κέπλερ συνεχίζει να λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Οι πλανήτες που παρατηρούνται από το πρόγραμμα K2 είναι γνωστοί ως πλανήτες διέλευσης, επειδή οι τροχιές τους είναι τέτοιες που από την προοπτική παρατήρησης τους από τη Γη περνούν μπροστά πό τον αστρικό δίσκο του αστέρα τους, μειώνοντας ελαφρά τη φωτεινότητα του. Ωστόσο, άλλα αστροφυσικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες ενδείξεις, επομένως πραγματοποιήθηκαν παρατηρήσεις παρακολούθησης και λεπτομερείς στατιστικές αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί η πλανητική φύση αυτών των ενδείξεων. Στο πλαίσιο του διδακτορικού του έργου, ο Livingston ταξίδεψε στο αστεροσκοπείο Kitt Peak στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα για να συλλέξει δεδομένα από έναν ειδικό τύπο φωτογραφικής μηχανής, γνωστός ως "σημειακό συμβολόμετρο" (speckle interferometer) το οποίο είναι τοποθετημένο στο αστεροσκοπείο αυτό πάνω σε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.


Αυτές οι παρατηρήσεις, μαζί με τις παρατηρήσεις παρακολούθησης από ένα τηλεσκόπιο στην πολιτεία του Τέξας, ήταν απαραίτητες για να κατηγοριποιήσουν τα μητρικά αστέρια αυτών των εξωπλανητών, καθώς και να αποκλείσουν τα εσφαλμένα τα οποία έδιναν ψευδή δεδομένα, ήταν δηλαδή ψευδείς πηγές. Ο συνδυασμός λεπτομερών αναλύσεων των δεδομένων από αυτά τα επίγεια τηλεσκόπια, του προγράμματος K2 και του ΔΤ Γαία, επέτρεψαν τον ακριβή προσδιορισμό στα μεγέθη και στις θερμοκρασίες σε αυτούς τους πλανήτες. Τα ευρήματα της ομάδας περιλαμβάνουν 27 πρόσθετους υποψήφιους που πιθανόν να είναι πραγματικοί πλανήτες, και οι οποίοι θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταλάβουν τι είδους πλανήτες μπορεί να βρίσκονται εκεί "έξω", αλλά μπορούν να αντλήσουν έγκυρα συμπεράσματα μόνον εάν υπάρχουν αρκετοί πλανήτες για μια ισχυρή, μια αρκετά ικανοποιητική με άλλα λόγια, στατιστική ανάλυση. Η προσθήκη ενός μεγάλου αριθμού νέων πλανητών, συνεπώς, οδηγεί άμεσα σε μια καλύτερη θεωρητική κατανόηση του σχηματισμού ενός ηλιακού συστήματος. Οι πλανήτες είναι επίσης καλοί "στόχοι", όπως λένε και οι παρατηρησιακοί αστρονόμοι, για λεπτομερείς και μεμονωμένες μελέτες, για να αποφέρουν τα κατάλληλα αποτελέσματα από μετρήσεις της πλανητικής σύνθεσης, από τι δηλαδή είναι φτιαγμένοι αυτοί οι πλανήτες, της εσωτερικής δομής τους, καθώς και της ατμόσφαιρας την οποία ενδεχομένως διαθέτουν - ειδικότερα, τους 18 πλανήτες που βρίσκονται σε πολλαπλά πλανητικά συστήματα.


"Η έρευνα για άλλα ηλιακά συστήματα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες, και ακόμη και το σχηματισμό του δικού μας ηλιακού συστήματος", λέει ο Livingston. "Η μελέτη άλλων κόσμων έχει πολλά να μας διδάξει για το δικό μας."

Διαβάστε σχετικά άρθρα μας για τους εξωπλανήτες εδώ
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy