Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα αστρικό σύστημα με τρεις Υπεργαίες.

Πάνω από 3500 εξωηλιακοί  ή εξωπλανήτες έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από αυτούς ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της πλανητικής διάβασης. Οι αστρονόμοι πλέον μπορούν να συνδυάσουν τις καμπύλες φωτός της διάβασης με παρατηρήσεις ταχύτητας ταλάντωσης, για να προσδιορίσουν έτσι τη μάζα και την ακτίνα του πλανήτη, και ακόμη να υπολογίσουν με περισσότερη ακρίβεια την εσωτερική του δομή. Η ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να μελετηθεί κατά την πλανητική διάβαση από το γεγονός ότι η χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας δηλώνει ότι η αδιαφάνεια της ποικίλει ανάλογα με τη κυματομορφή των επιμέρους συστατικών της. Μετρώντας το βάθος της διάβασης σε διαφορετικά μήκη κύματος, είναι δυνατόν να συναγάγουμε τη σύνθεση και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του πλανήτη.


Καλλιτεχνική άποψη ενός εξωπλανητικού αστρικού συστήματος, που υπάρχει γύρω από το αστέρι HD7924, το οποίο  φιλοξενεί δύο Υπεργαίες (τα αντικείμενα c και d στην εικόνα). Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα αστέρι με τρεις Υπεργαίες με τη μέθοδο της πλανητικής διάβασης, καθιστώντας τους ιδανικούς υποψήφιους για λεπτομερείς ατμοσφαιρικές μελέτες. Εικόνα : Karen Teramura & BJ Fulton, UH IfA


Οι αστρονόμοι του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν (Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics CfA) Joseph Rodriguez, Andrew Vanderburg, Jason Eastman, David Latham και Samuel Quinn, και η ομάδα των επιστημόνων τους ανακάλυψαν τρεις μικρούς πλανήτες που διέρχονται μπροστά από τον αστρικό δίσκο (διάβαση) του μητρικούς τους άστρου GJ9827, και οι οποίοι περιφέρονται  γύρω από το αστέρι αυτό, το οποίο βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη περίπου 100 έτη φωτός. Οι τρεις εξωπλανήτες έχουν ακτίνες περίπου 1,6, 1,3 και 2,1 φορές μεγαλύτερες από την ακτίνα της Γης αντίστοιχα. Όλες είναι κατηγοριοποιημένες ως Υπεργαίες , δηλαδή με μάζες μεγαλύτερες από τη Γη, αλλά λιγότερο από αυτές του πλανήτη Ποσειδώνα. (Οι μετρήσεις της ακτινικής ταχύτητας των εξωπλανητών, που δεν περιλαμβάνονται στη παρούσα εργασία, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ξεχωριστά και επιβεβαιώνουν αυτό τα συμπεράσματα αυτά ).

Ο αστέρας GJ9827 είναι ένας από τους λίγους γνωστούς αστέρες που έχουν πολλαπλές διελεύσεις από εξωπλανήτες βραχώδους τύπου, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για να ταξινομηθούν ως πλανήτες που διαθέτουν ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, οι τρεις αυτοί εξωπλανήτες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες επειδή δύο από αυτούς έχουν ακτίνες μεταξύ 1,5 και 2,0 της γήινης ακτίνας. 

Σε αυτή την περιοχή που βρίσκονται οι εξωπλανήτες αυτοί, η σύνθεση τους αναμένεται να αλλάξει από βραχώδη σε αέρια. Επιπλέον, υπάρχουν σχετικά λίγοι τέτοιοι υποψήφιοι για να μελετηθούν διεξοδικά. Οι πλανήτες αυτοί  περιστρέφονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο, με περιόδους 1,2, 3,6 και 6,2 ημερών αντίστοιχα, και σε αυτές τις κοντινές αποστάσεις έχουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες υπολογίζονται στους 1172, 811 και 680 βαθμούς της κλίμακας Κέλβιν. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα διερευνήσουν την ατμόσφαιρά τους και θα δώσουν μια πολύ πιο λεπτομερή εικόνα αυτής της ασυνήθιστης οικογένειας Υπεργαιών.

Αρχική εργασία: Joseph E. Rodriguez, et al., “A System of Three Super Earths Transiting the Late K-Dwarf GJ 9827 at 30 pc,” AJ 155, 72, 2018; doi:10.3847/1538-3881/aaa292
Αρχική πηγή: Peter Edmonds, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy