Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Υπάρχει ένα νέο Σέλας στον υποπολικό ουρανό. Το όνομά του είναι Steve

Το βόρειο και τα νότιο Σέλας είχαν για χιλιετίες τώρα εκστασιασμένους παρατηρητές του ουρανού με τις απόκοσμες, πρασινωπές λάμψεις τους. Τώρα, ένα νέο πορφυρό Σέλας κάνει την εμφάνισή του δίνοντας μια ουράνια την παράσταση, που εκτείνεται από ανατολικά προς τα δυτικά σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Ανακαλύφθηκε από ερασιτέχνες επιστήμονες (citizen scientists ) και τεκμηριώθηκε από επαγγελματίες επιστήμονες χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και δορυφορικά δεδομένα, ο νέος τύπος Σέλαος είναι παρόμοιος με ένα φαινόμενο που μετρήθηκε στο παρελθόν, αλλά που ποτέ ως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί. Το ψευδώνυμό του: Steve.


Εικόνα: Paul Zizka Photography

Ερασιτέχνες επιστήμονες άρχισαν για πρώτη φορά να αναρτούν άρθρα σχετικά με τον Steve στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας πριν από αρκετά χρόνια. Σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν ένα ασυνήθιστο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό: μια πορφυρή γραμμή που διασχίζει τους ουρανούς για περίπου μία ώρα κάθε φορά, ορατή σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το  κλασικό Σέλας το οποίο παρουσιάζεται σε ακραία βόρεια ή νότια πλάτη, την άνοιξη και το φθινόπωρο. (Μπορείτε να δείτε ένα σχετικό βίντεο για το Σέλας στο τέλος του άρθρου.) "Είναι παρόμοιο με ένα ίχνος συμπύκνωσης αεροπλάνου (contrail) αλλά δεν διασκορπίζεται", λέει ο Notanee Bourassa, φωτογράφος Σέλαος στην επαρχία Saskatchewan στον Καναδά.

Το …παραδοσιακό Σέλας όπως το ξέρουμε έχει συνήθως μια πράσινη απόχρωση, επειδή τα άτομα Οξυγόνου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης εκπέμπουν αυτό το έγχρωμο φως όταν ¨βομβαρδίζονται¨ από φορτισμένα σωματίδια σταλμένα από τον Ηλιακό άνεμο, και τα οποία είναι ¨παγιδευμένα¨ στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Εμφανίζονται επίσης σαν μια διάχυτη λάμψη - και όχι σαν μια ξεχωριστή γραμμή - στο βόρειο ή νότιο ορίζοντα. Χωρίς να υπάρχει μια επιστημονική θεωρία για να εξηγήσει το νέο αυτό υπερθέαμα, μια ομάδα ερασιτεχνών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ενθουσιώδη οπαδό του Σέλαος, Chris Ratzlaff της επαρχίας Alberta του Καναδά, ονόμασαν χαριτολογώντας το φαινόμενο αυτό, Steve, από ένα θαμνώδη φράχτη που βλέπουμε στην παιδική ταινία του 2006 Πέρα από τον Φράχτη (Over the Hedge).

Το φαινόμενο του Σέλαος έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα τον Steve επειδή οι διαθέσιμες φωτογραφικές μηχανές δεν ήταν αρκετά ευαίσθητες, λέει η Elizabeth MacDonald, φυσικός στο NASA Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Maryland και επικεφαλής της νέας έρευνας. Η MacDonald και η ομάδα της έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα από έναν ευρωπαϊκό δορυφόρο που ονομάζεται Swarm-A για να μελετήσουν τον Steve στο εγγενές του περιβάλλον, περίπου 200 χιλιόμετρα πάνω στην ατμόσφαιρα. Τα όργανα του Swarm-A αποκάλυψαν ότι τα φορτισμένα σωματίδια στον Steve είχαν θερμοκρασία περίπου 6000 ° C, "εντυπωσιακά καυτή" σε σύγκριση με την κοντινή σε αυτόν ατμόσφαιρα, λέει η MacDonald. Και τα ιόντα αυτά ρέουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά σε απόσταση σχεδόν 6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, προωθούμενα από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, δήλωσε σήμερα η ομάδα στον ιστότοπο Science Advances. Όλη αυτή η θέρμανση και η κίνηση πιθανώς συμβάλλουν στην πορφυρή εμφάνιση του Steve, λέει η MacDonald, αλλά η ομάδα δεν έχει καθορίσει ακόμα τα ακριβή κυματομορφή του φωτός που είναι υπεύθυνη για αυτό τον χρωματισμό. Οι ερασιτέχνες επιστήμονες σχεδιάζουν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις, λέει ο Ratzlaff, οι οποίες  θα βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν ποια άτομα ή μόρια είναι εκείνα που παράγουν αυτό το φως.

Παραδόξως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυσικές ιδιότητες του Steve είναι συνεπείς με ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ονομάζεται «Μετακίνηση Ιόντων Υποσέλαος  - subauroral ion drift ", μια ταχεία ροή φορτισμένων σωματιδίων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, που ποτέ δεν παρατηρήθηκε με οπτικά μέσα. Αυτό συνέβαινε, λέει η MacDonald, μέχρι τώρα. "Μπορούμε πλέον να συνδέσουμε αυτό το φαινόμενο που καταμετρήσαμε πολλές φορές με δορυφόρους  με ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο." Η χαρτογράφηση της θέσης του Steve στον ουρανό θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν τη δομή και τη δυναμική του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Τιμής ένεκεν στο αρχικό ψευδώνυμο που έδωσαν οι ερασιτέχνες επιστήμονες, η MacDonald και η ομάδα της έχουν προτείνει ένα νέο επιστημονικό όρο για το φαινόμενο: Ισχυρώς και Ταχύτατα κινούμενη  Ενισχυμένη Θερμική Εκπομπή* (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement STEVE). Για τον John Bonnell, ο οποίος είναι φυσικός στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, και ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα "καλό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν συναντώνται μια κρίσιμη ¨μάζα¨ ένθερμων ερασιτεχνών παρατηρητών, επαγγελματιών φυσικών διαστήματος, και επίγειου επιστημονικού εξοπλισμού  "


Επαγγελματίες και ερασιτέχνες επιστήμονες ανυπομονούν να εντοπίσουν τον STEVE τους επόμενους μήνες. Δεν έχουν παρατηρηθεί πολλά αυτό το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, λέει η MacDonald… "[Αλλά] Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τον αναζητούν τη στιγμή αυτή που διαβάζετε το κείμενο αυτό."






Διαβάστε από την Βικιπαίδεια: https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_(atmospheric_phenomenon)



*Οι όροι αποδίδονται από τον μεταφράζοντα μιας και δεν βρέθηκαν να αποδίδονται στα Ελληνικά


Από την : Katherine Kornei

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy