Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

15 εντυπωσιακά στοιχεία για τις αστραπές.



Ο Χειμώνας έχει μπει για τα καλά και ο καιρός όταν ¨χαλάει¨μας ταλαιπωρεί μερικές φορές αφάνταστα. Ιδιαίτερα τρομακτικός όμως γίνεται όταν αρχίζουν και ¨πέφτουν¨αστραπές και βροντές...Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα γι αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ακούνε στο όνομα:  Αστραπές Βροντές, και Κεραυνοί ; Διαβάστε παρακάτω.
1. Ένας κεραυνός μπορεί να ¨πέσει¨ μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της καταιγίδας...





2. Στη μακρινή Βενεζουέλα υπάρχει ένα είδος αστραπής που λέγεται: ¨Αστραπή Κατατούμπο¨ όπου το φαινόμενο αυτό στην εμφάνισή του δίνει αστραπές με συχνότητα πάνω από 100 την ώρα ! 





3. Μια αστραπή μεταφέρει πάνω από 100 εκατομμύρια Βολτ σε ηλεκτρικό φορτίο .





4. Η διάμετρος μιας αστραπής είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, τόση όσο η διάμετρος ενός κέρματος. Φαίνεται μεγαλύτερη επειδή είναι εξαιρετικά φωτεινή.





5. Το μήκος της ; συνήθως φθάνει τα 3 με 4 χιλιόμετρα.





6. Η διάρκεια μιας αστραπής είναι κάτω από 2 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή 0.000002 δευτερόλεπτα)





7. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αστραπής, που ονομάζονται ¨περιοδικά φωτεινά γεγονότα¨. Βλέπουμε ως επί το πλείστον τα σύννεφα που έχουν σχηματιστεί πάνω και κοντά  στο έδαφος, και οι  κεραυνοί που δημιουργούνται στο εσωτερικό τους κτυπούν το έδαφος επειδή είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης. Υπάρχουν όμως διάφοροι τύποι από αστραπές, όπως βλέπουμε στη παρακάτω εικόνα, οι οποίες συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα, αλλά κανονικά δεν μπορούμε να τις δούμε παρά μόνο από αεροπλάνο.





8. Ένας κεραυνός έχει θερμοκρασία πάνω από 50000 βαθμούς Κελσίου! θερμοκρασία που είναι 5 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του Ηλίου...





9. Ο κεραυνός είναι ένα φαινόμενο το οποίο προκαλεί την ταχεία διαστολή του αέρα που βρίσκεται γύρω του. Όταν ο αέρας θερμαίνεται διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να ακούμε ένα δυνατό κρότο ο οποίος προκαλείται από την υψηλή θερμοκρασία του κεραυνού - όπως είπαμε και πριν φθάνει του 50000 βαθμούς Κελσίου - που στιγμιαία διογκώνει του αέρα που βρίσκεται γύρω του. 





10. Τον κεραυνό τον ακούμε μετά την αστραπή επειδή η ταχύτητα του φωτός είναι μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Όσο πιο θερμός είναι ο αέρας, τόσο πιο γρήγορα ταξιδεύει ο ήχος του κεραυνού, και το αντίθετο, ο ψυχρός αέρας καθυστερεί την διάδοση του ήχου από τον κεραυνό.





11. Εδώ θα σας πούμε ένα μικρό ...¨κόλπο¨   Εαν θέλετε να υπολογίσετε το αν σας πλησιάζει ή απομακρύνεται μια καταιγίδα από την τοποθεσία σας μετρήστε το χρόνο από τη στιγμή που θα δείτε μια αστραπή έως τη στιγμή που θα ακούσετε τον ήχο του κεραυνού, τη βροντή δηλαδή, το μπουμπουνητό. Εαν ο χρόνος μικραίνει σε 2 διαδοχικές μετρήσεις τότε...καλυφθείτε  η καταιγίδα σας πλησιάζει. Στην αντίθετη περίπτωση το...κακό απομακρύνεται...5 δευτερόλεπτα είναι 1,5 χιλιόμετρο.





12. Ο κεραυνός χτυπάει συνήθως έξω από την ζώνη βροχής. Η περιοχή αυτή αναφέρεται και ως ¨ζώνη του αμονιού¨ και αυτό γιατί η κορυφή των νεφών με την ονομασία Σωρειτομελανίες έχει το σχήμα αμονιού. Οι Σωρειτομελανίες είναι νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης με έντονο ηλεκτρικό φορτίο μέσα τους.





13. Υπάρχουν 50 με 100 νέφη τα οποία δίνουν κεραυνούς κάθε δευτερόλεπτο σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια κεραυνούς κάθε ημέρα!





14. Μια κατηγορία αστραπής είναι και οι λεγόμενη¨Θερμή αστραπή¨. Πρόκειται για αστραπές οι οποίες είναι πολύ μακριά από τον παρατηρητή. Ένας κεραυνός δεν ακούγεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα. Ονομάζεται Θερμή επειδή παρατηρείται συχνά σε καλοκαιρινές καταιγίδες.





15.Το ηλεκτρικό φορτίο μιας αστραπής ταξιδεύει από το έδαφος και προς τα επάνω, και όχι αντίθετα, από το νέφος δηλαδή και προς το έδαφος. 

 





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)



Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:




 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 



Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy