Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Χωρίς Τηλεσκόπιο....

Μια τεράστια πανοραμική φωτογραφία του Γαλαξία μας λήφθηκε από ερασιτέχνες αστροφωτογράφους... χωρίς τηλεσκόπιο

Αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πιο πρόσφατη εικόνα τμήματος γαλαξιακής σπείρας, στην οποία η λήψη έγινε με συνηθισμένο φωτογραφικό εξοπλισμό. 

Τμήμα Γαλαξιακής σπείρας στο Βόρειο ημισφαίριο. Κάντε κλίκ για μεγαλύτερη ανάλυση 
Εικόνα: FECYT / IAC / J.C. Casado / D. Padrón / M. Serra-Ricart

Οι Κανάριοι Νήσοι, μια αυτόνομη διοικητική περιοχή της Ισπανίας στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αφρικής, φημισμένοι ως ένα αγαπημένο σημείο διακοπών για τους βορειοευρωπαίους που έχουν αναζητούν ηλιοφάνεια. Αλλά είναι επίσης και μια προνομιακή τοποθεσία για την Αστρονομία, φιλοξενώντας δύο αστεροσκοπεία σε ορεινές περιοχές, οι οποίες απολαμβάνουν εξαιρετικά καθαρό και σκοτεινό ουρανό.

Επωφελούμενοι λοιπόν από ένα τέτοιο προνομιούχο περιβάλλον, μια μικρή ομάδα από δύο αστροφωτογράφους και έναν επαγγελματία αστρονόμο ξεκίνησαν ένα έργο ώστε να κατορθώσουν να πάρουν μια πελώρια εικόνα ενός τμήματος του Γαλαξία μας (Γαλαξιακή σπείρα) με τη χρήση μόνο του φωτογραφικού τους εξοπλισμού.

Η ομάδα έχει ήδη συλλέξει και συγκεντρώσει περίπου 6.000 εικόνες, που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους, και καλύπτουν το 70% του ορατού προς τη Γη τμήματος του Γαλαξία μας*. Το αποτέλεσμα είναι μια πανοραμική εικόνα 4,37-gigapixel ενός τμήματος όπως είπαμε και πριν, του Γαλαξία μας. Για να ολοκληρώσει πλήρως την εικόνα αυτή, η ομάδα θα ταξιδέψει στη Ναμίμπια για περισσότερες παρατηρήσεις πριν από το τέλος του 2018.

Για να φωτογραφήσει τις εικόνες αυτές, η ομάδα χρησιμοποίησε δύο φωτογραφικές μηχανές πλήρους πλαισίου Sony A75 DSLR (full-frame cameras), τοποθετημένες πάνω σε ισημερινή στήριξη με ρομποτικό μηχανισμό, για να αντισταθμίσει την περιστροφή της Γης. Και οι δύο εξοπλίστηκαν με " γρήγορους¨ τηλεφακούς : για την κατασκευή του πανοραμικού μέρους της εικόνας χρησιμοποιήθηκε ένας φακός 200 mm f / 1,8, ενώ τα 400 mm f / 2,8 επέτρεψαν παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης 50 αντικειμένων που επιλέχτηκαν από τους φωτογράφους από αυτό που αποκαλούν γαλαξιακό κατάλογο fauna.

Το νεφέλωμα σπαγγέτι (Simeis 147), ένα κατάλοιπο υπερκαινοφανούς, που βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Ταύρου και Ηνιόχου. Κάντε κλίκ για μεγαλύτερη ανάλυση 
Εικόνα: FECYT / IAC / J.C. Casado / D. Padrón / M. Serra-Ricart


Περιηγηθείτε στον Γαλαξία.

Ο Miquel Serra-Ricart στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στα Κανάρια νησιά (Astrophysical Institute of the Canaries) συντονίζει το έργο αυτό και διαχειρίζεται επίσης το Τηλεσκόπιο Teide στην Τενερίφη, όπου εγκαταστάθηκαν οι φωτογραφικές μηχανές. Δηλώνει ότι έμεινε έκπληκτος από την καθαρή ποσότητα και την πυκνότητα των αντικειμένων που υπάρχουν στον Γαλαξία μας. "Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζαμε, αλλά ακόμα, καθώς συνεχίζουμε την "πλοήγησή μας"  στην εικόνα, ανακαλύπτουμε μικρά αντικείμενα, τα οποία  δεν είχαμε παρατηρήσει πριν με την πρώτη ματιά", προσθέτει ο Serra-Ricart.

Η πλοήγηση στην εικόνα, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του έργου αυτού, είναι πραγματικά μια μαγευτική εμπειρία. Ωστόσο, αν θέλετε να πάτε κατευθείαν στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εικόνας, η ομάδα έχει επίσης επιλέξει και ταξινομήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα στον ιστότοπό της στο Flickr. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία; μια "σκονισμένη" θέα των Πλειάδων και του κομήτη Panstarr, που παρουσιάστηκε πρόσφατα ως Αστρονομική Εικόνα της Ημέρας της NASA.

Οι Πλειάδες και ο κομήτης Panstarrs. Κάντε  κλίκ για μεγαλύτερη ανάλυση
Εικόνα: FECYT / IAC / J.C. Casado / D. Padrón / M. Serra-Ricart

Επίσης, μπορείτε να θαυμάσετε και άλλες συναρπαστικές εικόνες που περιλαμβάνουν τη ζώνη του Ωρίωνα, το νεφέλωμα " κεφαλή της μάγισσας" , τον γαλαξία του τριγώνου ή το νεφέλωμα σπαγγέτι, έτσι για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.

Ωστόσο, το έργο αυτό δεν έγινε χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Ο Serra-Ricart αναγνωρίζει ότι σε ορισμένες περιοχές η υπέρθεση των εικόνων (Superpositionδεν ήταν τέλεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλασιασμός του ειδώλου στα άστρα. "Θα χρειαζόμασταν δύο χρόνια αντί για ένα για να επιστρέψουμε σε εκείνους τους τομείς που θα έπρεπε να διορθώσουμε. Εκ των υστέρων, το κύριο πράγμα που θα θέλαμε να διορθώσουμε είναι να προγραμματίσουμε το παράγοντα για περισσότερος χρόνος. "


 Δείτε περισσότερα...

Αν νομίζετε ότι αυτή η εικόνα είναι μια πλήρης αντίληψη και σας καλύπτει, ίσως θελήσετε επίσης να ελέγξετε συγκριτικά παρόμοια έργα που διεξάγονται ανά τον κόσμο από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους. Γερμανοί αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα τηλεσκόπιο 15 εκατοστών στη Χιλή για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή εικόνα του Γαλαξία μας. Δημιούργησαν λοιπόν μια φοβερή εικόνα των 46-gigapixel, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη και σχολιασμένη από τους χρήστες στο διαδίκτυο. Φαίνεται λιγότερο πολύχρωμη επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό φίλτρο για να μειώσει τις διαφορές χρώματος, καθώς και να επισημάνει τις αλλαγές στη φωτεινότητα με την πάροδο του χρόνου, μιας και ο κύριος στόχος τους ήταν να βρεθούν μεταβλητά αστέρια. Η NASA δημιούργησε επίσης ένα ψηφιδωτό των 20 gigapixel από υπέρυθρες εικόνες που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory), το οποίο κυκλοφόρησε το 2009. Πρόκειται για μια πανοραμική θέα του Γαλαξία μας (τμήμα) 800 εκατομμυρίων -megapixel , αν και μόνο μια μικρότερη έκδοση της εικόνας αυτής είναι ακόμα διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Άλλοι, έχουν δοκιμάσει πιο φιλόδοξους στόχους, όπως ο αστροφωτογράφος Nick Risinger, ο οποίος φωτογράφησε ολόκληρο τον ουρανό (τεύχος Φεβρουαρίου του 2012 Sky & Telescope, σελ. 70). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συντάκτες του Sky and Telescope, Sean Walker και Dennis Di Cicco, εργάζονται επί του παρόντος σε μια έρευνα για να φωτογραφήσουν ολόκληρο το νυχτερινό ουρανό σε εκπομπές υδρογόνου-άλφα (hydrogen-alpha emission), αποκαλύπτοντας έτσι τα λαμπερά νέφη Υδρογόνου που από αυτό το πρωταρχικό στοιχείο της ύλης δημιουργούνται τα δομικά στοιχεία του Γαλαξία μας.


Από τον Javier Barbuzano  

-------------*-----------

Επεξηγήσεις: 

*Όπως αντιλαμβάνεστε η φωτογράφιση ολόκληρου του Γαλαξία στην εποχή μας είναι τεχνολογικά αδύνατη

-------------*-----------

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy