Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Μια Συμπαντική ιστορία αγάπης και μίσους, έλξης και άπωσης.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΕΝΟ ¨ΣΠΡΩΧΝΕΙ¨ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑΧYΤΗΤΑ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ !  


Για πρώτη φορά, κοσμολόγοι από το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem) διαπίστωσαν ότι ο Γαλαξίας μας όχι μόνο ΕΛΚΕΤΑΙ αλλά επίσης ΩΘΕΙΤΑΙ από κάτι, από κάποια δύναμη…. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Astronomy, περιγράφει μια μέχρι τώρα ΑΓΝΩΣΤΗ, υπέρ-μαζική περιοχή στην ευρύτερη εξωγαλαξιακή γειτονιά μας, η οποία είναι εν πολλοίς κενή από γαλαξίες, και η οποία ασκεί μια ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ (REPELLING FORCE) στην τοπική ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ο Γαλαξίας μας.


Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι είστε ακίνητοι, δεν είστε ποτέ. Ξέρετε ότι ζείτε στην πραγματικότητα σε έναν πλανήτη που γυρίζει γύρω από τον άξονα του, που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι (τον Ήλιο μας), που περιφέρεται γύρω από έναν Γαλαξία, που με τη σειρά του κινείται με απίστευτη ταχύτητα; Παρόλο που ίσως δεν το αισθάνεστε, όλα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση:

Ο πλανήτης μας γυρίζει στον άξονά του με περίπου 1.600 χλμ. / Ώρα. περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο με περίπου 100.000 χλμ. / Ώρα , ο Ήλιος με τη σειρά του περιφέρεται γύρω από τον Γαλαξία μας με περίπου 850.000 χλμ. / Ώρα. και ο Γαλαξίας μας με τον γαλαξία συνοδό του τον γαλαξία της Ανδρομέδας κινούνται σε σχέση με το διαστελλόμενο Σύμπαν με περίπου 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα / ώρα (630 χλμ. / Δευτερόλεπτο).

Αλλά τι είναι εκείνο που σπρώχνει τον Γαλαξία μας αναγκάζοντάς τον να παίρνει μέρος σε μια …διαστημική κούρσα ταχύτητας;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΕΝΟ που κυριολεκτικά σπρώχνει τον Γαλαξία μέσα στο Σύμπαν με την εκπληκτική ταχύτητα  του 1,2 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.
  
Οι ειδικοί πίστευαν παλαιότερα ότι ο Γαλαξίας μας απέκτησε αυτή την επιτάχυνση διαμέσου του Σύμπαντος, επειδή έλκονταν από ένα συγκεκριμένο, και πυκνό τμήμα του σύμπαντος το οποίο είχε μεγάλη βαρύτητα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει διαφορετικά πράγματα.

Αποδεικνύεται ότι ο Γαλαξίας μας διατρέχει το Σύμπαν με τέτοια ταχύτητα εξ αιτίας ενός –όπως ονομάζεται- ΕΞΩΓΑΛΑΞΙΑΚΟΥ ΚΕΝΟΥ, και το οποίο οι επιστήμονες, μέσα από μια διαδικασία, χαρακτηρίζουν αυτή τη κατάσταση ως ένα είδος γαλαξιακού …μπρα-ντε-φέρ.  

Ενώ τα γαλαξιακά ταξίδια μέσα από στο διάστημα παραμένουν ένα μυστήριο εδώ και δεκαετίες, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης έρχεται να μας δώσει μια νέα εικόνα για το μυστήριο αυτό.

Παλαιότερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι μια πυκνή περιοχή του σύμπαντος ¨τραβούσε¨ τον Γαλαξία μας - μαζί με τους γειτονικούς γαλαξίες - προς αυτό το σημείο, και στο οποίο η βαρύτητά του πιστεύεται ότι : είναι ισοδύναμη με μια βαρυτική δύναμη ίση με …ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια Ήλιους.

Πίεση και άπωση : Καλλιτεχνική  απεικόνιση από τον Daniel Pomarède που δείχνει τον Ελκυστή του Σάρπλεϊ (Shapley Attractor) και τον Διπολικό Απωθητή (Dipole Reppeler).

Ο ένοχος: Ο Μεγάλος Ελκυστής, μια περιοχή από συστάδες Γαλαξιών 150 εκατομμύρια έτη φωτός από τον Γαλαξία μας.

Ωστόσο, ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ λένε τώρα ότι ο Γαλαξίας μας όχι μόνο ΕΛΚΕΤΑΙ, αλλά, και ΑΠΩΘΕΊΤΑΙ από κάτι.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Astronomy περιγράφει μια παλαιότερα ΑΓΝΩΣΤΗ, υπέρ-μαζική περιοχή στην εξωγαλαξιακή μας γειτονιά, η οποία είναι εν πολλοίς κενή από γαλαξίες, και η οποία ασκεί μια ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ στην τοπική μας ομάδα γαλαξιών.

Ο καθηγητής Yehuda Hoffman, επικεφαλής της σχετικής εργασίας , αναφέρει: ¨Με μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση της ροής των γαλαξιών μέσω του διαστήματος, διαπιστώσαμε ότι ο Γαλαξίας μας επιταχύνεται από μια μεγάλη, και παλαιότερα άγνωστη σε εμάς περιοχή χαμηλής πυκνότητας¨.

Επιπλέον, ο καθηγητής Hoffman εξηγεί:

"Επειδή απωθεί παρά έλκει, ονομάζουμε αυτή την περιοχή ως ¨Διπολικό Απωθητή (Dipole Repeller) ¨. Εκτός από το ότι ο γαλαξίας μας απωθείται προς την γνωστή συγκέντρωση Σάρπλεϊ, ωθούμεθα επίσης και από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα Διπολικό Απωθητή . Έτσι έγινε φανερό ότι η ώθηση και η έλξη έχουν παρόμοια σημασία στην τοποθεσία μας. "

Ο Καθηγητής Hoffman δήλωσε επίσης στην εφημερίδα The Guardian, "Είναι μια ιστορία αγάπης και μίσους, έλξης και άπωσης".

Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένου και του παγκοσμίου φήμης διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος μας.

Ο πρόσφατα δημιουργημένος χάρτης βοήθησε τους ειδικούς να προσδιορίσουν τον λεγόμενο Διπολικό Απωθητή (Dipole Repeller), και οι ερευνητές μπόρεσαν να συμβιβάσουν και τις δύο κατευθύνσεις (έλξη, και άπωση) της κίνησης του Γαλαξία μας.



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com