Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ετοιμαστείτε για την μεγαλύτερη καλοκαιρινή βροχή μετεώρων !!!

 Στις 12 Αυγούστου του 2017, θα υπάρξει ένα φαντασμαγορικό ¨ντους¨ μετέωρων, ή βροχή διαττόντων όπως είναι και η επίσημη ονομασία τους.

--> 





Η Ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωριτών δεν είναι άλλη από την ετήσια εμφάνιση των λεγόμενων ¨Περσίδων¨, μία από τις λαμπρότερες του είδους αυτού που παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και εμφανίζεται κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν τείνει να κορυφωθεί γύρω στις 9-13 Αυγούστου.

Ο κατάλληλος χρόνος για να δείτε τις Περσίδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα όπως αυτό, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός (Εικόνα 2)



Η Ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωριτών δεν είναι άλλη από την ετήσια εμφάνιση των λεγόμενων ¨Περσίδων¨, μία από τις λαμπρότερες του είδους αυτού που παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και εμφανίζεται κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν τείνει να κορυφωθεί γύρω στις 9-13 Αυγούστου.

Εικόνα 1 : Η φωτογραφία της χρονιάς για το 2013 από το Greenwichs Astronomy. Ο David Kingham συνδύασε 23 μεμονωμένες ακίνητες εικόνες για αρκετές ώρες για να απεικονίσει την ετήσια βροχή μετέωρων με την ονομασία ¨Περσίδες¨ .
 DAVID KINGHAM (THE NATIONAL MARITIME MUSEUM ROYAL OBSERVATORY) / Format: JPEG


Ο κατάλληλος χρόνος για να δείτε τις Περσίδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα όπως αυτό, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός (Εικόνα 2). 

Εικόνα 2: Η βαθμονόμηση του νυκτερινού ουρανού ανάλογα με τον βαθμό της φωτορύπανσης

Οι περισσότεροι αστρονόμοι προτείνουν ότι, ανάλογα με τη φάση της Σελήνης, ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τα ¨μετεωρικά ντους¨ όπως συνηθίζεται να ονομάζονται,  είναι λίγο πριν από την αυγή.



Εικόνα 3: Η βαθμονόμηση των Ουράνιων...επισκεπτών της Γης. 

Οι Περσίδες  είναι ορατές στο Βόρειο Ημισφαίριο, και συνεπώς και από την χώρα μας. Παρατηρήστε ανάμεσα στο ακτινοβόλο σημείο, το οποίο θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού, και στο ζενίθ (το σημείο στον ουρανό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από σας).

Μπορείτε λοιπόν εύκολα να δείτε ένα από αυτά τα ...πεφταστέρια με γυμνό μάτι απλά κοιτάζοντας κατ 'ευθείαν προς τα επάνω. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ακριβή κατεύθυνση των Περσίδων όπως θα εμφανίζονται από τη τοποθεσία σας.

Εικόνα 4


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.
         
Απόδοση στα Ελληνικά, και Εικόνα 2: Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Μια Συμπαντική ιστορία αγάπης και μίσους, έλξης και άπωσης.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΕΝΟ ¨ΣΠΡΩΧΝΕΙ¨ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑΧYΤΗΤΑ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ !  


Για πρώτη φορά, κοσμολόγοι από το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem) διαπίστωσαν ότι ο Γαλαξίας μας όχι μόνο ΕΛΚΕΤΑΙ αλλά επίσης ΩΘΕΙΤΑΙ από κάτι, από κάποια δύναμη…. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Astronomy, περιγράφει μια μέχρι τώρα ΑΓΝΩΣΤΗ, υπέρ-μαζική περιοχή στην ευρύτερη εξωγαλαξιακή γειτονιά μας, η οποία είναι εν πολλοίς κενή από γαλαξίες, και η οποία ασκεί μια ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ (REPELLING FORCE) στην τοπική ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ο Γαλαξίας μας.


Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι είστε ακίνητοι, δεν είστε ποτέ. Ξέρετε ότι ζείτε στην πραγματικότητα σε έναν πλανήτη που γυρίζει γύρω από τον άξονα του, που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι (τον Ήλιο μας), που περιφέρεται γύρω από έναν Γαλαξία, που με τη σειρά του κινείται με απίστευτη ταχύτητα; Παρόλο που ίσως δεν το αισθάνεστε, όλα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση:

Ο πλανήτης μας γυρίζει στον άξονά του με περίπου 1.600 χλμ. / Ώρα. περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο με περίπου 100.000 χλμ. / Ώρα , ο Ήλιος με τη σειρά του περιφέρεται γύρω από τον Γαλαξία μας με περίπου 850.000 χλμ. / Ώρα. και ο Γαλαξίας μας με τον γαλαξία συνοδό του τον γαλαξία της Ανδρομέδας κινούνται σε σχέση με το διαστελλόμενο Σύμπαν με περίπου 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα / ώρα (630 χλμ. / Δευτερόλεπτο).

Αλλά τι είναι εκείνο που σπρώχνει τον Γαλαξία μας αναγκάζοντάς τον να παίρνει μέρος σε μια …διαστημική κούρσα ταχύτητας;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΕΝΟ που κυριολεκτικά σπρώχνει τον Γαλαξία μέσα στο Σύμπαν με την εκπληκτική ταχύτητα  του 1,2 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.
  
Οι ειδικοί πίστευαν παλαιότερα ότι ο Γαλαξίας μας απέκτησε αυτή την επιτάχυνση διαμέσου του Σύμπαντος, επειδή έλκονταν από ένα συγκεκριμένο, και πυκνό τμήμα του σύμπαντος το οποίο είχε μεγάλη βαρύτητα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει διαφορετικά πράγματα.

Αποδεικνύεται ότι ο Γαλαξίας μας διατρέχει το Σύμπαν με τέτοια ταχύτητα εξ αιτίας ενός –όπως ονομάζεται- ΕΞΩΓΑΛΑΞΙΑΚΟΥ ΚΕΝΟΥ, και το οποίο οι επιστήμονες, μέσα από μια διαδικασία, χαρακτηρίζουν αυτή τη κατάσταση ως ένα είδος γαλαξιακού …μπρα-ντε-φέρ.  

Ενώ τα γαλαξιακά ταξίδια μέσα από στο διάστημα παραμένουν ένα μυστήριο εδώ και δεκαετίες, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης έρχεται να μας δώσει μια νέα εικόνα για το μυστήριο αυτό.

Παλαιότερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι μια πυκνή περιοχή του σύμπαντος ¨τραβούσε¨ τον Γαλαξία μας - μαζί με τους γειτονικούς γαλαξίες - προς αυτό το σημείο, και στο οποίο η βαρύτητά του πιστεύεται ότι : είναι ισοδύναμη με μια βαρυτική δύναμη ίση με …ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια Ήλιους.

Πίεση και άπωση : Καλλιτεχνική  απεικόνιση από τον Daniel Pomarède που δείχνει τον Ελκυστή του Σάρπλεϊ (Shapley Attractor) και τον Διπολικό Απωθητή (Dipole Reppeler).

Ο ένοχος: Ο Μεγάλος Ελκυστής, μια περιοχή από συστάδες Γαλαξιών 150 εκατομμύρια έτη φωτός από τον Γαλαξία μας.

Ωστόσο, ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ λένε τώρα ότι ο Γαλαξίας μας όχι μόνο ΕΛΚΕΤΑΙ, αλλά, και ΑΠΩΘΕΊΤΑΙ από κάτι.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Astronomy περιγράφει μια παλαιότερα ΑΓΝΩΣΤΗ, υπέρ-μαζική περιοχή στην εξωγαλαξιακή μας γειτονιά, η οποία είναι εν πολλοίς κενή από γαλαξίες, και η οποία ασκεί μια ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ στην τοπική μας ομάδα γαλαξιών.

Ο καθηγητής Yehuda Hoffman, επικεφαλής της σχετικής εργασίας , αναφέρει: ¨Με μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση της ροής των γαλαξιών μέσω του διαστήματος, διαπιστώσαμε ότι ο Γαλαξίας μας επιταχύνεται από μια μεγάλη, και παλαιότερα άγνωστη σε εμάς περιοχή χαμηλής πυκνότητας¨.

Επιπλέον, ο καθηγητής Hoffman εξηγεί:

"Επειδή απωθεί παρά έλκει, ονομάζουμε αυτή την περιοχή ως ¨Διπολικό Απωθητή (Dipole Repeller) ¨. Εκτός από το ότι ο γαλαξίας μας απωθείται προς την γνωστή συγκέντρωση Σάρπλεϊ, ωθούμεθα επίσης και από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα Διπολικό Απωθητή . Έτσι έγινε φανερό ότι η ώθηση και η έλξη έχουν παρόμοια σημασία στην τοποθεσία μας. "

Ο Καθηγητής Hoffman δήλωσε επίσης στην εφημερίδα The Guardian, "Είναι μια ιστορία αγάπης και μίσους, έλξης και άπωσης".

Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένου και του παγκοσμίου φήμης διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος μας.

Ο πρόσφατα δημιουργημένος χάρτης βοήθησε τους ειδικούς να προσδιορίσουν τον λεγόμενο Διπολικό Απωθητή (Dipole Repeller), και οι ερευνητές μπόρεσαν να συμβιβάσουν και τις δύο κατευθύνσεις (έλξη, και άπωση) της κίνησης του Γαλαξία μας.



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

50 συναρπαστικές αλήθειες για το διάστημα που θα σας καταπλήξουν.

Το Νεφέλωμα NGC 2359 ή αλλιώς το κράνος του Θώρ.
Εικόνα : Rafael Barrena (IAC) and Daniel López

Το Σύμπαν μας είναι εκπληκτικά τεράστιο, τόσο τεράστιο ώστε το να αποπειραθεί κάποιος να αριθμήσει τα γεγονότα και τις αλήθειες για το διάστημα που μας περιβάλλει φαντάζει αδύνατο. Είναι τόσο μεγάλο που υπάρχουν μαύρες τρύπες που επικαλύπτουν τον Ήλιο μας με παράγοντες δισεκατομμυρίων, υπάρχουν Πάλσαρς  που εκτείνονται σε χιλιάδες έτη φωτός στο άπειρο, και νεφελώματα [(όπως οι άμορφες μάζες Λαϊμαν- Άλφα (lyman-alpha blobs)] που είναι γνωστά σαν μερικά από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο σύμπαν μας.


Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για το διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σας είναι άγνωστα. Έτσι λοιπόν σας παραθέτουμε μια λίστα για να διεγείρουμε κάπως τη σκέψη σας, καθώς και να σας δώσουμε νέες και ενδιαφέρουσες προοπτικές για την επιστημονική μας μέτρηση σχετικά με τα υπέροχα αστρικά φαινόμενα.



Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ρίχτε μια ματιά σε 50 συναρπαστικές αλήθειες για το διάστημα !

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Venus_globe.jpg

Φωτογραφία από ραντάρ, στην οποία φαίνεται η Αφροδίτη χωρίς τα σύννεφα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά της. Τραβήχτηκε από το σκάφος Μαγγελάνος


1) Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ο πιο καυτός πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται για τον Ερμή, μιας και είναι ο πρώτος εσωτερικός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα και ο πιο κοντινός στον Ήλιο, πράγμα που εύκολα θα νόμιζε κάποιος ότι λογικά θα έπρεπε να ήταν και ο πιο καυτός.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Full_Moon_Luc_Viatour.jpg

 Η Σελήνη όπως φαίνεται από τη Γη
 

2) Το φεγγάρι της Γης έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.



 http://space-facts.com/wp-content/uploads/sun-preview.png


3) Μέσα στον Ήλιο μας χωράνε ένα εκατομμύριο αντικείμενα μεγέθους Γης.




4) Ο Ήλιος είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα. Έχει μόλις 10 χιλιόμετρα διαφορά στην πολική διάμετρο σε σύγκριση με την ισημερινή διάμετρο.

 https://empoweryourknowledgeandhappytrivia.files.wordpress.com/2014/10/saturns-moons2.jpg



5) Ο πλανήτης Κρόνος έχει 150 φεγγάρια και πάρα πολλά μικρότερα.




6) Ο Γαλαξίας μας ανήκει στην κατηγορία των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών.  

 https://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2011/02/oort-cloud-nasa.jpg

 Εικόνα : www.universetoday.com


7) Το νέφος του Όορτ είναι δομημένο από μία συγκέντρωση πλανητοειδών (planetesimals) (μικρούς κομήτες και βραχώδη κατάλοιπα ) που χρονολογούνται από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος.


 https://astrobites.org/wp-content/uploads/2012/07/cosmic-web.jpg


8) Ο «κοσμικός ιστός», ολόκληρη η δομή του κόσμου που μας περιβάλλει, είναι γνωστός ως το μεγαλύτερο αντικείμενο στο σύμπαν μας.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbu5uGpe28nfZGNoeURni2YadtPOi60x4WpHfC9D4HFAnrJXijfn9o7dbUq4zFl_TjQviouG_XPTtlp_P1u1z0GlqWc_RP_H5q87jYhC_nVl7ty_13fON_kfW9mV0nzLzidlg59IJK6TU/s643/6.jpg



9) Όταν η Γη βρίσκεται στη πλησιέστερη προσέγγιση της στον ήλιο, λέμε ότι είμαστε στο «περιήλιο», ενώ όταν είναι στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο, λέμε ότι βρισκόμαστε στο "αφήλιο".

 Ap11-s69-31740.jpg

 Α-Δ: Άρμστρονγκ, Κόλινς και Όλντριν


10) Ο αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 11 τέθηκαν σε καραντίνα 21 ημερών μετά την επιστροφή τους στη Γη.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Uranus2.jpg

 Ο Πλανήτης Ουρανός


11) Ένα έτος στον πλανήτη Ουρανό διαρκεί 84 γήινα χρόνια.



https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Voyager.jpg

 Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2

12) Μόνο ένα διαστημόπλοιο έχει φτάσει μέχρι τον πλανήτη Ποσειδώνα και αυτό ήταν η διαστημοσυσκευή (πείραμα) Voyager 2 το 1989.


 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Sagittarius_A%2A.jpg
Η ραδιοπηγή Τοξότης A* (κέντρο) και δύο ανταύγειες από μια πρόσφατη αστρική έκρηξη (μέσα σε κύκλους)


13) Ο Γαλαξίας μας περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο γνωστή ως Τοξότης A*. Πιστεύεται ότι όλοι οι ενεργοί γαλαξίες περιέχουν μια μαύρη τρύπα στους πυρήνες τους.


 http://en.es-static.us/upl/2015/11/light-beam-earth-sun-moon-km-wiki-e1468081677540.jpg


14) Ο Ήλιος απέχει - σε μέση απόσταση - 149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ή 92 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη (149.597.870.700 χιλιόμετρα).



Ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία του πλανήτη Ερμή που λήφθηκε από το διαστημικό σύστημα MESSENGER.


15) Ένας χρόνος στον πλανήτη Ερμή ισοδυναμεί με 88 Γήινες ημέρες.


 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot.jpg
 Εικόνα του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble



16) Ένα χρόνος στον πλανήτη Δία ισοδυναμεί με 12 Γήινα χρόνια.



 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Saturn_PIA06077.jpg


17) Ο μεγαλοπρεπής πλανήτης Κρόνος βρίσκεται 1,2 δις χιλιόμετρα μακριά από τη Γη στο πλησιέστερο τροχιακό του σημείο, και 1,67 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά στο απώτατο σημείο από την τροχιά της Γης μας.

 http://lasp.colorado.edu/education/outerplanets/images_kbos/big/cometorbit.jpg



18) Η τροχιές των κομητών είναι ως επί το πλείστο ελλειπτικές.

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/92/9e/c6/929ec63c6698b8cd497eab8035e27716.jpg



19) Θα ζυγίζατε μόνο το 38% της συνολικής σας μάζας στον πλανήτη Ερμή.

 http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/05/08/article-2141248-12FB8FF3000005DC-668_964x538.jpg



20) Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι το δεύτερο λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό (με φαινόμενο μέγεθος -4 περίπου).

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Olympus_Mons_alt.jpg/1200px-Olympus_Mons_alt.jpg

 Όρος Όλυμπος (Άρης)


21) Ο πλανήτης Άρης φιλοξενεί το όρος Όλυμπος το ψηλότερο του ηλιακού μας συστήματος.




22) Ο πλανήτης Δίας έχει τη συντομότερη ημέρα από όλους τους πλανήτες. Μόνο 9 ώρες και 55 λεπτά.


 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Jupiter_from_Voyager_1.jpg

23) Η μεγάλη ερυθρά κηλίδα του πλανήτη Δία είναι μια θύελλα που μαίνεται για περισσότερα από 350 χρόνια….και επίσης


 http://www.giantworlds.org/images/EarthSpot.jpg


24) Η μεγάλη ερυθρά κηλίδα του πλανήτη Δία είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσατε να χωρέσει μέσα της τρεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Andromeda_Galaxy_%28with_h-alpha%29.jpg

 O Γαλαξίας της Ανδρομέδας


25) Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) είναι ο πλησιέστερος γαλαξιακός μας γείτονας.


 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Solar_eclipse_1999_4_NR.jpg

 Η φάση της ολικής έκλειψης.

26) Μια ολική Ηλιακή έκλειψη γίνεται μόνο κάθε 1-2 χρόνια.


 http://i.dailymail.co.uk/i/gif/2015/02/Solar-eclipse-2015-v.gif


27) Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να διαρκέσει μια ηλιακή έκλειψη, είναι επτάμισι λεπτά.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Pluto_by_LORRI_and_Ralph%2C_13_July_2015.jpg
Έγχρωμη φωτογραφία του Πλούτωνα τραβηγμένη στις 13 Ιουλίου 2015 από την διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες. Η ανοιχτόχρωμη περιοχή κάτω δεξιά ονομάζεται Περιοχή Τόμπω ή Καρδιά του Πλούτωνα


28) Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας επαναταξινομήθηκε από την Διεθνή ΑστρονομικήΈνωση σε πλανήτη νάνο το 2006 και επίσης...

 Η Δεκαετής πορεία της διαστημοσυσκευής Νέοι Ορίζοντες εως τον Πλούτωνα



29) Τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα έχει επισκεφθεί έως τώρα μόνο ένα διαστημόπλοιο. Το ¨Νέοι Ορίζοντες¨.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Tvashtarvideo.gif

Το ηφαίστειο Τβάσταρ στην επιφάνεια της Ιούς, που εκτοξεύει υλικό 330 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του δορυφόρου.


30) Στο φεγγάρι του Δία του Ιώ σημειώνονται ηφαιστειακές εκρήξεις.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/VallesMarinerisHuge.jpg
 Η κοιλάδα του Μάρινερ


31) Ο Άρης έχει τη μεγαλύτερη κοιλάδα στο Ηλιακό μας σύστημα, με την ονομασία :Κοιλάδα του Μάρινερ (Valles Marineris). Εκτείνεται σε μήκος 4.000 χιλιόμετρων, και είναι ορατή από το διάστημα.

 https://images.ganeshaspeaks.com/OtherImages/venus-mercury-virgo-main.jpg



32) Οι πλανήτες Έρμης και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα χωρίς …φεγγάρια.

 http://www.basicknowledge101.com/photos/2016/milkywaysample.png



33) Ο Γαλαξίας μας έχει διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός.

 https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-326e93d45c30d64e24f882154dce84a5-c



34) Μια μέρα στον πλανήτη Άρη διαρκεί 24 ώρες, 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.

 



35) Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης που περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από όλους τους άλλους πλανήτες, και…
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Maat_Mons_on_Venus.jpg

Το ηφαιστειο Maat Mons ύψους 8 χλμ. Εμφανίζεται σε αυτή την  όψη της επιφάνειας του πλανήτη Αφροδίτη σε προοπτική, με την κατακόρυφη κλίμακα να πολλαπλασιάζεται με 22,5. Βασισμένο σε εικόνες ραντάρ από την ανιχνευτική διαστημοσυσκευή  Magellan.


36) Ο πλανήτης Αφροδίτη έχει τα πιο ενεργά ηφαίστεια από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο Hλιακό μας σύστημα.



 Η διαστημοσυσκευή ¨Νέοι Ορίζοντες¨ συνέλαβε αυτή τη πανοραμική φωτογραφία μόλις 15 λεπτά μετά την πλησιέστερη προσέγγισή του στον νάνο πλανήτη Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015.
Εικόνα: NASA / New Horizons

 37) Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας διαθέτει μια θολή ατμόσφαιρα που εκτείνεται σε 1.600 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Neptune.jpg
 Ο Πλανήτης Ποσειδώνας



38) Ο πλανήτης Ποσειδώνας ακτινοβολεί περισσότερη θερμότητα από ότι απορροφά από τον Ήλιο.

 https://d2gne97vdumgn3.cloudfront.net/api/file/7l2YlpJjSAWH8X7NiyGy



39) Η περιοχή γύρω από τον Ήλιο (η ηλιακή ατμόσφαιρα) είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο καυτή από τον ίδιο τον Ήλιο. Η επιφανειακή θερμοκρασία του Ήλιου φτάνει τους 5.537,778 βαθμούς Κελσίου (10.000 βαθμούς Φαρενάιτ), ενώ η ανώτερη ατμόσφαιρα του  κυμαίνεται από εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

 https://image.slidesharecdn.com/pluto-100122171612-phpapp02/95/pluto-the-dwarf-planet-14-638.jpg?cb=1350582529



40) Ο νάνος Πλούτωνας (και πάλι) είναι μικρότερος σε μέγεθος από τη Σελήνη.

 https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-4e9726d691854ca940a7f65631474196-c

41) Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι.

 https://astro0.files.wordpress.com/2008/11/theduststorm2.jpg



42) Ο πλανήτης Άρης έχει τις μεγαλύτερες καταιγίδες σκόνης στο ηλιακό σύστημα. Αυτές οι καταιγίδες μπορεί να διαρκέσουν μήνες και να καλύψουν ολόκληρο τον πλανήτη αλλάζοντας ακόμα και την όψη του…


 http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/12/03/23B2E0ED00000578-0-The_Tissint_meteorite_fragment_shown_fell_to_Earth_in_Morocco_on-6_1417609283185.jpg


43) Κομμάτια του πλανήτη  Άρη έχουν κατά καιρούς πέσει στην Γη. Οι επιστήμονες έχουν βρει μικροσκοπικά θραύσματα από τη ατμόσφαιρά του πάνω στον πλανήτη μας (πιθανόν να ήλθαν στη Γη μέσω μετεωριτών).

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Einstein_rings_zoom_web.gif

 Εστίαση στον ορίζοντα γεγονότων μαύρης τρύπας. Το πολυμέσο είναι προσομοίωση.


44) Το σημείο που δεν μπορεί να ξεφύγει τίποτα ακόμα και το φως, και το οποίο βρίσκεται γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι γνωστό ως ¨ορίζοντας των γεγονότων¨.

 http://www.rantlifestyle.com/wp-content/uploads/2014/11/Screen-shot-2014-11-06-at-4.40.15-PM.jpg



45) Κάθε ελεύθερα κινούμενο υγρό θα σχηματίσει μια σφαίρα στο διάστημα χάρη σε μια ιδιότητα που λέγεται ¨επιφανειακή τάση.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Globespin.gif



46) Η περιστροφή της Γης αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 0,0001 δευτερόλεπτα.





47) Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά.





48) Ο αριθμός των αστεριών στον Γαλαξία μας υπολογίζεται σε 200.000.000.000.

 https://i.ytimg.com/vi/I7aVCx-WpRI/maxresdefault.jpg

Prospero X-3 model 2012.JPG
Ο δορυφόρος Prospero

49) Η Βρετανία έχει εκτοξεύσει μόνο ένα δορυφόρο, γνωστό ως Prospero επάνω στο πύραυλο μεταφοράς δορυφόρων που ονομάζεται : Μαύρο Βέλος (Black Arrow).

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/50/be/83/50be837185c2da3cce9f5ef5ffa6c188.jpg


 https://writescience.files.wordpress.com/2014/04/poor-pluto-w1600.jpg

50) Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας πήρε το όνομά του από τον Έλληνα Θεό του κάτω κόσμου (γνωστός παλαιότερα και ως Άδης).

 http://www.gods-and-monsters.com/images/hades-god-of-underworld.jpg

  Αδης και Κέρβερος. 




Από την LAUREN WEBBER






Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy