Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Συμπαντικοί επισκέπτες...


Πώς θα αντιδράσουμε αν ανακαλύψουμε την ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής ; Μία νέα μελέτη η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, ανακάλυψε την απάντηση στο παλαιό αυτό ερώτημα , η οποία πραγματικά μας εξέπληξε. Είναι κάτι τέτοιο αληθές; Ας το δούμε. 

Αν υποθέσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν πιστευτά τα σενάρια της επιστημονικής φαντασίας, οι άνθρωποι θα τρομάξουν, η και θα πανικοβληθούν όταν κάποια στιγμή έρθουμε σε επαφή για πρώτη φορά με εξωγήινους. Αντιλαμβάνεστε ότι  μιλάμε για ένα παγκόσμιο πανδαιμόνιο, τίποτα λιγότερο από μια μαζική υστερία. Από την στιγμή που είδαμε τις ταινίες "  Ημέρα Ανεξαρτησίας¨ σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμεριχ, έως την κλασσική ταινία του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ, Alien, ο μέσος άνθρωπος σε μια ταινία δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι το ενδεχόμενο να συναντήσει τους νεοανακαλυφθέντες εξωγήινους γείτονές μας, οι οποίοι, για να είμαστε δίκαιοι, συνήθως απειλούν με κάποιο τρόπο την ευρεία εξάλειψη των ανθρώπων, όσο αναφορά τη δομή και το σενάριο των σχετικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας. 

Αλλά αν μιλάμε για τον μέσο άνθρωπο, μπορεί να συναντήσουμε μια διαφορετική εικόνα για το ποια θα είναι η αντίδραση της ανθρωπότητας στην πρώτη επαφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι και τόσο ανήσυχοι. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά αισιόδοξοι για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εξωγήινοι. Οι περισσότεροι από εμάς μοιάζουμε σαν τα παιδιά στην ταινία του Steven Spielberg Ε.Τ. ο Εξωγήινος , αντί για τους τρομοκρατημένος από την εκ του διαστήματος απειλή ενήλικες. Πρόκειται δηλαδή για μία αντανακλαστική αντίδραση, η οποία είναι λιγότερο εχθρική, άλλα εμπεριέχει περισσότερο μια φιλειρηνική περιέργεια.    


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, σε περίπτωση εξωγήινης συνάντησης, οι ταραχές και οι λεηλασίες θα περιοριζόταν στο ελάχιστο - οι άνθρωποι θα αντιδρούσαν πραγματικά θετικά στα νέα αυτά δεδομένα.

00:06
00:58
Ο Michael Varnum, είναι επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Συγκέντρωσε διάφορες προσεγγίσεις σε μια μελέτη του, την οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στο Ώστιν του Τέξας.
Στο πρώτο μέρος της μελέτης αυτής, ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν λογισμικό υπολογιστή για να αναλύσουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε ειδησεογραφικά άρθρα σχετικά με ανακαλύψεις που έδειξαν τη δυνατότητα εξωγήινης ζωής. Το λογισμικό αυτό επικεντρώθηκε στη συναισθηματική χροιά των άρθρων, και διαπίστωσε ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ήταν γενικά θετική. Οι ερευνητές υπέβαλαν επίσης (υποθετικά) ανακοίνωση ότι οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει εξωγήινη μικροβιακή ζωή και ζήτησαν σε περισσότερους από 500 ανθρώπους να υποβάλλουν γραπτά τις απαντήσεις τους. Και πάλι, η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι συγγραφείς ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική.
Όσον αφορά για κάτι που δείχνει λίγο πιο αληθινό στη μελέτη αυτή; Στο τελευταίο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 500 άτομα να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα, για ένα από τα δύο άρθρα των New York Times σχετικά με τις πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις: 1) αποδείξεις ύπαρξης μικροβιακής ζωής πάνω σε ένα μετεωρίτη πού έπεσε πάνω στον πλανήτη Άρη, και 2) δημιουργία συνθετικής ζωής σε ένα εργαστήριο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες αντέδρασαν πιο θετικά στη δυνατότητα εξωγήινης ζωής από την ανθρώπινη ικανότητα να δημιουργήσει ζωή.
"Από κοινού, αυτό υποδηλώνει ότι εάν διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, τότε θα δεχτούμε αρκετά καλά τα νέα αυτά ", δήλωσε ο Varnum σε ένα δελτίο τύπου.

Οι μελέτες του καθηγητή Varnum πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, δεδομένου όμως του γεγονότος ότι στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη τους μόνο του πως βλέπει το θέμα ο  αμερικανικός λαός. Η πρώτη επαφή θα επηρεάσει ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό (και πιθανώς και άλλους τύπους έμβιων οργανισμών) και διαφορετικές κουλτούρες μπορεί να ανταποκριθούν στις ειδήσεις αυτές πολύ διαφορετικά.
Επιπλέον, είναι εύκολο να είσαι αισιόδοξος για κάτι που ξέρεις ότι δεν έχει συμβεί. Πολλοί από εμάς είμαστε ενθουσιασμένοι όταν είναι να πάμε στο γυμναστήριο, αλλά ...όχι και τόσο  όταν είμαστε πραγματικά εκεί (ή, αντίθετα, μισούμε την ιδέα να πάμε στο γυμναστήριο, αλλά λατρεύουμε τη στιγμή που ασκούμαστε). Ύστερα, είμαστε άνθρωποι, και έχουμε την τάση να κάνουμε πολύ σπουδαία πράγματα, ή να ξεγελάμε τους εαυτούς μας ότι προσμένουμε κάποια σημαντικά οφέλη από τη ζωή μας
Εάν οι επιστήμονες έχουν τις δικές τους επιστημονικές αντιλήψεις, το ζήτημα του κατά πόσο υπάρχουν εξωγήινοι δεν θα είναι υποθετικό για μια μακρόχρονη ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε εξωγήινους, αν στην πραγματικότητα βρίσκονται εκεί έξω. Η αναπαραγωγή πιθανών σεναρίων και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ανθρωπότητα θα αντιδρούσε σε μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε καλύτερα ενημερωμένες πολιτικές για το πώς να χειριστούν την πρώτη επαφή, όποτε και αν προκύψει.
Τελικά, μπορούμε τουλάχιστον να ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν μια θετική αντίδραση στην ανακάλυψη της εξωγήινης ζωής. Μπορούμε να πειραματιζόμαστε, να εξερευνούμε, να κάνουμε πολιτικές ή να παίξουμε διαφορετικά σενάρια στον φανταστικό χώρο του διαστήματος όπως μας αρέσει.
Αλλά, ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν στους εξωγήινους; Να ανακαλύψεις τους εξωγήινους. Τότε θα δούμε πραγματικά αν οι άνθρωποι είναι τόσο αισιόδοξοι όσο προβλέπουν οι ερευνητές ή όχι.
Και να θυμάστε ότι....

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy